nlc.hu
Gasztro

12 fontos paradicsomfajta

12 paradicsomfajta, aminek érdemes ismerni a felhasználhatóságát

Neked van kedvenc paradicsomfajtád?

„Van otthon paradicsom?” – hangzik el gyakran a kérdés, pedig helyesen az volna, hogy milyen paradicsom van otthon? Érdemes legalább a friss fogyasztásra, illetve a főzésre és befőzésre alkalmas paradicsomokat megkülönböztetnünk egymástól.

A paradicsom egyáltalán nem mindig piros és kerek. Sokkal változatosabb, mint ahogyan a mindennapokban találkozunk vele, léteznek fehér, fekete, rózsaszín, lila, zöld, sőt csíkos fajták is. Alakra is igen sokszínűek a hosszúkástól a turbánszerűen nyomott, oldalirányban terebélyesedő fajtákig.

Ma már közhelyesnek számító okoskodás, hogy a paradicsom valójában egy gyümölcs. Tény, hogy botanikai szempontból valóban a növény termését esszük a magokkal, akárcsak a gyümölcsök esetében, de a konyhában betöltött szerepe alapján zöldségként kezeljük és fogyasztjuk.

Kis útmutatónkban 12-féle paradicsomfajtát mutatunk be a legnépszerűbbektől a különlegességekig. Ismerkedjünk e csodálatos kultúrnövény minél több arcával!

Többféle színű, méretű, alakú paradicsomfajta

Paradicsomi állapotok / Fotó: Westend61, GettyImages

Kecskeméti Jubileum

Kecskemét és Nagykőrös az egyik legfontosabb paradicsomtermesztő vidék Magyarországon. Mészöly Gyula paradicsomnemesítő fontos munkájának köszönhetően hozták létre ezt a nagy bogyós, oldalirányban nyomott, szabadföldi fajtát (és még 13 államilag elismert paradicsomfajtát). Friss fogyasztásra, főzésre, befőzésre is alkalmas, elterjedt fajta.

Ökörszív vagy marhaszív

Valóban szív alakú paradicsomfajta, ami hatalmasra képes megnőni. Egy-egy szem akár fél kilogrammos is lehet. Nyers fogyasztásra is ajánlott és kiváló befőzőparadicsom. Bokorparadicsomként akár balkonon, dézsában is termeszthető.

Cherry – cseresznyeparadicsom

Magyarországon is rendkívül elterjedt fajta, megtalálható a szupermarketek polcain és a piacokon egyaránt, rendszerint nem szemenkénti, hanem fürtös szedéssel (mint a képünkön is). Kemény húsú, édes ízű. Arányos, kerek formája miatt dekorációs célokra is kedvelt. A cseresznyeparadicsom típuson belül több fajta népszerű.

Cherry paradicsom

Cherryk középen, a tányéron / Fotó: Ania Lamboiu/500px, Getty Images

Marmande

Francia nemesítésű, erősen barázdált, nagy szemű, Beefsteak fajta. Vastag héjának, jól tárolhatóságának köszönhetően úgynevezett „pultálló”, kedvelik a piaci árusok is. Kevés magot találunk a belsejében, masszívan húsos, jó ízű.

Marmande RAF paradicsomok

Ez egész pontosan Marmande RAF / Fotó: Frankix, Getty Images

San Marzano

A Lucullus típusú, világhírű olasz fajta a legjobb minőségűnek tartott passata (passzírozott paradicsom) alapanyaga. A nápolyi pizza kötelező hozzávalója. Nem csak dobozos passata kiszerelésben kapható: palántáit megvásárolhatjuk, és a szupermarketekben, piacokon itthon is kapható San Marzano.

San Marzano paradicsomok egy olasz piacon

Ha ott vásárolnánk, ahonnan származik: San Marzano paradicsomok egy olasz piacon / Fotó: Gina Pricope, Getty Images

Óriás málnaparadicsom

Valóban óriásira, akár egykilósra (!) is meg tud nőni, de egy átlagos óriás málna súlya is 20-25 dkg. Gyakran deformált, de ez nem számít hibának. Egyszerre húsos és lédús, édes és savas, minden célra kiváló.

Óriás málna paradicsomok

Óriás málnák / Fotó: joannatkaczuk, Getty Images

Roma VF

A Lucullus paradicsomok egyik fajtája, szabadföldi bőtermő. Megnyúlt forma, szilárd, vastag hús, kevés mag jellemzi. Passzírozott paradicsom készítésére, aszalásra és befőzésre egyaránt ideális.

Roma paradicsomok

Az egyik legnépszerűbb Lucullus: Roma paradicsomok / Fotó: Barbara Rich, Getty Images

Sárga körteparadicsom

Az Európában egyik legrégebben nemesített cseresznyeparadicsom-fajta, apró, legfeljebb 3-5 centis hosszúságúra megnövő gyümölcsökkel. Nevét színéről és formájáról kapta, könnyed ízvilágú, tökéletes salátaparadicsom.

Fekete csokoládéparadicsom

Látványos koktélparadicsom, amit igen könnyű termeszthető, igénytelen fajta. Íze élénk, érdemes nyersen fogyasztani. Könnyen tárolható és szállítható paradicsom.

Sárga körte és fekete csokoládé paradicsomok

Sárga körte és fekete csokoládé paradicsomok / Fotó: Barbara Rich, Getty Images

Black Prince

A Fekete herceg feketébe hajló lilás-bordós, illetve fekete színű termés. Különlegesen ízes fajta, vékony héj és lédús belső jellemzi, ezért nyersen ajánlott fogyasztani. Látványossá tehetünk vele salátákat.

Középen egy Black Prince paradicsom

Középen egy Black Prince paradicsom / Fotó: Julia Image, Getty Images

Tigerella

A tigriscsíkos fajta itthon is kiválóan termeszthető. Nagy, kerek bogyójú gyümölcsöt hoz, piros alapon sárgás hosszanti csíkok jelennek meg rajta. Kellemesen édeskés ízű, vastag húsos, nyári salátákba is ideális. A Fekete tigris fajta piros alapon mélylila-feketés csíkokat hoz.

Tigerella cserépben

Tigerella cserépben Fotó: coramueller, Getty Images

Fekete-tenger paradicsom

A Krímről származó, ott nemesített Black Krim vagy Fekete-tenger paradicsom nagy húsú, kevés magos fajta. Színe a sötétlilától egészen feketéig is terjedhet, a tövénél gyakran sötétzöld-barna színű. Gyönyörű és finom.

Black Krim paradicsom egészben és felvágva

Black Krim paradicsom egészben és felvágva / Kép forrása: Wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top