nlc.hu
Gasztro

Caprese saláta grillezett őszibarackkal

Jöhet a paradicsomos mozzarella saláta nyári, bomba verziója?

A caprese saláta egész évben jó szolgálatot tesz, ha egy kis extrára vágyunk a hétköznapokban. A grillezett gyümölccsel feltuningolt nyári változatával az eltökélt salátakerülőket is lenyűgözhetjük.

Több olasz étel is a nemzeti trikolór színeiben tűnik fel, legyen az a pizza Margherita, a zöld-fehér-piros színű masnitészták vagy a caprese saláta. Utóbbiban a friss bazsalikomlevelek, a mozzarella és a paradicsom vonultatja fel egy tányéron az olasz zászló színeit.

A caprese salátát azok közül is sokan kedvelik, akiknek nem eledele a saláta, hiszen nem a salátalevelek, hanem a kellemes textúrájú mozzarella és az ízletes paradicsom meghatározó benne.

Gyümölcsöt a salátákba!

Ezt az egyszerű módszert mindenkinek szívesen ajánljuk, aki unalmasnak gondolja az alapsalátákat. Akár friss, akár aszalt gyümölcsökkel sokat dobhatunk egy tál salátán, ha megtaláljuk az ízharmóniákat. A gyümölcsök mennyiségével érdemes csínján bánnunk, hogy ne vigye el túlságosan édes irányba a salátánknak, hanem csak adjon egy kis csavart, egy kis pluszt az összhangba.

Félbevágott őszibarackok grillserpenyőben

Őszibarack öntöttvas grillserpenyőben / Fotó: rudisill, Getty Images

A római saláta és az édeskömény örök kísérői a friss citrusfélék (pomelo, grapefruit, narancs). Az aszalt füge számos salátának jól áll, akár sonka vagy füstölt kacsamell párjaként is a zöld levelek mellett. Az őszibarack szintén klasszikus salátakomponens, ahogyan az alábbi, gyors, nyári receptben is.

Minél jobb minőségű – és nem gumiszerű – mozzarellával dolgozunk, annál finomabb lesz a salátánk. A bivalytejből Dél-Olaszországban készített Mozzarella di Bufala Campana jelenti a csúcsot.

Paradicsomos mozzarella saláta grillezett őszibarackkal

A jó minőségű balzsamecet és mozzarella a kulcsa / Fotó: Pronina Marina, Getty Images

Caprese saláta grillezett barackkal

Hozzávalók (2 főre):

  • 200 g mozzarella (2 kis zacskó)
  • 250 g friss paradicsom
  • 2 nagy, érett, nem megpuhult őszibarack
  • Fél marék friss bazsalikom
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • Fél citrom leve
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál méz
  • 1 mokkáskanál só
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Opcionális: tépett friss mentalevél (jól passzol az őszibarackhoz)
Őszibarackos mozzarella saláta balzsamecettel

Paradicsom nélkül nem az igazi / Fotó: carlosdelacalle, Getty Images

Elkészítése:

  • Vágjuk cikkelyekre vagy szeletekre az őszibarackokat a grillezéshez.
  • A felforrósított, kevés olajjal kikent grillserpenyőben néhány percig süssük a gyümölcsöt. Mozgassuk gyakran, ne hagyjuk letapadni. Nem baj, ha a barack képen is látható fekete csíkot kapja.
  • Keverjük össze egy kis tálban az olívaolajat, citromlevet, dijoni mustárt és a mézet egy kis sóval és frissen őrölt borssal.
  • A mozzarellát vágjuk vagy tépjük kézzel kis darabokra. Ha a mini mozzarellagolyókat vettük, erre nem lesz szükség.
  • A paradicsomokat szeleteljük fel, ha koktélparadicsomunk van, vágjuk ketté őket.
  • Rétegezzük egymásra a mozzarellát, paradicsomot és a grillezett őszibarackot. Frissítsük a vinaigratte-mártásunkkal, és csurgassuk a tetejére a balzsamecetet. Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top