nlc.hu
Gasztro

Füge kisokos és Jamie Oliver egyszerű fügesaláta receptje

Itt a fügeszezon! Jamie Oliver a „világ legegyszerűbb és legszexibb salátáját” ígéri

Miért csupa érték a most termő füge, és mit tud Jamie Oliver egyszerűségében nagyszerű fügesalátája?

Szeptember-októberben érik itthon a füge (Ficus Carica), ez a kevéssé sztárolt, de nagyon értékes gyümölcs. Leginkább aszalt formájában elterjedt, hiszen a tartósított változat egész évben elérhető, de a nyers, friss fügét is érdemes felfedezni magunknak. Már 130 forinttól kapható a füge darabja, és az se vegye el a kedvünket, ha első találatra semlegesebb ízű gyümölcsre bukkanunk. Akár a dinnyénél, epernél, érdemes próbálkozni, hiszen ezek a gyümölcsök is különbözőek, keressük meg a zamatos, édeset.

A füge a szerelem, házasság és a termékenység szimbóluma

Mehetünk-e korábbra az európai kultúrtörténetben Ádámnál és Évánál? A bibliai első emberpár is fügefalevéllel takarta el magát a bűnbeesés után, a fügefa és termése pedig azóta is élő szimbólumok. A fügefa az egyik legrégebb óta, már hétezer (!) évvel ezelőtt ismert kultúrnövény, és nem is szükségesek hozzá mítoszok, hogy meglássuk benne a termékenység jelképét. Kívülről nem a legmutatósabb gyümölcs, de a megbontott füge belül élénk piros, nedves, rostjai szétnyílnak, és az érett gyümölcs illatos. Az igazán finom darabok mézédesek.

Friss lila fügék

Íme / Johner Images, Getty Images

Az aszalt füge dicsérete

Aszalva a füge egy egészen más arcát mutatja: a puha, töményen, már-már lekvárosan édes alapanyag mindig jó, ha van otthon. Kiváló természetes édesítőként is szolgál, süteményekhez, müzlikhez, turmixokhoz hozzáadva fehér cukor helyett natúr édesítőként is helytáll. Az étkezésünkben széles körben elterjedt cukorrépából kinyert fehércukor egy minden szerves, éltető-tápláló anyagtól megfosztott élelmiszeripari készítmény, ami csupán „üres kalóriákat” jelent. Az aszalt gyümölcsök szintén kalóriabombák, azzal a jelentős különbséggel, hogy telis-teli vannak éltető enzimekkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal. Az aszalt füge az egészséges szerves anyagok során túl szterint is tartalmaz, amely egy természetes koleszterincsökkentő. Nem hiába az emberiség megbecsült tápláléka évezredek óta.

Aszalt fügék

Aszalva elsőre szinte felismerhetetlen / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

„Hidd el, ez a fügesaláta recept le fog nyűgözni, fantasztikusan krémes, édes és sós”

Most pedig jöjjön Jamie Oliver fügesalátája, amit néhány egyszerű trükkel tehetünk olcsóbbá:

  • A drága bivalymozzarella helyett vehetünk sima mozzarellát. A krémességét így sajnos viszont elveszíti a saláta, hiszen a bivalymozzarella különlegessége, hogy a burka puha-krémes belsőt rejt. A mozzarella di Bufala D.O.P. 125 grammos kiszerelésben már 940 forinttól elérhető. Nevében a D.O.P. az olasz élelmiszeripari oltalom általi eredetvédettséget jelzi, a csúcsminőség biztos jelzője. Ha nem a bivalymozzarella mellett döntenénk, ugyanilyen mennyiségű sima mozzarellát 4-600 forintért már megkapunk, habár ezek az itthon jól ismert, kissé gumiszerű állagú, kommersz mozzarellák.
Fügés bivalymozzarella saláta pármai sonkával

A krémes mozzarella di Bufala / Fotó: sveta_zarzamora, Getty Images

  • Bár Jamie receptje egy főre csak egy szelet (drága) érlelt olasz sonkát ír, ha sokallanánk az árát, más sós sonkával is helyettesíthetjük. Nem az itthon elterjedt főtt sonkák az ideálisak hozzá, hanem a sós, érlelt sonkák. Az olasz pármai vagy a prosciutto crudo kilónkénti ára 11 ezer és 19 ezer forint között alakul, a spanyol jamón serrano 9 ezer forint per kilós ártól indul, és határ a csillagos ég attól függően, hány hónapig érlelték szárazon a világhírű sonkát. Az olasz gasztronómia szerelmese, Jamie meg ne hallja, de a feketeerdei sonkát már 6500 forint per kilós áron elérhetjük. Tény, hogy a német felvágott íze tolakodóbb, kevésbé kifinomult, mint a mediterrán kedvenceké. A hazai érlelt sonkák nem szárazon, hanem sós lében készülnek, legkönnyebben hozzájutható az érlelt szívsonka. Ezek már 5500 forintos kilónkénti áron elérhetők.
  • A friss bazsalikom szintén kiváltható más, rendelkezésre álló salátával. Jó, ha ez a kisebb levelű és/vagy az ízesebb fajták közül való, mint a rukkola vagy a madársaláta. A jégsaláta vagy vajsaláta íztelenné fogja tenni a végeredményt.

Kipróbáltuk

Megcsináltuk Jamie fügesaláta receptjét. Szerintünk elbír kétszer ennyi mézes öntetet is!

Fügés bivalymozzarella saláta pármai sonkával

Négyen főszerepben / Fotó: Oliver Gunn, Getty Images

Jamie Oliver egyszerű fügesaláta receptje

Hozzávalók:

  • 4 érett füge
  • 4 szelet pármai sonka vagy prosciutto crudo
  • 1 bivalymozzarella
  • Egy nagy csokor friss bazsalikom
  • 6 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • Fél citrom leve
  • 1 evőkanál méz

„A fügéket keresztbe vágjuk, de nem egészen az aljukig. Ezután a hüvelyk- és mutatóujjunkkal összenyomkodjuk a füge alját, hogy a belseje láthatóvá váljon (…), így az öntet a füge közepébe is be fog csorogni. Ezek az apróságok segítenek abban, hogy egy saláta tényleg különleges legyen” – kommentálja Jamie az apró trükköt.

Elkészítése:

  • A fent írt módon vágjuk keresztbe a fügéket, de ne egészen az aljukig.
  • Tegye a fügéket egy tálba, kanyarítsunk pármai sonkát vagy prosciuttót köré, dobjuk rá a felnyitott bivalymozzarellát.
  • Tépkedjünk rá friss bazsalikomot. Zöld színű és a ritkábban kapható lila bazsalikommal és szépséges lesz a végeredmény.
  • Egy külön kis tálban keverjünk össze 6 evőkanál olívaolajat, egy citrom kifacsart levének felét a mézzel, egy nagy csipet tengeri sóval és frissen őrölt fekete borssal. A mézes öntettel locsoljunk a hozzávalókat.

Jamie hozzáteszi, hogy az mindig jó ötlet, ha van a közelünkben egy kis kenyér, amivel a végén fel tudjuk itatni az édes-sós szaftot.

Forrás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top