nlc.hu
Gasztro

Vajas deszka újragondolva: szép, elronthatatlan és gyors recept

Vajas deszka deluxe! Végre olcsóbb a vaj: megmutatjuk a legszebb vendégvárót

A vajas deszka alatt most egy valódi vágódeszkát értsünk, amin gazdagon ízesített vajat terítünk el. Hogy mi kerüljön a vajba és a vajra? Amit csak szeretünk!

Ha vendégvárókról van szó, évtizedeken át csak csatasorba állított a kis partifalatkákban tudtunk gondolkodni. A fogpálcára tűzött ki katonák valószínűleg soha nem mennek ki a divatból, de az utóbbi évek food sharing koncepciója sokkal szerethetőbb és személyesebb.

Nehéz lefordítani magyarra a food sharinget, az ételek megosztását. Kínában, a Közel-Keleten, a Mediterráneumban és Mexikóban régóta élő szokás, ami néhány éve hódít a nyugati országokban is: az asztalra középre helyezett kisebb tálkákból mindenki együtt csemegézhet. A „butter board” is ezt a szellemiséget tükrözi, egy közös vágódeszkáról kenhetjük a kenyerünket, bagettünket, sőt ha laza a társaság, akár tunkolhatunk is.

Vajas deszka, butter board

Mézzel, friss zöldfűszerekkel / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

2022 októberében Justine Snacks gasztroíró pörgette fel a „butter board” trendet egy TikTok-videóval. Őt egy 2017-ben megjelent szakácskönyv ihlette, Joshua McFadden zöldségeknek szentelt Six Seasons: A New Way With Vegetables című kötete, amelyben már szerepelt a vajas deszka.

@justine_snacks

I like this one idk I’m in a silly goofy butter mood

♬ original sound – speed songs

Mint látható, Justin Snacks egyszerűen csak szoba-hőmérsékletű vajat használt, nem verte fel géppel előtte.

egyre figyeljünk, hogy ami a habosítás előtt belekerül, meg fogja színezni a vaj egészét.

Bízzuk magunkat az ízlésünkre és szépérzékünkre

A vajról. Legalább 80%-os zsírtartalmú, igazi vajat használjunk, és felejtsük el az úgynevezett szendvicsvajakat (ezek Magyarországon 68%-os zsírtartalom felettiek). A vajjal annyi dolgunk lesz, hogy szoba hőmérsékletű állapotában egy magasabb falú edényben robotgéppel verjük fel.

Előtte sózhatjuk, borsozhatjuk, ízesíthetjük citromhéjjal, zöldfűszerekkel és gyakorlatilag bármivel, hiszen a fűszervajakba kerülhet bármi, amit csak szeretünk: tehetünk bele akár szalonnapörcöt vagy fokhagymát is,

egyre figyeljünk, hogy ami a habosítás előtt belekerül, meg fogja színezni a vaj egészét.

Ha tehát szeretnénk például sült bacont a vajba, de nem szeretnénk, hogy barna színű legyen, inkább csak a díszítéskor tegyük rá. A vajas deszkák egyik szépségét a szép fehér alap adja, de akár sárgára is festhetjük, például a kurkumával.

Vajas deszka, butter board

Fokhagyma, bacon, petrezselyem / Fotó: MelanieMaya, Getty Images

A konyha robotgépet legfeljebb közepes erősségűre állítsuk, hogy ne csapja szét a vajat. Néhány perc után már fellazul a textúrája; (cukrászati értelemben) habossá ettől még nem fog válni, de könnyedebb, levegősebb lesz, és így már egy szilikonlapáttal vagy kenőkéssel könnyebben formázhatjuk a deszkán.

Vajas deszka, butter board

Fotó: StephanieFrey, Getty Images

Készíthetjük édesen is, mézzel csurgatva, friss és aszalt gyümölcsökkel tálalva. A sós-fűszeres verziók száma pedig kimeríthetetlen: a zöldfűszerek, nyers vagy sült fokhagyma jelentik a legjobb alapot, és érdemes egy kis citromhéjjal vagy frissen facsart citrommal adni egy kis savasságot neki – nagyon jól áll a vajnak!

Vajas deszka, butter board

Lazaccal, olívabogyóval / Fotó: Roxiller, Getty Images

Mindössze annyira érdemes még odafigyelnünk, hogy ne terheljük túl hússal vagy hallal, így érvényesülhet majd a friss, aromás vajas alap. Adjunk a küllemre is, mintha csak egy absztrakt festményt alkotnánk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top