Lecsót, de hogyan? 11 recept, hogy ne mindig ugyanúgy készüljön a lecsó!

Pásztor Rozi | 2024. Augusztus 09.
11 receptben mutatjuk meg a lecsó 11 arcát!

Már javában rotyognak a lecsók, a legtöbbünknek megvoltak már az idei első szabad ég alatti, bográcsos főzései is. Ha a kedvenc családi receptünket már többször elkészítettük, újíthatunk is, nem igaz?

Amilyen egyszerű étel a lecsó, olyan hihetetlenül sokszínűen készül világszerte – akár egészen szokatlan alapanyagokból is. Sőt, messzire sem kell utaznunk a rendhagyó receptekért, itthon is sokan szeretik érdekes ízesítésekkel, bazsalikommal például, vagy jó szaftosan, tejföllel gazdagítva.

Hajlamosak vagyunk régi magyar ételként tekinteni a lecsóra. Ha csak belegondolunk, hogy a paradicsom és paprika Kolumbusszal érkezett Európába, és csak jóval később lett széles körben elérhető, itthon is termesztett alapanyag, egyértelmű, hogy a paradicsom és paprika alapú lecsó csakis az újkori magyar konyha kedvence lehet. Igen találóan írja a lecsó kapcsán a Food & Wine blog: „Az étel megjelenésére az ezt követő évszázadokban sem számíthatunk, mivel a zöldpaprika és a 19. század elejéig mérgezőnek tartott paradicsom csak évszázadnyi lomhasággal váltak a konyhák alapanyagaivá. Mindezek miatt honfoglalás kori lecsóról éppúgy nem beszélhetünk, ahogy a Petőfi-rostélyost sem gondolhatjuk a költő kedvencének, mivel ez a lecsós húsétel, lecsó híján, Petőfi korában még nem létezhetett.”

Sok lecsókolbásszal / Fotó: arfo, Getty Images

Mintegy száz éve azonban biztosan a magyar konyha része, manapság pedig egy kifejezetten népszerű étel. A háztartásoktól a legegyszerűbb kifőzdéken át a menő éttermekig szívesen főzött étel, ennek megfelelően számos változata él a gasztroköztudatban. 11 recept következik a lecsó 11-féle megközelítésével!

Hagyományos nyári lecsó, az alaprecept

Kezdjük az alapoknál. Bár ahány ház, annyi lecsó, Magyarországon hagyományosnak tekintjük a szalonnán indított, kolbásszal laktatóvá tett változatot. Ebben a receptben mangalicazsír, mangalicaszalonna, parasztkolbász és füstölt pirospaprika szerepel, de a drága hozzávalókat persze kiválthatjuk olcsóbban beszerezhetőkkel is. Nem éppen egy vegetáriánus vagy vegán készítési mód!

Tovább a receptre: hagyományos nyári lecsó

Hagyományos nyári lecsó / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Ételfotó Nosalty

Szaftos, lecsókrémes tarhonya tükörtojással

Azt is mondhatnánk, hogy az alábbiakban szereplő, közel-keleti shakshuka magyar verziója következik. Persze ez így nem igaz, hiszen jó magyar tarhonyával és hegyes erőssel készül az alábbi fogás. Mégis közös bennük a sok-sok tojás, az alábbi recept is hat tojást tartalmaz. További különlegessége, hogy rengeteg hagymával készül, egy teljes fej (!) fokhagyma, főzőhagyma és sült hagyma is szerepel az alapanyagok között. Laktató variáció, a kenyér sem hiányzik hozzá.

Tovább a receptre: szaftos, lecsókrémes tarhonya tükörtojással

Szaftos, lecsókrémes tarhonya tükörtojással / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Egy olcsó és remek hozzávalóval gazdagítva: nyári cukkinilecsó

Most a legízletesebb a magyar paradicsom, paprika, friss hagyma és fokhagyma és most a legolcsóbb a jó magyar cukkini is! Bizony, a tökfélék családjába tartozó cukkini, sőt maga a vajtök is kiváló lecsó-alapanyag! Ha nem hiszed el, egyszer egy kisebb adaggal tegyél egy próbát, és meglátod, hogy a semleges ízű tökfélék milyen jól illenek a lecsóba. A cukkinis lecsó ma már sokunk receptkönyvében alapdarab. A receptben szereplő borsikafű, petrezselyem és feta már csak egy kis ínyenc extra.

Tovább a receptre: nyári cukkinilecsó

Nyári cukkinilecsó / Fotó: Nosalty Ételfotó

Ratatouille – Dragomán és Nyáry Krisztián után szabadon

Ratatouille, avagy a francia lecsó. Ha valaki addig nem ismerte volna, a 2007-es animációs film, a L’ecsó (Ratatouille) végleg széles ismertséget hozott a francia lecsónak. „Adjátok át magatokat az építés-rakosgatás örömének, mikor is legóztatok utoljára? Nézzétek szeretettel a kész zöldségkígyót, ahogy színesen tekereg a lábosban. Milyen szép. És még szebb lesz, ha kész lesz” – írja Dragomán György, akinek mindig olyan jó olvasni a kulináris témájú írásait.

Tovább a receptre: ratatouille

Ratatouille, a francia lecsó / Fotó: Mladenovic, Getty Images

Francia lecsós halfilé: poisson à la basquaise

Jöjjön még egy francia készítési mód! A magyar konyhában is bevett szokás lecsós raguval készíteni húsos vagy halas főételeket, ezekhez hasonló a poisson à la basquaise is. Gyönyörű, fehér húsú tőkehal benne a főszereplő a lecsó mellett, ami sok zöldséggel és fűszerrel készül, a megszokott alapokon kívül újhagyma, friss kakukkfű és babérlevél, sőt még egy kicsi méz is kerül bele. A tiszta és sovány húsú tőkehallal egy szuperegészséges fogás!

Tovább a receptre: francia lecsós halfilé, a poisson à la basquaise

Francia lecsós halfilé, poisson à la basquaise / Fotó: Nosalty Ételfotó

Peperonata, az üdítő olasz megfejtés

Több mediterrán lecsó is szerepel a cikkünk receptjei között, de az olasz peperonata az, amelyik talán a leginkább megidézi a Földközi-tenger térségének terményeit és kulináris stílusát. Húst és állati zsiradékot egyáltalán nem tartalmaz, ezért a vegetáriánusok és vegánok is bátran készíthetik. Szerepel benne viszont olívabogyó, kapribogyó és petrezselyem, amelyek íze meghatározó. Ez a legkönnyedebb és legzöldségesebb recept mind közül.

Tovább a receptre: peperonata

Peperonata, az olasz lecsó / Fotó: Peperonata, Getty Images

A baszk zászló színeiben: pipérade

Nem véletlen, hogy a baszk lecsó majdnem megegyezik a poisson à la basquaise receptjével. A francia elnevezésben is könnyen felismerhető a baszk szó. Annyiban tér el a francia ételtől, hogy nem szerepel benne hal, de a pipérade vagy piperrada a spanyol konyha isteni lecsója, amit autentikusan a piros Espelette paprikával színeznek és ízesítenek. Apropó, színek, a tojással készülő baszk lecsóról tudvalevő, hogy a baszk zászló színeiben pompázik, piros, zöld és fehér.

Tovább a receptre: pipérade, a baszk lecsó

Pipérade, a baszk lecsó / Fotó: Nosalty Ételfotó

Menemen, a török reggeli

Ha nyaraltál már Törökországban, és svédasztalos reggeli volt, találkozhattál a magyar tojásos lecsóra emlékeztető fogással a reggelikínálatban. Bizony, a menemen reggeli, ebéd és vacsora is lehet Törökországban, a neve pedig egy török város (és körzet) nevét viseli. Arányaiban még tojásosabb, mint a magyar tojásos lecsók!

Tovább a receptre: menemen

Menemen, a török tojásos lecsó / Fotó: Daniel Lozano Gonzalez, Getty Images

Shakshouka, a villásreggelik sztárja

Az utóbbi évtizedben a villásreggelik, avagy brunch-ok sztárja lett a shakshouka világszerte. Az izraeli és közel-keleti lecsónak is nevezett fogásban főszerepet kap a tojás, készítik buggyantott tojással vagy egyszerűen csak a lecsóra ráütött tojással is. A shakshoukában jóval kevesebb a paprika, mint a többi lecsóban, paradicsomhangsúlyos, és igazán különlegessé a római kömény és csipetnyi fahéj teszi. Nem véletlenül lett nemzetközi kedvenc, egy igazi bomba kaja!

Tovább a receptre: shakshouka

Shakshouka, az izraeli vagy közel-keleti lecsó / Fotó: NataBene, Getty Images

Angolszász behatás: lecsós pot pie

Az angolszász országokban ismert húsos piték mintájára készül ez a lecsós pot pie, habár ez nem a nagy tálnyi méretben van megformázva, ahogyan leginkább ismerhetjük ezt az ételt. Az omlós tészta jó adag vajjal és sertészsírral készül, de húst nem tartalmaznak a kis tésztás kelyhek, amelyek belsejébe töltjük a lecsót. Ez a töltelék annyiban tér el egy hagyományos lecsótól, hogy étkezési keményítő is kerül bele. Így van egy kis tartása a zöldséges ragunak, és nem áztatja el a tésztakelyhet.

Tovább a receptre: lecsós pot pie

Lecsós pot pie / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Receptre írnánk fel! Lecsóbefőtt télire

A lecsó egyszerűen zseniális befőttes üvegben eltéve is! Ha eddig csak a bolti üveges lecsókat kóstoltad, felejtsd el az élményt. Ha házilag készíted, tisztességes alapanyagokból, még csak szalicilre vagy más tartósítószerre sem lesz szükség ahhoz, hogy fél év múlva egy isteni lecsó kerülhessen az asztalra! Tapasztalataink szerint egy kis cukor jót tesz neki, de az evőkanálnyi cukor nélkül is nagyon finom lesz eltéve.

Tovább a receptre: lecsóbefőtt télire

Lecsóbefőtt télire / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Exit mobile version