20 étel, amit ne hagyj ki Görögországban: még a gyros és tzatziki is más a szülőhazájában

Pásztor Rozi | 2024. Augusztus 11.
Görögország nem hiába örök sláger, ha igazi kiszakadásra vágyunk a hétköznapokból. De milyen ízeket ne hagyjunk ki, ha a görögöknél nyaralunk?

Görögország megunhatatlan úti cél. Azt mondják róla, hogy ha eljutottál egy pontjára, akármennyire is imádtad és visszavágysz, legközelebb egy másik részét válaszd, annyi izgalmas és szép arca van az Égei-tenger, a Jón-tenger és a Földközi-tenger által határolt országnak.

A görög konyha az egymással sok átfedést mutató balkáni és közel-keleti konyhák között is egészen egyedi. Kissé natúr, nem fűszerezik túl az ételeiket, az alapanyagaik pedig önmagukban is jó ízűek. A napérlelte finomságok, a világhíres görög olívabogyók, olívaolaj és borok mellett a tejtermékeik egyszerűen isteniek – kint átértékeli az ember a legegyszerűbb natúr joghurtról és lágy fehér sajtról alkotott elképzeléseit is.

20 ételt mutatunk, amiket érdemes végigkóstolni a görögországi nyaraláson. Ne feledjétek, hogy a méltán neves gyrost a szülőhazájában jirosznak ejtik, és más, mint a török kebab. Még natúrabb, érvényesül benne a krémes tzatziki, a görög pita puha, tesznek bele sült krumplit is, és meglocsolják olívaolajjal. A többi görög finomságért kattints a galériánkra!

Görög saláta, a horatiki

A görög salátát csak mi hívjuk így, a horatiki magyarul parasztsaláta. / Fotó: Moonstone Images, GettyImages

Nyers polipok a görög tengerparton

Polipok konyhai felhasználás előtt. Ha szereted a tenger gyümölcseit, a frissen fogott polip Görögországban nem maradhat ki. / Fotó: Manuel Breva Colmeiro, Getty Images

Olívabogyók egy athéni piacon

A görög olívabogyó legendás. Önmagában is csemege. Töltve meg pláne! / Fotó: J2R, Getty Images

Taramosalata, a görög halikrakrém

Egy autentikus ínyencség: taramosalata, a görög halikrakrém. / Fotó: sbossert, Getty Images

Dolmades, a rizzsel-hússal töltött görög töltött szőlőlevél

A Balkánon mindenhol megvan a helyi verzió. Dolmades, a rizzsel-hússal töltött görög töltött szőlőlevél. / Fotó: Patricia Fenn, Gallery Getty Images

Fava, a sárgaborsó-krém

Ha szereted a sárgaborsó-főzeléket, rá fogsz kattanni a favára! Egy igazi mediterrán mártogatós pitával. / Fotó: AndreaKuipers, Getty Images

Tzatziki

Az igazi görög tzatziki sokkal lágyabb, krémesebb. / Fotó: Judith Haeusler, Getty Images

Garnélás saganaki

A saganaki megannyi módon készülhet, íme egy garnélás, paradicsomos, fetás megfejtés. / Fotó: photoman, Getty Images

Melitzanes sto fourno, a fetával, paradicsommal puhára sütött padlizsán

Melitzanes sto fourno, a fetával, paradicsommal puhára sütött padlizsán. / Fotó: Lorenzo Gaudenzi, Getty Images

A görög gyrosba pitában sok tzatziki és sült krumpli is kerül.

A görög gyros puha pitával készül, mellé tzatziki és sült krumpli is kerül. / Fotó: Rawf8, Getty Images

Souvlaki

Souvlaki, a nyárson sült hús sertés, bárány, marha és csirke is lehet. A görög konyha egyik alapvetése. / Fotó: summerphotos, Getty Images

Moussaka

A moussaka így is érkezhet, kis cserépedényben. / Fotó: iuliia_n, Getty Images

Moussaka

És így is érkezhet a moussaka, elegánsabb éttermekben. / Fotó: Sabina Galja, Getty Images

Pastitsio, a görög tésztarakottas

Pastitsio, a görög tésztarakottas. Darált hússal, szaftosan, paradicsommal és besamellel, csőtésztával. / Fotó: bernjuer, Getty Images

Spanakopita, a görög spenótos pite

Spanakopita, a görög spenótos, fetasajtos pite rétestésztával / Fotó: GrigoriosMoraitis, Getty Images

Stifado, az egész hagymákkal főtt görög marharagu

Stifado, az egész hagymákkal főtt görög marharagu. Egy kis fahéj teszi különlegessé. / Fotó: gorchittza2012, Getty Images

Soutzoukakia, a görög paradicsomos húsgombóc

Van olyan ország, ahol nem imádnák a paradicsomos szószban főtt húsgombócokat? Görögül soutzoukakia a neve. / Fotó: starets, Getty Images

Koulouri. A hagyományos görög perec szezámmal borítva

Koulouri. A hagyományos görög perec szezámmal van borítva. Egyétek frissen, ropogósan! / Fotó: k_samurkas, Getty Images

GettyImages-1297617686

Lokma, a mézzel, d

Szabadtéri asztal görög ételekkel és uozóval a tengerparton

Az uozo-kóstolás se maradjon el! / Fotó: Dreamer Company, Getty Images

Étkezde Görögországban

καλή όρεξη (ejtsd: kalí órexi), azaz jó étvágyat! / Fotó: zoom-zoom, Getty Images

Exit mobile version