Görögország megunhatatlan úti cél. Azt mondják róla, hogy ha eljutottál egy pontjára, akármennyire is imádtad és visszavágysz, legközelebb egy másik részét válaszd, annyi izgalmas és szép arca van az Égei-tenger, a Jón-tenger és a Földközi-tenger által határolt országnak.
A görög konyha az egymással sok átfedést mutató balkáni és közel-keleti konyhák között is egészen egyedi. Kissé natúr, nem fűszerezik túl az ételeiket, az alapanyagaik pedig önmagukban is jó ízűek. A napérlelte finomságok, a világhíres görög olívabogyók, olívaolaj és borok mellett a tejtermékeik egyszerűen isteniek – kint átértékeli az ember a legegyszerűbb natúr joghurtról és lágy fehér sajtról alkotott elképzeléseit is.
20 ételt mutatunk, amiket érdemes végigkóstolni a görögországi nyaraláson. Ne feledjétek, hogy a méltán neves gyrost a szülőhazájában jirosznak ejtik, és más, mint a török kebab. Még natúrabb, érvényesül benne a krémes tzatziki, a görög pita puha, tesznek bele sült krumplit is, és meglocsolják olívaolajjal. A többi görög finomságért kattints a galériánkra!
A görög salátát csak mi hívjuk így, a horatiki magyarul parasztsaláta. / Fotó: Moonstone Images, GettyImages
Polipok konyhai felhasználás előtt. Ha szereted a tenger gyümölcseit, a frissen fogott polip Görögországban nem maradhat ki. / Fotó: Manuel Breva Colmeiro, Getty Images
A görög olívabogyó legendás. Önmagában is csemege. Töltve meg pláne! / Fotó: J2R, Getty Images
Egy autentikus ínyencség: taramosalata, a görög halikrakrém. / Fotó: sbossert, Getty Images
A Balkánon mindenhol megvan a helyi verzió. Dolmades, a rizzsel-hússal töltött görög töltött szőlőlevél. / Fotó: Patricia Fenn, Gallery Getty Images
Ha szereted a sárgaborsó-főzeléket, rá fogsz kattanni a favára! Egy igazi mediterrán mártogatós pitával. / Fotó: AndreaKuipers, Getty Images
Az igazi görög tzatziki sokkal lágyabb, krémesebb. / Fotó: Judith Haeusler, Getty Images
A saganaki megannyi módon készülhet, íme egy garnélás, paradicsomos, fetás megfejtés. / Fotó: photoman, Getty Images
Melitzanes sto fourno, a fetával, paradicsommal puhára sütött padlizsán. / Fotó: Lorenzo Gaudenzi, Getty Images
A görög gyros puha pitával készül, mellé tzatziki és sült krumpli is kerül. / Fotó: Rawf8, Getty Images
Souvlaki, a nyárson sült hús sertés, bárány, marha és csirke is lehet. A görög konyha egyik alapvetése. / Fotó: summerphotos, Getty Images
A moussaka így is érkezhet, kis cserépedényben. / Fotó: iuliia_n, Getty Images
És így is érkezhet a moussaka, elegánsabb éttermekben. / Fotó: Sabina Galja, Getty Images
Pastitsio, a görög tésztarakottas. Darált hússal, szaftosan, paradicsommal és besamellel, csőtésztával. / Fotó: bernjuer, Getty Images
Spanakopita, a görög spenótos, fetasajtos pite rétestésztával / Fotó: GrigoriosMoraitis, Getty Images
Stifado, az egész hagymákkal főtt görög marharagu. Egy kis fahéj teszi különlegessé. / Fotó: gorchittza2012, Getty Images
Van olyan ország, ahol nem imádnák a paradicsomos szószban főtt húsgombócokat? Görögül soutzoukakia a neve. / Fotó: starets, Getty Images
Koulouri. A hagyományos görög perec szezámmal van borítva. Egyétek frissen, ropogósan! / Fotó: k_samurkas, Getty Images
Lokma, a mézzel, d
Az uozo-kóstolás se maradjon el! / Fotó: Dreamer Company, Getty Images
καλή όρεξη (ejtsd: kalí órexi), azaz jó étvágyat! / Fotó: zoom-zoom, Getty Images