nlc.hu
Utazás

Csodás, görög helyek, amiket a legtöbb turista nem ismer

Ezeken a görög szigeteken nem nyüzsögnek a turisták, pedig legalább olyan szépek, mint a híres Santorini

Görögország az egyik legkedveltebb nyaralóhely, és ez nem véletlen: autóval, busszal, hajóval és persze repülővel is jól megközelíthető. Barátságosak a helyiek, csodás a természet, szeretni való a görög kultúra, és az ételek is finomak. Ugyanakkor csak kevesen mernek bátran szétnézni az országban, pedig a bejáratott látnivalókon, szigeteken túl rengeteg meseszép hely van még az országban.

Görögország, az ókori civilizációk szülőhazája és a lenyűgöző tájak otthona, turisták millióit vonzza évről évre. A nemzetközi utazók egyik legnépszerűbb úti célja. Mi magyarok is nagyon szeretjük, a szervezett utak keretében rendszerint Görögországba látogat a legtöbb hazai turista. 

És persze mindannyian ismerjük – legalább az instáról – a legendás szantorini naplementéket, a jelenleg nagyon menőnek számító Mykonosi fehér házakat vagy az athéni Akropoliszt.

De mi a helyzet a többi görög szigettel? Nem, nem Krétáról vagy Rodoszról beszélünk, hanem azokról a kevésbé ismert helyekről, amelyek közül némelyik legalább annyira gyönyörű, mint a népszerű társai. Lenyűgöző strandokat, autentikus görög kultúrát és konyhát, kevesebb turistát, és nem mellesleg alacsonyabb árakat találunk ezeken az apróbb településeken, szigeteken. Mutatjuk, hová érdemes menni a megszokott híres helyeken kívül.

Nafplio

Nafplio

Nafplio (Fotó: Getty Images)

Nafplio, a Peloponnészosz-félszigeten található, és az egyik legromantikusabb város Görögországban. Gyönyörű középkori épületei, a tengerparti sétányok és a Bourtzi erőd teszik ezt a várost igazán különlegessé. A városban rengeteg múzeum és történelmi látnivaló található.

Szantorini szigete helyett: Milos szigete

Milos

Milos (Fotó: Getty Images)

Bár Santorini a legismertebb és leglátványosabb görög szigetek közé tartozik, Milos szigete semmivel sem marad el mögötte, rendkívül változatos földrajzi adottságaival, elképesztő strandokat és természeti szépségeket kínál. A híres “Vénusz-szobor” is itt található, és a szigeten több mint 70 strand várja az utazókat.

Ioannina

Ioannina

Ioannina (Fotó: Getty Images)

Észak-Görögországban található, és a lenyűgöző Pamvotis-tó mellett fekszik. A város híres a mohamedán váráról, amelynek falai a tó partján emelkednek. A városközpontban számos tradicionális kávézó és bolt várja a látogatókat, a környező hegyek és tavak fantasztikus pedig lehetőségeket kínálnak túrázásra, valamint a természetközeli tevékenységekre.

Samothráki szigete

Samothráki szigete

Samothráki szigete (Fotó: Getty Images)

A Égei-tenger északi részén található Samothráki szigete gyönyörű természeti látnivalókkal büszkélkedhet. A szigeten található a híres Szamothráki-vízesés, amely gyógyító hatású forrásvízzel rendelkezik. A hegyek, vízesések és titokzatos kultikus helyek felfedezése igazi élményt nyújt az utazóknak.

Monemvasia

Monemvasia

Monemvasia (Fotó: Getty Images)

Monemvasia egy rejtett gyöngyszem a Peloponnészosz-félszigeten. Ez a középkori város a tengerparti sziklákra épült és varázslatos hangulattal rendelkezik. A középkori falu és a szűk sikátorok sétálóutcái igazi időutazást nyújtanak. A város felett magasodó erőd lenyűgöző kilátást biztosít a tengerre.

Lipsi

Lipsi

Lipsi (Fotó: Getty Images)

Ha tényleg egy kis, nyugodt paradicsomba szeretnél elvonulni, akkor irány Lipsi. Ez a Leipsoi néven is ismert aprócska sziget – alig öt mérföld hosszú – egy kis szigetcsoportban található Patmos közelében. A finom helyi termékek, például kakukkfűméz, sajt és bor előállításáról ismert sziget, rengeteg nyugodt tengerpartot, valamint gyönyörű templomokat és kolostorokat kínál. 

Alonissos

Alonissos

Alonissos (Fotó: Getty Images)

Az északi Szporádok részét képező Alonisszosz szigetét vadregényes, zöld táj borítja. Ez a hely tökéletes a környezetbarát utazók számára, mivel itt található az Alonissos Nemzeti Tengeri Park, amely a szerzetesfóka védelmét szolgálja. A szőlőültetvényeiről is híres sziget ideális, ha a nyaralást borkóstolás, természetjárás és az érintetlen strandokon való pihenés kombinációjával szeretnéd tölteni.

Most, hogy megmutattunk néhány kevésbé ismert gyöngyszemet, összeszedtünk néhány hasznos tippet, tanácsot is, amelyeket érdemes megfogadni, ha Görögországban tervezed kipihenni magad.

Óvatosan a tengerrel

Görögországban fantasztikus az éghajlat, egész évben rengeteg napsütés éri. A telek általában rövidek, a nyarak – főleg manapság – rendkívül forróak lehetnek. A tengernek azonban megvannak a maga szabályai. Soha nem lehet tudni, mikor lesz viharos, sőt, a legtöbb szigeten jellemző az erős szél. Igen, még nyáron is, amikor az ember azt gondolná, hogy a tenger nyugodt lesz. Az úgynevezett Meltemi (június és szeptember között jelentkező erős északi szél) jelenléte befolyásolhatja az utazási terveket. Ezzel érdemes számolni, ha Görögországot vesszük célba.

A görögök a szél sebességét mindig a Beaufort-féle szélerősség-skála segítségével mérik, minden helyi időjárás-előrejelzés ezen alapul. Nekünk turistáknak is hasznos, hiszen ebből tudhatjuk, hogy mire számíthatunk, mielőtt a görög szigetekre utazunk. Bár a tengeri utazás nem szakad meg könnyen (ez csak ritka esetben fordul elő, ha erős szélvihar van), a nagy hullámok egyeseknél szorongást és tengeribetegséget okozhatnak.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Mivel utazzunk a szigetekre?

A katamaránok a leggyorsabb lehetőségek a szigetlátogatásra. Nagyon gyorsan lehet velük utazni, de van két hátrányuk: először is, nincs nyitott fedélzetük, és az utazás legnagyobb részében a helyeden kell maradnod. Másodszor, ha a tenger viharos, akkor nem is indítják el őket. 

A kompok lényegesen lassabbak, előfordulhat, hogy dupla időre van szükségük, hogy elérjék ugyanazt a szigetet. Viszont a kompok hatalmasak, nyitott fedélzetük van, és elég jól bírják a zord időjárást. Csak akkor nem közlekednek, ha a görög állam néhány órára megtilt mindenféle tengeri közlekedést a heves orkán miatt.

Mindezek alapján a görög szigeteken való utazáshoz a legbiztonságosabb megoldás a komp használata. Ha azonban szoros az időbeosztásod, és nem bánod, hogy az egész út alatt ülve kell maradnod, akkor a katamaránokat is megfontolhatod. 

Végül, de nem utolsósorban, mielőtt lefoglalod a szállodai szobát, ellenőrizd az árakat és a szabad kapacitást azon a szigeten, ahová utazni szeretnél. Bár a legtöbb nagyobb sziget napi összeköttetést biztosít a görög szárazfölddel, az elszigeteltebb szigetekre heti egy-két kompjáratnál több nem közlekedik. 

Fotó: Milos Bicanski/Getty images

Fotó: Milos Bicanski/Getty images

Legyen nálad készpénz!

Tudjuk, 2023-at írunk és a legtöbb helyen ma már kártyával fizetünk, azonban figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat, ha külföldre utazunk. Bár a görög állam az adócsalás elkerülése érdekében ösztönzi a kártyás fizetést, az igazság az, hogy a helyiek inkább készpénzzel fizetnek, ha választhatnak. Főleg a kisebb, eldugottabb helyeken.

A görög állam döntésein kívül gyakorlati okai is vannak ennek a választásnak. Ha kisebb szigetre megyünk, előfordulhat, hogy nincs bankfiók, de az sem ritka, hogy az automatákban nincs elég pénz, így bajos lehet a fizetés, ha csak kártyával készülünk.  

A nyitvatartási idő elég hektikus tud lenni

Minden országnak megvannak a maga szabályai az üzletek nyitvatartási idejére vonatkozóan, és ez alól Görögország sem kivétel. A menetrend azonban kissé rendszertelen a görögöknél, szóval, ha látsz valamit, ami tetszik/szükséged van rá, jobb, ha rögtön megveszed.

Hogy miért: vasárnap például minden üzlet zárva tart, és a kisebb boltoknak általában más a menetrendjük, mint a bevásárlóközpontoknak vagy az olyan nagy üzletláncoknak, mint a H&M. Sokan már délután bezárnak, és persze számolni kell a szieszta idővel is, amikor a kisebb üzletek (általában 14:30 és 17:30 között) zárnak be.

Ezért, ha vásárolni szeretnél valamit, mindenképpen nézd meg az üzletek nyitvatartási idejét. 

Üzletek Mykonos szigetén

Üzletek Mykonos szigetén (Fotó: Getty Images)

Légyszi, ne húzd le a WC-papírt!

Egy elemi dolog, amit érdemes tudni, mielőtt Görögországba látogatunk: ne húzd le a WC-papírt, használd helyette a szemetest.

A számunkra furcsa szokásnak az oka, hogy valamilyen okból kifolyólag a görögországi szennyvízcsövek nagyon szűkek, amin könnyen felakadhat a WC-papír. 

A görögök nagy gondot fordítanak arra, hogy minden nap kiürítsék a szemeteseket, így nem lesz tisztasági probléma az ott tartózkodásod alatt. Csak azt tartsd szem előtt, hogy valahányszor WC-t látogatsz (lakásban, kávézóban vagy szállodában), ne húzd le a WC-papírt. Erről legtöbbször görög és angol nyelvű felhívás is tájékoztat majd a toalettekben.

Ezt a számot mentsd el!

Bár senki sem szeret arra gondolni, hogy valami balul üthet ki a nyaralás alatt, de “jobb félni, mint megijedni alapon” érdemes elmenteni a telefonodra a 171-es hívószámot. Ez tulajdonképpen a helyi idegenforgalmi rendőrség száma. Ez egy speciális rendőri egység, amelyet arra képeztek ki, hogy kizárólag a Görögországban problémákkal szembesülő turistáknak segítsen. Sokféle problémában hívhatók: az orvoskereséstől kezdve a vitás ügyek megoldásáig. A nap 24 órájában rendelkezésre állnak, és bár elsősorban athéni ügyekkel foglalkoznak, bárhonnan felhívhatod őket.

És ami a legfontosabb: mindannyian beszélnek angolul, de jó eséllyel más nyelveken is. Szóval, mentsd el ezt a számot, mielőtt Görögországba látogatsz.

Via: 1, 2, 3, 4, 5

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top