Csúcson a cukkiniszezon: 10 recept a rántott cukkinitől a lasagnéig

Pásztor Rozi | 2024. Augusztus 15.
Míg a főzőtök a nyár zöldsége, a sütőtök pedig a hűvösebb hónapoké, a cukkini egész évben elérhető. Ez a tökféle a legegyszerűbb kisboltban és zöldségesnél is elérhető, és ezekben a hónapokban a legolcsóbb. 10 receptet hoztunk, hogy ne mindig csak ugyanazt az egy-két ételt készítsétek belőle!

A cukkini nem egy ősi táplálék, csak viszonylag későn, az 1800-as években írták le először ehető kultúrnövényként. Amerikai jövevény, de nem egzotikum, nálunk is remekül megterem. Olyannyira, hogy az egyik legkönnyebben termeszthető zöldségként tartják számon, ami addig nő, amíg csak nem szüreteljük.

Bár igénytelen és hétköznapi növény, élvezet vele kísérletezni a konyhában. Az egészen apró bébicukkiniktől kezdve a jól megtermett, nagy magvas példányokon át a cukkini virágját is felhasználhatjuk: a rántott cukkinivirág egy igazi nyári őrület, és a viszonylag semleges ízű zöldség sajátossága, hogy akár édességekben is felhasználható. Ez a cukkinis brownie például erősen ajánlott!

Zsenge cukkinik a virágjaikkal / Fotó: Wirestock, Getty Images

10 recept következik a tócsnitól a rakottasokon át a cukkinipesztóig.

Vegán cukkinilepény, az alaprecept

Kezdjük egy igazi hétköznapi finomsággal, a cukkinilepénnyel, más néven tócsnival. Tucatnyi útmutatás szerint készíthetjük: reszelt krumplival vagy sárgarépával keverve, tojással és búzaliszttel vagy anélkül. Ez egy csupa zöldség, vagyis vegán recept, sőt gluténmentes is, mert sima búzaliszt helyett csicseriborsóliszttel készül. A cukkinilepény épp úgy finom magában, egy mártogatóssal kínálva, mint könnyed köretként. Hidegen is fogyasztható, de frissen, melegen a legfinomabb. Ha nem szeretnénk kenyeret enni, szendvicsben akár a kenyeret is pótolhatjuk vele!

Tovább a receptre: vegán cukkinilepény

Vegán cukkinilepény / Fotó: Nosalty Ételfotó

100% nyár: cukkinilecsó

Nem csak a franciák és az olaszok tesznek cukkinit a lecsóba! A kolbászos és tojásos lecsó mellett ma már az egyik legkedveltebb lecsóformáció itthon a cukkinis lecsó. Kis érdekesség, hogy nem csak a cukkini, hanem egy másik tökféle, a gyalult főzőtök is kiváló lecsóalapanyag. Viszonylag semleges ízükkel jól illeszkednek a lecsóba, és még könnyedebb, még zöldségesebb lesz általuk. Ez a recept a mediterrán lecsók stílusában készül, borsikafű, bazsalikom és petrezselyem szerepel benne, a paradicsom pedig kétféleképpen is, konzerv és koktélparadicsom formájában is.

Tovább a receptre: cukkinilecsó

Cukkinilecsó / Fotó: Nosalty Ételfotó

Rántott cukkini lédúsan és ropogósan – citromfüves joghurtmártogatóssal

Rántva (majdnem) minden jó! Naná, hogy a cukkini is, sőt a többi tökféle is, gondoljunk csak az isteni nyári rántott tökre és a rántott patisszonra. A lédús zöldségfélének különösen jól áll a bunda: a roppanós külső alatt a lágy szövetű zöldség lapul, amitől igazán könnyedek a falatok, a citromfüves joghurtmártogatós pedig frissítővé is teszi. A karikára vágott cukkiniket először kukoricalisztbe hempergetjük, aztán pankómorzsába vagy zsemlemorzsába, esetleg a kettő keverékébe. Pillanatok alatt el fog fogyni!

Tovább a receptre: rántott cukkini lédúsan és ropogósan

Rántott cukkini / Fotó: Nosalty Ételfotó

Grillkolbászos töltött cukkini, a tökéletes vendégváró

A töltött cukkini egy eszement jó étel, a kolbászos mellett a juhtúróval vagy fetasajttal töltött változatokkal is érdemes próbálkozni! Ebben a megfejtésben egy kolbászos ragu kerül bele, amit hagymával és háromszínű kaliforniai paprikákkal készítünk elő, a végén pedig sajtot reszelünk rá. Ez nem csak mozzarella lehet, épp úgy finom bármilyen sajttal, amit szeretünk reszelve és aranybarnára sütve. Ne ugorjátok át a lépést, hogy egy kis talpat vágjatok a cukkinicsónakok aljára, hogy ne billegjenek a tepsiben!

Tovább a receptre: grillkolbászos töltött cukkini

Grillkolbászos töltött cukkini / Fotó: Simon Gábor, Nosalty Ételfotó

5 perc munka, 15 perc a tűzhelyen: gyors cukkinicurry

Ha gyorsan szeretnétek szuperízletes ételt főzni cukkiniből, ez a curry recept nektek szól! Csupa fűszer, csupa íz: érvényesül benne a garam masala, a gyömbér, a kurkuma, a koriandermag, a római kömény, a fokhagyma, és egy kis kókusztej teszi krémessé. Húsokkal és az indiai paneer sajttal is istenik a curryk, de cukkinivel is jól működik. Így sokkal könnyedebb, zöldségesebb. Ha indiaisra vesszük a figurát, basmati rizs és naan kenyér a legjobb körete. Ha nem ragaszkodunk hozzá, akkor a bulgurral, kuszkusszal és bármilyen krumplikörettel jól működik.

Tovább a receptre: gyors cukkinicurry

Gyors cukkinicurry / Fotó: Nosalty Ételfotó

Parmezánnal a tetején a legfinomabb: rakott cukkini darált hússal

A darált sertéshússal rétegelt rakott ételeknek szabályos kultusza van itthon. Rétegelünk rizzsel és krumplival, savanyú káposztával és friss kelkáposztalevekkel, és jó tejfölösen az igazi! Kivéve, ha éppen tejszínes rakottas készül, mint ez esetben is. Ez az egybensült étel szénhidrátcsökkentett, fehérjehangsúlyos és ketogén étrendet követőknek is kiváló. Húsos, mégis könnyed, nem telít el köretfélével (rizzsel vagy krumplival). Bármilyen reszelhető sajt illik hozzá, de a parmezán egy igazi ízbomba!

Tovább a receptre: rakott cukkini darált hússal

Rakott cukkini darált hússal / Fotó: Nosalty Ételfotó

Cukkinilasagne hús nélkül is ízesen-szaftosan

Ezekre az ételekre mondják azt a vegánok öntudatosan, hogy kizárólag növényi hozzávalókból is lehet teljes értékűen étkezni és tobzódni az ízekben. Ez a zöldséges lasagne nem csak húst, hanem tojást és tejtermékeket sem tartalmaz. Ellenben sok fűszert, kakukkfüvet, oregánót és bazsalikomot is, az édesburgonya mellett a lencse is laktató benne (no és remek növényi fehérje forrás), és nem kevesebb, mint 4 deci passzírozott paradicsom teszi lédússá, szaftossá. Vegán mennyország!

Tovább a receptre: húsmentes cukkinilasagne szaftosan

Húsmentes cukkinilasagne szaftosan / Fotó: Nosalty Ételfotó

Low-carb cukkinilasagne húsosan

Egy igazi olasz lasagnében még a tésztaréteg is puha, elomlik a szájban, a húsos-tésztás rétegeket pedig paradicsomos bolognai ragu és besamelmártás teszi krémessé. Az olaszok most csukják be a szemüket: ebben az alkotásban a tésztát cukkiniszalagok helyettesítik, de a többi alapanyag hozza a lasagnék ízvilágát, így angolzellerrel, sárgarépával, paradicsommal, hagymákkal főzzük hozzá a bolognai alapot. Kevesebb kalória és szénhidrát, és ha tovább szeretnénk menni ezen a vonalon, akkor sertás- vagy marhahús helyett pulykával is készíthetjük.

Tovább a receptre: cukkinilasagne

Cukkinilasagne / Fotó: Nosalty Ételfotó

Cukkinis-zöldspárgás strata, a kenyérrakottas

Lám, nem csak mi áztatjuk be a kenyeret, zsömlét, kiflit, hogy isteni töltött húst vagy éppen mákos gubát készítsünk a többnapos pékárukból. A strata egy okos maradékmentő étel úgyszintén Olaszországból. Szikkadt kenyér és zsemle is alkothatja az alapját, ami a tojással együtt egyben laktatóvá is teszi. Ebben a kenyérrakottasban zöldspárga és sajt szerepel, de ha igazi maradékmentésben vagyunk, egy kis kolbász, szalonna, hús, valójában bármi jöhet bele, amit egy egybensült ételben el tudunk képzelni. Kenyeret nem dobunk ki, nem igaz?

Tovább a receptre: cukkinis-zöldspárgás strata

Cukkinis-zöldspárgás strata / Fotó: Nosalty Ételfotó

Krémes cukkinipesztó: zöldpesztó olcsóbban

Imádjuk a zöldpesztót és a vöröset is: akár bazsalikom, akár paradicsom legyen az uralkodó alapanyag benne. Zöldpesztó azonban meglepően sokféle zöldből készülhet, többek között petrezselyemből és cukkiniből is. Ebben a receptben szintén szerepel egy marék bazsalikom, de a legjavát a cukkini adja – hozzátesszük, hogy így olcsóbb is. Tovább csökkenthetünk az alapanyagok beszerzési költségén, ha a méregdrága fenyőmag helyett egy elérhetőbb árú magvat, például diót turmixolunk bele. A lényeg, hogy igazán krémes legyen!

Tovább a receptre: krémes cukkinipesztó

Krémes cukkinipesztó / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Exit mobile version