nlc.hu
Gasztro

Készíts chipset otthon, egészségesen!

Van egy cukkinid? Büntetlen nassolás: két zseniális házi chips, ami egészséges is!

Egy chips lehet egyszerre egészséges és finom? A válasz határozottan igen.

A chips-et 1853 augusztusában találták fel, amikor is az amerikai Saratoga Springs egyik hoteljében egy kényes ízlésű vendég nem szerette a túl vastagra szelt sült krumplit, így a szálloda szakácsa hajszálvékonyra szelte. A papírvékonyságú, ropogós krumplira azonnal ráharapott mindenki, de a nagyüzemi gyártása csak 1920, a krumplihámozó gép feltalálása után kezdődött el.

A chips azóta az egészségtelen táplálkozás jelképévé vált. Az olajos, túlsózott tömegáruk legtöbbjét egyéb adalékanyagokkal is dúsítják, és a legfőbb bűne, hogy értékelhető tápanyagtartalom nélküli, úgynevezett „üres” kalóriákat fogyasztunk el vele.

Egsészéges chips gyökérzöldségekből

Chips gyökérzöldségekből / Fotó: Materio, Getty Images

Joggal merül fel a kérdés, hogy létezik egyáltalán egészséges chips? Hát, persze. Ha otthon készítjük, elkerülhetjük a rossz minőségű olajok, zsírok, ízfokozói és egyéb adalékanyagok használatát, akárcsak a túlsózást. Ha pedig krumpli helyett az emberi szervezet számára értékes tápanyagokban gazdag zöldséget választunk, lelkifurdalás nélkül ropogtathatjuk otthon a saját készítésű chips-ünket. Színre, állagra, ízre is más lesz, mint a bolti tömegtermék, hiszen ipari eljárások nélkül, friss zöldségekből készítjük, a saját szájízünk szerint.

Miből készülhet chips?

Ha natúr alapanyagokból, mi magunk készítünk burgonyaszirmokat, az is egészségesebb lesz, mint az ipari verzió. Ma már számos helyen kapni azonban különböző zöldségekből készült chipseket, többek között céklából, sárgarépából, édesburgonyából, zellerből. Mi most két olyan receptet hoztunk, amely a nyár két idényzöldségéből készül, és mindkettő más ízű és állagú.

Egy szabálytalan recept: a világ legegyszerűbb cukkinichips-e

A cukkini egy megfizethető, az átlagos ára 500 forint körül alakul (per kiló), de az egyik üzletlánc például jelenleg 350 forintért kínálja kilóját. Rendkívül magas víztartalmú, mintegy 95 százaléka víz, emellett kiváló folsavforrás, káliumot, foszfort, mangánt, cinket, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz, ezenkívül A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban gazdag.

Íze nem tolakodó, remekül fűszerezhető. Sokan nem tudják, de nyersen is ehető, chips-ként pedig csak a víztartalmára kell ügyelni, és leitatni a cukkiniszeleteket sütés előtt.

Kétféleképpen is készíthetünk belőle chipset. Ha egészen vékonyra, pár milliméter vastagságúra szeljük (akár gyalulóval), akkor be fognak barnulni a szeletek, és ropogósak lesznek, illetve helyenként kilukadnak majd. Ha kicsit vastagabbra szeljük a zöldséget, kevésbé lesz ropogós, megtart egy kis nedvességet, és így is nagyon finom.

Szimpla cukkinichips recept

Ez a chips minimális fűszerezéssel is finom, de cifrázhatjuk is. Nagyon finom parmezán nélkül is, de ha sajtosra vágyunk, kemény sajtot használjunk. A félzsíros sajtok, mint a trappista, edami, gouda stb. túlzottan elnehezíti a cukkinikarikákat, és a végén nem chips-et kapunk.

Cukkini chips

Sima cukkinichips / Fotó: Adél Békefi, Getty Images

Ezúttal nem adunk meg mennyiségeket. A tepsink és a cukkini nagyságától függően dolgozzunk vele. A lényeg, hogy a cukkiniszeletek ne fedjék egymást, hogy mindegyik átsüljön. Sózzuk, borsozzuk, esetleg szórjuk meg sajttal, löttyintsük meg olívaolajjal. Csak magabiztosan, látni és érezni fogjuk az arányokat! Meg fogjuk látni, hihetetlenül gyorsan elfogy, és készülhet is az újabb adag.

Cukkinichips

Cukkinichips / Fotó: Westend61, Getty Images

Hozzávalók:

  • Egy nagy cukkini
  • Olívaolaj
  • Só, bors, esetleg fokhagymapor chili vagy Cayenne bors

Extra: parmezán vagy más kemény sajt, pl. grana padano

Cukkinichips

Ekkor vegyük ki a sütőből / Fotó: Westend61, Getty Images

Elkészítése:

  • Mossuk meg a cukkinit, és ha nem szeretjük a héját, hámozzuk meg.
  • Szeleteljük fel a zöldséget 2-3 vagy 5 mm vastag karikákra attól függően, hogy a fent írtak alapján milyen jellegű chips-et szeretnénk kapni. Használhatunk zöldséggyalulót is, ha nem szeretnénk késsel felvágni.
  • Egy sütőt béleljünk ki sütőpapírral, és fektessük rá a cukkinikarikákat. Egy papírtörlővel itassuk fel a zöldség nedvességtartalmát (amennyit felvesz). Hagyjuk a levegőn.
  • Melegítsük elő a sütőt közben 180 fokra.
  • Egy tálban keverjük össze a sót és a kívánatos fűszereket. Ha fokhagymásan szeretnénk, kivételesen nem friss fokhagymát javaslunk hozzá, hanem fokhagymaport. A friss fokhagyma befolyásolja a chips nedvességtartalmát, és túl intenzív ízt ad neki.
  • Kézzel szórva vagy egy kiskanállal szórjuk meg a cukkinikarikákat, egyenletesen bevonva a fűszerekkel.
  • Ha sajtosat szeretnénk, szórjuk meg a cukkinik tetejét parmezánnal vagy más kemény sajttal.
  • Süssük kb. 20 percig, amíg aranyszínű nem lesz. A cukkini nem pöndörödik fel, mint a burgonyachips. 15 perc után már ellenőrizzük, hogy nem sült-e át! Ha aranyszínű, ki is húzhatjuk a sütőből, mert könnyen elvékonyodnak és megégnek a szeletek.
  • Légmentesen záródó üvegben vagy dobozban tudjuk eltárolni.
Cukkinichips

Pillanatok alatt elfogy! / Fotó: Westend61, Getty Images

Szuperegészséges chips fodros kelből

A fodros kel, más néven leveles kel a vadkáposzta egyik termesztett változata. Valóban mintha egy kicsi és nagyon fodros káposzta volna, amely azonban nem növeszt fejet. Recés levélzete jellegzetes megjelenésű, mélyzöld színű.

Kelchips

A mutatós, fodros káposztaféle / Fotó: Bartosz Luczak, Getty Images

Magas antioxidánstartalmú, nem véletlenül használják nyersen egészséges zöldturmixokban. Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, jelentős A-, B2-, B6-, B9-, C- és K-vitamin, kalcium-, kálium-, magnézium-, mangán- és vasforrás. Kéntartalmú hatóanyagai a szervezet méregtelenítő folyamatait ösztönzik, E-vitamin tartalmát pedig zsírban oldódó vitaminként úgy tudja hasznosítani a testünk, ha zsiradékot is fogyasztunk hozzá. A kelchips-ben pontosan ez történik, az olívaolaj segíti a felszívódását.

A fodros kel nem mindenhol elérhető, de piacokon és igényesebb zöldségeknél megbízhatóan kapható. Általában néhány levelet összefogva, csokorban árulják. Nem a legolcsóbb zöldség (mi legutóbb 800 forintért vettünk egy csokrot), de a tápanyagértékeit ismerve jócskán megéri az árát. Igazi super food.

Szuperropogós kelchips

Ropogós kelchips / Fotó: Anastasia Lestari, Getty Images

A ropogós kelchips receptje – sajt nélkül is sajtos ízű!

A kelchips natúran (csak sózva), chilisen és sajtosan is isteni. Egy különleges receptet hoztunk, amely sajtos ízesítésűnek hat, de valójában növényi alapú, ezért vegánok, laktóz-, tejcukor- és tejfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják. A sajt ízét a sörélesztőpehely és kesudió keveréke idézi meg, mindkettő nagyon egészséges, további szupertáplálék a fodros kel mellett.

Ropogós kelchips

Így készül a kelchips / Fotó: Marharyta Fatieieva, Getty Images

Hozzávalók:

  • 30 dkg fodros kel
  • 60 g kesudió
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • Cayenne bors (ízlés szerint)

Elkészítése:

  • A fodros kelt mossuk át, csepegtessük le. Vágjuk ki a fás szárát, vastag erezetét.
  • Tépjük el a leveleit a képen látható nagyságúakra.
  • Egy nagy keverőtálba locsoljunk olívaolajat, és kézzel masszírozzuk át gyengéd mozdulatokkal az olajjal a leveleket. A kemény levelek így kapnak egy kis lágyságot. Tegyük félre.
  • Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
  • Egy konyhai robotgépben vagy turmixgépben elegyítsük a kesudiót, a sörélesztő felét, sót és az esetleges fűszereket. Csak sóval is nagyon finom! A turmixolás során nem maradjanak a darabok a keverékünkben.
  • A fűszerkeveréket a fodros kelhez, és szintén kézzel vonjuk be a keverékkel, beledolgozva a barázdákba az immár olajos fűszerkeveréket.
  • Két nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és úgy terítsük szét a fodros kel leveleket, hogy azok ne fedjék egymást. Inkább süssük meg két ütemben, minthogy egymásra halmozzuk a leveleket!
  • A sörélesztőpehely második felével szórjuk át a leveleket. Ez fog adni neki egy sajtos roppanósságot.
  • Mehet be a sütőbe 15 percre. Ezután vegyük ki mindkét tepsit a sütőből, cseréljük meg őket, hogy egyenletes süljenek.Süssük további 10 percig, és innentől figyeljük, hogy mikor válnak ropogóssá, enyhén sárga szélűvé a levelek. Vigyázzunk, mert innen már nagyon könnyen odakap a fodros kel!
  • Légmentesen záródó üvegben vagy dobozban tudjuk eltárolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top