A kenyér új élete: 13 nagyszerű étel szikkadt kenyérből

Pásztor Rozi | 2024. Augusztus 21.
A szikkadt kenyér már nem élmény, nem az igazi. Ám ha egy kicsit megdolgozzuk, pirítjuk vagy beáztatjuk, csodálatos új ételeket készíthetünk belőle! 13 jó példát hoztunk, hogy szikkadt vagy már egyenesen száraz kenyérből is lehet teljesen új ételt varázsolni.

A friss kenyér egy életérzés. Az illata, a roppanós héja, a pihe-puha belseje. Egy-két nap alatt azonban veszít az élvezeti értékéből, habár minél jobb minőségű, házias kenyerünk van, annál lassabban válik ehetetlenné.

Érdemes nem megvárni, amíg már nem vonzó. Régi módszer, ha kiszárítjuk és saját morzsát készítünk belőle. Sokkal gyorsabb azonban, ha felszeleteljük vagy kockákra vágjuk a kenyérmaradékot, és bedobjuk a mélyhűtőbe. Új sorsot szánhatunk neki akár még szikkadt állapotában, akár a fagyasztóból elővéve és kiengedve a megmaradt kenyérkénket.

A magyar konyhában egy klasszikus felhasználási mód, ha tejbe áztatjuk, petrezselymet, vöröshagymát adunk hozzá, és húsokat töltünk vele. Ennél sokkal egyszerűbb és még összetettebb ételeket is készíthetünk a kenyérmaradékból is persze.

13 ötletet hoztunk a maradék kenyér felhasználására, kattints a galériánkra!

Melegszendvics

Minden melegszendvicsnek kiváló alapja a többnapos kenyér, péksütemény. / Fotó: Rosanics Petra, Image: Nosalty Ételfotó

Az imádott bundás kenyér

Az imádott bundás kenyér / Fotó: anandaBGD, Getty Images

Croque madame

A villásreggelik sztárja többnapos kenyérből is zseniális: croque monsieur és a tükörtojásos croque madame / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Kruton, pirított kenyérkockák

Kruton: a pirított kenyérkockák minden krémlevest feldobnak. / Fotó: VICUSCHKA, Getty Images

Francia hagymaleves szikkadt kenyérrel, bagettel

Francia hagymalevesbe a szikkadt kenyérrel, bagettel! Pirítva, sajtosan. / Fotó: joannawnuk, Getty Images

Pappa al Pomodoro olasz leves

Pappa al Pomodoro, az olasz kenyérmentő zöldségleves. / Fotó: MychkoAlezander, Getty Images

Gazpacho, a spanyolok hideg zöldséglevese

Gazpacho, a spanyolok hideg zöldséglevese szikkadt kenyeret rejt magában. / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images

Cézársaláta garnélával

A cézársaláta és annak variációi is száraz, pirított kenyérrel készülnek. / Fotó: Alexandr Kolesnikov, Getty Images

Fattoush, a közel-keleti kenyérsaláta

Fattoush, a közel-keleti kenyérsaláta. / Fotó: thesomegirl, Getty Images

Panzanella

Toszkán szegény ember eledele: panzanella, a paradicsomos kenyérsaláta / Fotó: Westend61, Getty Images

Pasta con la mollica

Szintén toszkán a pasta con la mollica, a száraz kenyér morzsájával dúsított olasz tészta. / Fotó: mtreasure, Getty Images

Zsemlegombóc

Canederli, Knödel, zsemlegombóc és rokonsága. Tökéletes kenyérmentők! / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images

Az édes-szaftos kenyérfelfújt, más néven kenyérpuding kalácsból is remek

Az édes-szaftos kenyérfelfújt, más néven kenyérpuding kalácsból is remek! / Fotó: bhofack2, Getty Images

Exit mobile version