nlc.hu
Gasztro

Így tárold a banánt, hogy sokáig friss maradjon

Így tárold a banánt, hogy ne barnuljon meg olyan hamar

Bár a megbarnult banán nem rossz, csupán érettebb, mint előtte, a legtöbben már nem szeretjük így fogyasztani. Szerencsére van megoldás!

Szeretjük a banánt, mert finom, édes, laktató és rendkívül sokoldalúan felhasználható. (Nekünk a banánkenyér az egyik kedvencünk, egyszerűen mennyei!) Ugyanakkor a déli gyümölcs hátránya, hogy nagyon hamar megbarnul, sokszor már a boltból hazaérve elkezdenek megjelenni rajta azok a bizonyos barnás-fekete pöttyök, mint az érés jelei.

Statisztikák szerint gyakran végzik ezek a gyümölcsök kukában, ami színtiszta ételpazarlás, hiszen így még bőven felhasználható lenne. Ennek elkerülése érdekében egy olyan TikTok videót hoztunk, ami megtanít arra, hogyan lehet hosszabban eltartani.

Négy gyümölcsöt tesztelt a @tipperk nevű felhasználó. Az elsőt csak szimplán a konyhapulton hagyta, a második szárát folpackba csomagolta, a harmadiknak a szárára nedves papírtörlőt tekert, míg az utolsót hűtőbe tette minden nélkül. Az eredmény szerint a hűtőbe helyezett bírta a legrosszabbul a helyzetet, ez kívül-belül csúnyán megbarnult. Szemben vele az első három napokkal később is tökéletes állapotban volt. Mivel azonban a folpack nem túl környezetbarát megoldás, a napfény pedig felgyorsítja az érési folyamatot, ezért a harmadik megoldás lehet a legjobb – bár ezt is érdemes a kamrában, sötét helyen tartani, így akár egy hétig is teljesen friss maradhat.

Gary Ellis, a CE Safety Limited, az Egyesült Királyságban működő egészségügyi és biztonsági szervezet igazgatója szerint a banán etiléngázt bocsájt ki, ami az érési folyamat természetes velejárója, de a szár csomagolásával ez a folyamat lelassul, ezért marad tovább friss a gyümölcs.

Emellett az is igaz, hogy ha a száránál fogva akasztod fel, az a legjobb tárolási mód, mert minél inkább sérül a héja, annál hamarabb kezd el barnulni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top