Unokáink sem fogják enni: 13 élelmiszer, ami már a közeljövőben eltűnhet a bolygóról

Pásztor Rozi | 2024. Augusztus 31.
Ma még könnyen elérhetők ezek az élelmiszerek, de a tudósok nem ok nélkül kongatják a vészharangot.

Az állatfajok folyamatos pusztulása az emberi civilizáció következményeként közismert tény. Az ijesztő folyamatok a növényvilágot is érintik, az esőerdők és más természetes élőhelyek pusztulása mellett azonban a termesztett növények sem jelentenek kivételt.

Érdemes meghallgatni a gazdák beszámolóját, legyenek azok iráni sáfránytermesztők, madagaszkári vaníliaültetvényeken dolgozók vagy magyar gazdák, akiknek nem kell generációkra visszamenni ahhoz, hogy megtapasztalják az éghajlatváltozás hatásait. 13 olyan élelmiszer következik, amelyek ma még a mindennapjaink részét képezik, de egyes növények akár már 2050-re luxuscikkekké válhatnak, vagy teljesen eltűnhetnek a Földről.

Kattints a galériánkra!

Forrásaink voltak: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Fűszerek zsákokban piacon

Fűszerek egész sorának további drágulása várható az éghajlatváltozás miatt. / Fotó: Peter Dazeley, Getty Images

Kardamon

Tavaly óta 100-200%-kal emelkedett a kardamom termelői ára. A világ 3. legdrágább fűszere. / Fotó: Koko Foto, Getty Images

Vanília fűszer

A világ 2. legdrágább fűszere a vanília. Valójában egy orchideafajta, ami rendkívül kényes növény. Számos körülmény együttállása esetén fordul csak termőre. A klímaváltozással el is tűnhet a bolygóról. / Fotó: Andreas Steidlinger, Getty Images

Sáfrány ez üzbegisztáni piaci árusnál

A világ legdrágább fűszerét vörös aranynak is nevezik. „Ezek a mezők voltak a mi aranybányáink. Gyerekkoromban 80 férfire volt szükségünk, akikkel egy hét alatt szedtük le a virágokat. Ma a hatfős családunk egy nap alatt végez" – nyilatkozta Abdul Ahad Mir, kasmíri termelő. / Fotó: Kelly Cheng Travel Photography, GettyImages

Csokis mogyorókrém

Csokis mogyorókrém: ezen a képen két veszélyeztetett növény termése is szerepel. / Fotó: loooby, Getty Images

Törökmogyoró

Olaszország és Törökország a törökmogyoró fő termőterületei. Az egyre forróbb időjárásra érzékeny a növény, és folyamatosan csökken a termés mennyisége. / Fotó: Yulia Podolinskaya / 500px, Getty Images

Kakaóbab, kakaópor és csokoládé

„Már biztos, hogy pár évtizeden belül nem lesz többé csokoládé" – mondja Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára. / Fotó: carlosgaw, Getty Images

Kávészemek és őrölt kávé

„...a PLOS One szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy (...) a kávét fogja a leginkább megütni a klímaváltozás, 2050-ben sokkal kevesebb területen lesz képes megteremni, mint most" – írja a Telex. / Fotó: matusgajdos17 / 500px, Getty Images

Egy tál friss málna

Az elmaradó telek és tavaszok, hosszú aszályok bizonytalanná teszik a hazai málnatermesztést is. Méregdrága lett ez a gyümölcs. / Fotó: Seefoodstudio, Getty Images

Banántermelő kezében a terméssel

A banánfákat támadó TR4 gombát „a mezőgazdaság történetének egyik legagresszívabb és legpusztítóbb gombájaként jellemezték" – írta a CBS News. A felmelegedés tovább segíti a gombák szaparodását, amely veszélyezteti a növényfajt. / Fotó: Vithun Khamsong, Getty Images

Avokádótermesztő farmer érett avokádókkal

Nem csak az avokádó termesztése van veszélyben a klímaváltozás miatt, hanem fordítva is aggályos a termesztése. Az avokádó világdivatja miatt erdőket irtanak, hogy avokádófákat ültessenek, amelyeknek óriási a vízigénye, és az őshonos állatvilágot és növényzetet veszélyezteti. / Fotó: Akarawut Lohacharoenvanich, Getty Images

Olívabogyó-szüret

A mediterráneum elsivatogosodásának folyamata veszélybe sodorta az olívatermesztést is. / Fotó: Gatsi Getty, Images

Jázminrizs növény és a rizsszemek

India immár korlátozza bizonyos rizsfajták kivitelét az országból. Az éghajlat felmelegedésével egyre nő az árvizek és és tengerszint-emelkedés veszélye, ami tönkreteszi a termést. Az egyre növekvő hőség a növény virágainak beporzási képességét is folyamatosan csökkenti. / Fotó: Ionache Tismaneanu / 500px, Getty Images

Jamón ibérico, a világhírű spanyol sonka

A világhírű spanyol jamón ibérico sonkát adó ibériai sertéseket szabadon tartják és makkoltatják. Az elsivatagosodó Ibériai-félszigeten tömegesen száradnak ki a tölgyfák, amelyek termése a makk. / Fotó: MEDITERRANEAN, Getty Images

Pinot noir szőlőültetvény Franciaországban

Pinot noir szőlőültetvény Franciaországban. Vörösborfajták teljes sora került veszélybe, továbbá pezsgők és prosecco előállítása is. / Fotó: wilatlak villette, Getty Images

Exit mobile version