nlc.hu
Aktuális

Február óta több ezer delfin pusztult el a Fekete-tengeren

Február óta több ezer delfin pusztult el a Fekete-tengeren

Szokatlanul sok elpusztult delfint és delfinfélék közé tartozó állatot sodort partra a víz a Fekete-tengeren az elmúlt hónapokban.

Ivan Ruszev, a délnyugat-ukrajnai Tuzli Nemzeti Park kutatási vezetője az orosz–ukrán háború kitörése utáni hónapokban Ruszev egy új, eddig szokatlan jelenségre lett figyelmes: nagyon sok elpusztult delfint sodort partra a víz.

Delfinek pusztulása a Fekete-tengeren

(Fotó: Getty Images/John Russell / EyeEm)

Az ukrán nemzeti park kutatási vezetője szerint az orosz tengeralattjárók fokozott mértékben használják szonárjaikat, amelyek „akusztikus traumát” okoznak a delfineknek. A szonár nem közvetlenül öli meg az állatokat: annak hangjai először a belső fül károsodásához vezetnek, emiatt az állatok tájékozódási képessége jelentősen gyengül, emiatt a táplálkozási lehetőségeik is romlanak.

A kutatási vezető és kollégái összegyűjtötték a környező országok (kivéve Oroszország) és a többi ukrán nemzeti park adatait. Az ő számaik azt mutatják, hogy 2022 májusáig 2500, júliusáig 5000 elpusztult delfint sodort partra a tenger.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top