Így készíthetsz aloe vera üdítőt házilag a saját növényedből!

Haranghy Orsi | 2024. Szeptember 07.
Ha van aloe vera növényed otthon, fel is metszheted, és külsőleg-belsőleg is felhasználhatod. Így készíthetsz frissítő házi italt belőle.

Amikor először mutatta nekem valaki, hogy mit rejt az itthon is kedvelt szobanövény, az aloe vera, nem akartam hinni a szememnek. Persze előzőleg is sejtettem, hogy a rengeteg aloe verás termék alapanyagaga a levelekből származik, de ezeket általában hosszas procedúrákkal lehet kinyerni a gyógyszerekhez vagy más, természetes készítményekhez.

Sütés közben megégettem a kezemet, és a felmetszett aloe vera növényből az égésre tettünk a kocsonyás gélből, amit közvetlenül a levelek alól nyertünk ki. Egész konkrétan kinyomkodtuk a sűrű zselés gélt belőle. A növény levelei egyenesen a cserépből, az élő növénytől származtak. Valóban hűsítette, segít ugyanis az enyhébb égési sérülések, nap okozta leégés és horzsolások külsődleges gyógyításában.

Aloe vera levél-belső / Fotó: Nenov, Getty Images

A barátságos tüskés

Az aloe vera természetes gélje azonban nem csak a bőr hámrétegében felhasználható, hanem emberi fogyasztásra is alkalmas. A szervezetünkre is hatással bír, emésztést segítő, gyulladáscsökkentő és vércukorszint-szabályozó – ezen tulajdonságainak köszönhetően alkalmazza szívesen az egészségipar a kapszuláktól kezdve az üdítőitalokig. Azokra az üdítőkre gondolunk persze, amik nem a hirtelen cukordózissal bombázza a szervezetet, hanem éltető tápanyagokkal.

Az orvosi aloé (Aloe vera) növény küllemre egy kaktuszfélének tűnhet. A spárgavirágúak rendjébe tartozik, ezen belül a fűfafélék családjába, ami nem hemzseg az ember számára ehető növényektől. Az aloe azonban a barátunk. Szobanövényként is könnyű vele, nem sok törődést igényel, és jó pár nap szomjúzást is kibír. Hosszú távon is számíthatunk rá: halhatatlan növénynek is nevezik az élettartama miatt.

Az aloe vera zselés belseje a bőrnek is jót tesz / Fotó: Westend61, Getty Images

Erre figyelj oda: az aloe-latex

Az aloe-latex nevű anyag a levelek felszíne és a zselés belső között helyezkedik el. Ez egy nyúlós, sárgás anyag, amit el kell távolítanunk a zöld külsővel együtt. Ez nem csak ízlés dolga, hanem valóban nem emészthető anyag. Gyomorgörcsöket, komoly emésztési problémákat okozhat a fogyasztása, állapotos nők számára különösen nem ajánlott, mert méhösszehúzódást okozhat.

Könnyű megkülönböztetni azonban az átlátszó aloe vera zselét a sárgás színű aloe-latextől. Ez segíti a feldolgozását is, hiszen csak arra kell törekednünk, hogy ne a zöld külsőt és alatta a sárga, nyúlós anyagot vegyük ki belőle, hanem a kocsonyás zselét. Ez azonban egy igazi kincs számunkra.

A feljebb írt, a bőrt nyugtató, regeneráló hatásai mellett a szervezetünk barátja, úgyhogy bátran készítsünk belőle dzsúszt, vagy adjuk gyümölcslevekhez.

Az aloe-latex eltávolítása

Aloe vera ital készítése otthon

Számos érv szól amellett, hogy aloe verát fogyasszunk, a HáziPatika cikkében utána is olvashattok. Ha pedig szeretnétek finom italt varázsolni belőle, bármilyen gyümölcs jól illik hozzá, mert az íze semleges. Ha igazán egészséges italt szeretnél készíteni belőle, ne legyen cukros, aromás, tartósítószeres a gyümölcslé, amit hozzáadsz.

Házilag készített aloe vera üdítő / Fotó: carlosgaw, Getty Images

Exit mobile version