Életmód

Aloe vera, a karantén otthoni kozmetikuma

A bőrünk, hajunk állapota egy idő után a négy fal között is segítségért kiált, ha van otthon cserepes aloe vera, akkor segítség is van.

Sokaknak van az otthonában cserepes aloe vera növénye. Most az önkéntes karantén idején különösek sok kozmetikumot kiválthat, ha hajlandóak vagyunk 1-1 levelét feláldozni, így minimálisra szorítva az otthon elhagyásának számait a vírus lecsengéséig.

1. Ránctalanító hatás

Egy darab, hosszabb, húsos levelet vágj félbe hosszában, azokat pedig öt-hat centis kockákra szeleteld úgy, hogy a zöld külső réteg nyugodtan rajta maradhat a hátulján. Egyszerűen csak megfogod, mint egy nedves vattapamacsot és a zselés felét a bőrödre fektetve áttörlöd a ráncosodásra hajlamos részeket: szem környékét, homlokot, orrnyerget, száj környékét. Legjobb két darabkával egyszerre, két kézzel szimmetrikusan végezni ezt az enyhe masszázst.

2. Borotválás okozta vágások, bőrpír nyugtatása

Ez nőknek és férfiaknak egyaránt segít. Borotválás után karcok, bőrpír, érzékenység jelentkezhet. Szintén elég félbevágni hosszában egy aloe levelet és annak zselés oldalával átmasszírozni gyengéden az égő felületet. Bőrnyugtató és antibakteriális hatása szinte azonnal érezhető.

aloe vera, ranctalanitas

Az aloe vera rendkívül sokoldalú

Ha már előtte bekened a növénnyel a borotválandó bőrfelületet, sokkal jobban siklik rajta a borotva.

3. Szem alatti sötét karikák enyhítése

A stressz, szorongás is okozhat alvásproblémákat. Ilyenkor gyakori ébredés után az a bizonyos sötét karika a szemek alatt. Ha félbevágsz egy aloe vera levelet hosszában, kanállal egy kis tálkába kaparod a zselés belső réteget, ezzel pedig átitatsz két vattakorongot, akkor csak tedd őket a karikákra és dőlj le 10 percre. Szemmel látható lesz a pozitív hatás!

4. Hajformázás

Lehet, hogy bizarrnak hangzik, de ha elfogyott a hajzseléd akár neked, akár a párodnak, nem kell azonnal a drogériába szaladni. Feltéve, ha van cserepes aloéd. Vágd félbe az egyik nagy levelet és igen, húsklopfolóval picit klopfold át a zselés állagú réteget, hogy még folyékonyabb, nyálasabb legyen. Kézzel gyűjtsd ezt össze, tedd egy tégelybe és egy kis adagnyit, amennyit egyébként is használsz a zseléből, oszlass el a két tenyereden, majd túrd át vele a hajad, vagy nyomkodd bele – frizurától függ. Ápol, táplál és tartást ad egyszerre!

5. Kiszáradt kéz ápolására

Mostanában mind nagyon sokat és alaposan mosunk kezet. Ám ettől igencsak kiszárad a kezünk bőre. Ha elfogyott volna a kézkrémed otthon, csak vágd félbe egy aloe vera levelét hosszában, azokat pedig 5-6 centis darabokra. Tedd egy magasabb falú tálkába, önts rá egy-két deci mézet és egy mozsárőrlő nyéllel nyomkodd az aloe darabokat addig, ameddig nem lesz egyenletes állagú és zöld színű a massza. Ezzel a tápláló keverékkel kend be a kezed és hagyd rajta 5-10 percig, majd mosd le! Sima, finom bőr lesz az eredmény.

6. Száraz arcbőr táplálása

Ugyanúgy kell kezdeni, mint a többi esetben. Egy szép, húsos aloe vera levelet hosszában vágj félbe, kanalazd mindkét oldal zseléjét az aprítógép tálkájába, önts hozzá pár evőkanál extra szűz olívaolajat és indítsd be a robotgépet. Mikor folyékony masszává válik, öntsd át egy üres tégelybe és már használhatod is. Ha vékonyan kened fel, le sem kell mosni. Extra tápláló hatású.

Van ennek egy lemosni való verziója is, amikor az aloe zseléhez natúr joghurtot keversz, és úgy mixeled össze. Hagyd 10-15 percig a masszát az arcodon, majd öblítsd le langyos vízzel.

Ezzel az egyszerű, de annál nagyszerűbb növénnyel természetes szépülést érhet el bárki, korlátozott körülmények között is. Kozmetikumként igen, gyógyszerként, betegségek leküzdésére nem javasoljuk. Ezen esetekben mindenki forduljon orvoshoz.

Otthoni bőrápolás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top