Ismered a görög hummuszt? A fava olcsóbb és egyszerűen remek

Haranghy Orsi | 2024. Szeptember 09.
Először nem is tudtam mire vélni ezt az ételt, ma már az egyik nagy kedvencem. A görög fava receptje következik!

Mi jut eszünkbe a görög konyháról? Gyros, szuvlaki, muszaka, görög saláta és sok-sok feta. Azért is volt számomra meglepő az első találkozásom a favával, mert nagyon ízlett, ismerős volt, de hirtelen nem tudtam hová tenni.

Az ismerősség érzete egy igazi ősélményre vezethető vissza. Ez pedig a kihűlt sárgaborsó-főzelék. Egészen rémesen hangzik, nem igaz? Mégis ki akarná a bebetonozódott főzeléket enni hidegen? Még mielőtt mindenkit elriasztanánk: a fava nem ilyen.

Ellenben könnyed, egy igazi mediterrán fogás, úgy mint a tapasok és mezzék. Hidegen is fogyasztható, jó étel, ami ízesebb, mint a magyar sárgaborsó-főzelék, és nem csak melegen finom, sőt. Legfőbb alapanyaga a felesborsó, ami sokunk hiedelmével ellentétben nem egy önálló borsófajta, hanem a zöldborsó, sárga és kemény, főznivaló állapotában.

Fava, a hummuszhoz hasonló görög étel / Fotó: AndreaKuipers, Getty Images

A fava receptje

A fava tulajonképpen egy „dip”, egy mártogatós, egy közel-keleti hideg mezze. Ha igazán stílusosan készítjük el, görög extraszűz olívaolajat használunk hozzá.

Tálaláskor nagyon jól illik hozzá a savanyított kapri- vagy az olívabogyó, akárcsak a lilahagymakarikák vagy az aprított lilahagyma. Kínáld a kedvenc kenyeretekkel!

Fava, friss zöldekkel az igazi / Fotó: Phips69, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version