Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Igazi görög vendégváró: spenótos spanakopita

Itt a nyár, irány Görögország! Az egyik legnyaralósabb hely Európában, ahol a gyönyörű tengerpartok mellett a helyi konyha és az ételek is isteniek. Egy ilyen jellegzetes, görög vendégváró finomságot idézünk meg, amit itthon is érdemes elkészíteni, nem csak vendégeknek.

Ha odavagyunk a sós tortákért, süteményekért, akkor Görögországban, vagy legalábbis a görög konyha világában pont jó helyen járunk. Se szeri, se száma a ropogós tésztával, és különféle sós töltelékekkel készült finomságoknak. Igazi „comfort food” a leveles tésztából készült sok-sok sós pite. Nincsenek reflektorfényben, nem ünnepelt görög hősök, de állandó jelenlétükkel emelik az étkezések fényét.

Bazi nagy görög pite

A görög sós sütemények, piték régen a főétkezések részesei voltak, salátával vagy megfelelően fűszerezett hússal kísérve. Éppen ezért millióféle változatuk létezik attól függően, mivel is töltötték meg a tésztát. Ez utóbbi pedig szinte csak a készítője fantáziáján múlik. Szerencsére a görög vidéken hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre friss zöldség, sajt, húsféleség, amiből lehetett válogatni. Ezek közül pedig az egyik legnépszerűbb és tájegységtől függetlenül mindenhol elterjedt a spenótos rétesháromszög: a spanakopita. Gyorsan elkészül, és nem kell hozzá temérdek alapanyag.

Spenótos spanakopita

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 200 g feta sajt
  • 2 tojás
  • friss kapor
  • 500 g spenót
  • 2 szál újhagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • szezámmag
  • vaj

Elkészítés:

  1. Az újhagymákat és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és olívaolajon megfuttatjuk. 
  2. Közben a spenótleveleket is megmossuk, ha kell, a vastagabb szárakat leszedjük, lecsepegtetjük, és a az olívaolajos hagymákra tesszük. Addig pároljuk, míg összeesik (kb. 5-10 perc).
  3. Ha kész, átrakjuk egy szűrőbe, és kinyomkodjuk a spenót felesleges levét, hagyjuk lecsepegni. Majd egy vágódeszkára kitéve felaprítjuk.
  4. A fetát egy tálban villával összetörjük, hozzáadjuk a spenótot, egy tojást, a felaprított kaprot, és sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük alaposan az egészet.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a réteslapot kettészedjük (kb. 3-3 lap legyen egyben), és olvasztott vajjal megkenjük. 8 egyenlő részre felvágjuk, majd beletöltjük a spenótos tölteléket, és háromszög alakban az összeset felhajtogatjuk.
  6. Egy sütőpapírral bélelt tepsi tesszük a töltött háromszögeket, megkenjük olvasztott vajjal a tetejüket, és megszórjuk szezámaggal.
  7. A 181 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Címlap

top