A legszaftosabb tarhonya felér egy főétellel: a pásztortarhonya receptje

Pásztor Rozi | 2024. Szeptember 23.
Ha ránk hallgattok, nem gépi tarhonyával készítitek!

Pásztortarhonya. Azt gondolnánk, hogy ennél magyarabb magyar étel nincs is. Egyenesen a pusztáról, bográcsból, pásztoroktól, alföldi füstölt szalonnából, parasztkolbászból. Bár ez is így igaz, maga a tarhonya valójában perzsa eredetű étel, és török közvetítéssel érkezett hozzánk. Épp úgy a Közel-Keletről, akár a másik igazán magunkénak hitt étel, a töltött káposzta.

A tarhonya őse, a tarchana bár perzsa eredetű, ebben a formájában oszmán-török szó. Persze ez nem a mai kis apró, kerek tésztaféle, ami a gyártósorról ugyanabban a méretben kerül ki ezrével. Habár ma már kevesen állnának neki, hogy valóban kézzel készítsék, ma is kapható kézi és gépi tarhonya. Vagyis vásárolhatunk is házias tarhonyát, ami girbe-gurba, szabálytalan. Ezt dörzstarhonyának is nevezik.

Akárhogy is döntsünk, a pásztortarhonya lényege, hogy igazán laktató és szaftos – amolyan igazi magyar egytálétel. Egy szakácsot is megkérdeztük róla, aki azt mondta, hogy ő egy szalonnás lecsóalapon indítja, és ehhez adja hozzá a krumplit és a tarhonyát, és végül egy jó nagy szelet pecsenyehússal tálalja. Nem ám valami szolid karajjal. Egy jó zsíros tarjával!

Azt már mindenki döntse el maga, hogy a pásztortarhonya önmagában egy teljes étel, vagy igényel-e szelet húst is rá, de az biztos, hogy úgy lesz teljes, ha tálaláskor kerül egy kis tejföl a tetejére, és jó hazai savanyúság kíséri.

Pásztortarhonya / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Pásztortarhonya recept

Egyértelmű, hogy ehhez a recepthez nem szükséges zsiradék. Sem olaj, sem állati zsír. A füstölt szalonna és a lángolt kolbász meg fogja tenni a magáét!

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version