nlc.hu
Gasztro

Árrobbanás: így lecsózunk idén nyáron

Lassan ünnepi étel lesz a lecsó? Így alakul idén nyáron a lecsó-alapanyagok ára

Egykor köznapi, házias étel volt, a jelenlegi zöldségárak mellett viszont már kétszer is meggondoljuk, hogy friss lecsó készüljön otthon. Avagy így hat az élelmiszerdrágulás a legegyszerűbb, hagyományos magyar ételekre is.

Ha a leginkább túlárazott éttermi ételekről van szó, joggal kerülnek elő a házias klasszikusok. Egy topétteremben elkérnek akár 4500 forintot is egy rakott krumpliért savanyúsággal, egy alföldi étteremben 5450 forintot egy juhtúrós sztrapacskáért (szervízdíj nélkül). Ezeket a fogásokat otthon is könnyen elkészíthetjük, ha kevésbé kifinomult konyhai technológiákkal is.

Lecsó kérdésben ugyanez a helyzet. Amikor több ezer forintot kifizetünk egyetlen adag kis piros lábasban érkező lecsóért, az sem vigasztal, ha szuvidált tojás és mangalicakolbász gazdagítja, és vadkovászos kenyér kíséri. De mennyi az annyi, ha magunk főzzük meg?

A közelmúltban egy fővárosi piaci riportban mutattuk be, hogyan esett vissza a piacok forgalma, olyan népszerű helyszínt is beleértve, mint a Fehérvári úti piac Újbudán. Kolléganőnk egy hónap különbséggel vásárolta meg ugyanazt a terméket áprilisban 200, májusban 250 forintért, és ahogyan igen találóan írta: „az idénycikkeknél nagyon nehéz megmondani, mi miért drágább, mert pillanatok alatt változhatnak az árak le és föl is a mennyiségi tényező miatt.”

Vágódeszkán paradicsom felszeletelve

Ránézésre is lédús, ízes paradicsom / Fotó: BravissimoS, Getty Images

A lecsó áráról is ezért nehéz általánosságban beszélni, hiszen egyik hétről a másikra jelentőset változhat egy fazék étel ára, elsősorban a hazai paradicsom és paprika érésének, valamint a kínálat összességének köszönhetően. Ha megjelenik ugyanis külföldi dömpingáru (spanyol, marokkói stb.), ez befolyásolja a magyar gazdák árazását is. Márpedig igazi ízletes, zamatos házias lecsót szeretnénk hazai paradicsomból, paprikából készíteni.

A leárazások kínálatával érdemes élni, hiszen a vevőbevonzó akciókkal tudatosan élve akár egy-két ezer forinttal is kevesebbért főzhetünk meg egy nagy fazék lecsót.

A legnagyobb hazai élelmiszerboltok, hiper- és szupermarketek aktuális (nem akciós) árai alapján így kalkuláljunk:

Legolcsóbb import paradicsom (nagyobb szemek, nem lédús, sápadtabb): 550 forint/kg-tól

Fürtös- és koktélparadicsomok (a finomabb lecsó eléréséhez érdemes részben dúsítani ízletesebb paradicsomokkal) 2400-3900 forint/kg

Tv paprika (hálós, közepesen húsos, megszokott minőségű): 800-1600 forint

Kápiapaprika: 1800-2200 forint/kg

Hegyes erős: 130 forint/db-tól

Vöröshagyma: 290 forint/kg-tól

10 db M-es tojás: 780-920 forint/doboz

Füstölt szalonna: 2000-4400 forint/kg

Kolozsvári szalonna (húsosabb): 3400-4800 forint/kg

Étolaj (a legolcsóbb, hatósági árstoppos): 550 forinttól/litertől

A lecsó ára nagyban függ attól, hogy hússal és/vagy tojással készítjük-e, és kerül-e bele kolbász. Az elszállt zöldségárak idején azonban már az is számít, hogy milyen minőségű paradicsomot, paprikát és tojást vásárolunk. A kásás, kevéssé lédús és vízízű paradicsomtól nem várhatunk csodát, a jó ízűeknek viszont megkérik az árát. A hazai paradicsom ára a nyár előrehaladtával kedvezően változik.

A tojás költségét közel meg is duplázhatja, ha a 0-s jelzésű, ökológiai tartásból származót vesszük (röviden biotojást), vagy az 1-es jelzésű, szabad tartású tanyasi tojást.

Látlelet, Karinthy és a lecsó extrák

A pandémia hatásaként már 2021-ben sokkoló drágulást tapasztalhattunk az élelmiszerboltokban. A kasszáknál ért tavalyi ledöbbenések után nem gondoltuk volna, hogy eszkalálódhat a helyzet, hiszen már 2021-ben átlagosan 22%-kal drágult a paradicsom és 40%-kal a tojás, az étolajé pedig ekkor 34%-kal nőtt (még jóval a lakossági élelmiszerárstopot megelőzően).

Az idei évre jósolt infláció 7,8% helyett már most 9,1%-nál tart. Így 2022 júniusára a kiugró tavalyi dráguláshoz képest nőtt átlagosan további 43,8%-kal a kenyér és 25%-kal a tojás ára, a Pénzcentrum által készített grafikonok plasztikusan is láttatják az árak magasba szökkenését.

Lecsóalapanyagok

Készül a lecsó, a bazsalikom csak dísz / Fotó: Stanislav Ostranitsa, Getty Images

Raskó György agrárközgazdász megfogalmazásában ötven éve nem szenvedtünk el ilyen élelmiszerinflációt sem Magyarországon, sem Európában. A szakember szerint idén nem számíthatunk enyhülésre, és az elkövetkező évekre is rányomja bélyegét a legalapvetőbb élelmiszercikkek akár duplájára nőtt ára, az energiaárak drasztikus tovább növekedése pedig külpolitikai kérdés.

Mint tudjuk, minden étel különböző árkategóriákban és minőségben elkészíthető. A legegyszerűbb népi ételek, mint egy tojásos galuska vagy mákos nudli is megoldható bioélelmiszerek vásárlásával vagy olaj helyett olívaolaj használatával épp úgy, mint a legolcsóbb alapanyagokból.

Akárcsak a lecsó. Karinthy Frigyes a múlt században igazán úri lecsóról ír a Skarlát című elbeszélésben, kolbásszal, tojással és juhtúrós galuskával.

„Többször kikukkantam a konyhába, s elragadtatással állapítottam meg, hogy végre kedvenc vacsorám készül, amiért hetek óta harcoltam hiába: lecsós kolbász, belévert tojással és juhtúrós galuska. (…) tányér és étszer csörgött, a szakácsné dicsekedve hozta az ételt, de rögtön elhallgatott, úgy látszik valaki leintette. Csendben folyt le a vacsora, csak a merítőkanál cuppogott és loccsant. Élénken láttam a lecsó aranypiros levét, az úszkáló kolbászkarikákat s a sárga, ruganyos-kemény galuskán sustorgó csípős juhtúrókupacokat.” (Karinthy Frigyes: Betegek és bolondok)

Manapság az úrizálás elsősorban a minőségi húsok – szalonna, kolbász – választásában jelenik meg, és a divatját élő távoli verziók, a közel-keleti shakshouka vagy a török menemen formájában, a francia ratatouille pedig soha nem megy ki a divatból. A legjobb séfek számára az a fő kérdés, hogy milyen fajtájú paradicsomok és paprikák kerülnek bele, hiszen a többféle fajta változatos ízvilágot ad egyetlen lecsóban. Így sokkal izgalmasabb ízű lesz a lecsónk, ha teszünk bele édesebb és savanykásabb paradicsomot is a savak játékához, és a tv paprika és édesebb, húsos piros színű paprikák vegyes használata is emel az élményen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top