nlc.hu
Gasztro

Körkép a Fehérvári úti piacról

„Eltűntek a vásárlók a piacról” – kis piaci körkép az árakról

A piaci árusok azt tapasztalják, egyre kevesebb vásárló jár a piacra, ám ennek nem csak a drágulás az oka. Van, aki nagyon borúlátó: az egekben lévő árak miatt veszélybe került a paprika termesztése, de bezárhatnak a piacok is.

„Nincs vevő, aki ne panaszkodna az árakra” – mondja egy árus a Fehérvári úti piac egyik standjánál. A magyar gyümölcs- és zöldségárakon mostanra meglátszik a járvány okozta válság, az infláció, a szélsőséges időjárás hatása, ám az, hogy minden ár az egekben volna, erős csúsztatás, ennél sokkal árnyaltabb a kép.

Ha így marad, nem lesz paprika

„Nekem semmi közöm az árakhoz, kereskedő vagyok. Megveszem, van rajta egy haszonkulcs és ennyi. Hogy a termelő ezt mennyiből hozza ki, ahhoz nekem az égvilágon semmi közöm – mondja az egyik árus, aki eleinte elzárkózónak tűnik, mikor az árakról kérdezem, aztán mégis megered a nyelve. – A vásárló állandóan panaszkodik, mindent sokall. Amikor 200 forint egy pisilés neki, akkor drága 250-ért egy karalábé. De minden ész nélkül drágul, amikor ma fölmentem kávézni, és a 350 Ft-os presszókávé 550 lett, akkor mit mondjunk a zöldség-gyümölcsökre. Hallom a termelőtől, hogy egy mázsa szenet eddig 600 forintért vett, most meg 1800-ért, a háromszorosáért. Mert aki szénnel fűt, már most próbál betárolni télire. A gáz az bizonytalan. Azt mondja, ő háromszoros áron nem fogja megvenni, nem fogja a paprikát októberben elindítani, mert ki kell nevelni a palántát októberben, december elején kipalántázni, hogy márciusra legyen paprika.

Azt mondják, ha így marad, nem lesz paprika.

Olyan árat már nem lehet adni neki, ami ezt a drágulást behozná.”

Az árus szerint az üzemanyagárak növekedése is szerepet játszik a zöldségek-gyümölcsök árának növekedésében. „A paprikásom Gyula mellől jár föl Pestre. 480 az üzemanyag, az is rengeteg. Háromszor van fönt a Nagybanin egy héten, az komoly költség.”

 

áremelkedés zöldség gyümölcs nagybani piac infláció

Ha így megy tovább, nem lesz vásárló a piacokon (Fotó: Juhász János)

Eltűntek a vásárlók a piacról

A férfi szerint a magas árak nem konstansak, akár hetente is változhat az árszabás, hiszen a túltermelésnek az is a következménye, hogy túlkínálat alakul ki, a zöldség-gyümölcsből dömpingáru van. „Az eper nem mérvadóan drágább, hullámzó. Múlt héten olcsóbb volt, mint most, 2200-ért meg 1980-ért adtuk akkor, most egy kicsit leszaladt, a termelő is emelt rajta, a kereslet-kínálat mennyisége miatt azonnal feljebb ment 400 forintot. Az eperre azt mondják, hogy 2300 forint már nagyon sok érte, de ebből lehet 1300 is egy hét alatt. Mert ha sok van, el kell adni, hiába vannak egekben az energiaárak. Aztán a szezon végére az eper ára csökken, de a minősége is. A legvégén jön a szabadföldi, ez a leghitványabb, mert egyrészt permetezni kell, másrészt az UV-sugárzástól kérges, vastag külseje lesz, ami rágós és nem jó az íze. A fóliás-üvegházi rendszerek finomak, nem kell permetezni. Ahogy ez a paradicsom is itt a pulton biorendszeren működik, katicák vannak bent és bogarak a sátorban, úgy ez az epernél is így működik, de szabadföldön mindent permetezni kell, mert megeszi a bogár. Attól is olcsóbb” – magyarázza az áringadozás okát, majd hozzáteszi: Az idénycikkeknél nagyon nehéz megmondani, mi miért drágább, mert pillanatok alatt változhatnak az árak le és föl is a mennyiségi tényező miatt. Az alap zöldségek-gyümölcsök, a krumpli, a fokhagyma, az alma ára viszont nem változott szerinte. – A málnánál és a spárgánál is mennyiségi problémák vannak. A málnatermesztés itthon szinte már nincs is, a spárga pedig brutálisan munkaigényes valami, mert elrakják azt a csirágot, amiből három év múlva lesz zöldség. Amikor elkezd teremni, térdelve, kézzel kell kikaparászni, kiszedni. De egy fillérje se lesz belőle a termelőnek. Sokan ezért abbahagyták.”

Ami a vásárlói kereslet alakulását illeti, az árus nagyon boruló. „Az idei év januártól lejtmenet van. 

Eltűntek a vásárlók a piacról. Ez tapasztalják nagyban is, a Fény utcai piac sem áll jól, bezárások vannak, itt nagyon sokan adtak vissza asztalokat. Még a két év Covidot úgy, ahogy átvészeltük, de ezalatt a pénzesebb vásárlók 90 százaléka átszokott az internetes vásárlásra. Rászoktak a vevők arra, hogy nem kell kimenni a piacra, inkább kicsit gyengébb minőségben, de legalább kényelemben vásárolnak.

Nem mindenhol tapasztalható változás az árakban egyelőre. A legendás húspultos Marikának, akihez állítólag színészek járnak, mert olyan finom a húsáruja, azt mondja, eddig csak a tepertő ára változott, de a többi húsnak is kellene már drágulnia, mert a takarmány ára is emelkedik.

 

áremelkedés zöldség gyümölcs nagybani piac infláció

Marikának legendás a húsáruja (Fotó: Juhász János)

A tejesnél már más a helyzet, legalábbis ami az árakat illeti. A termelői tejet húsvétkor még 200 forintért vettem itt, most 250-ért lehet kapni, de az árus szerint jövő héten újra emelni fogják az árát 20 forinttal. Elég borsos áremelkedésnek tűnik, ám ha belegondolunk, hogy a 2,8 százalékos UHT tartós tej ára 268 forint boltokban, akkor itt, a piacon egyáltalán nem kérik el az árát, miközben termelői tejet kapsz üvegben, így még a környezetet is kíméled.

Nemcsak az időjárás változott meg, az emberek is

„Csak azt írják, amit mondtam, mert az az igazság” – int Margit néni, aki virágkoszorújával a fején és kedves mosolyával akár a Fehérvári úti piac királynője is lehetne. Margit néni, aki 80 évével a legidősebb itt a piacon, szívesebben beszél az életéről, mint az árakról. Gyerekkorában még gyertyafénynél tanult a tanyán, ahol 12-en éltek, mert áram sem volt. 70 éve csak zöldségekkel foglalkozik, 10 éves kora óta saját keresete van. Iskolába nem sokat járt, amit nagyon sajnál. Az 51-es téeszesítéstől kezdve mind a 12-en be voltak fogva dolgozni. „Aki már tudott motyorogni, az ment szedni a krumplit. A földből nőttünk ki. A kisujjamban van az egész” – mondja büszkén.

Azt mondja, egészségét is a zöldségeknek köszönheti. – „Ki van mutatva, hogy az egészség alapja a táplálkozás. Mert most mit esznek az emberek? Mindent csomagolva esznek, mi meg kútvizet ittunk, aztán meg artézi vizet, amikor eljöttünk a tanyáról, de az sincs már. Nyolcvanévesen nem ismerem a gyógyszert. Reggelente háromszor szállok át minden nap, amikor jövök a HÉV-vel Szigethalomról, és nem vagyok fáradt. A mostani előrecsomagolt zöldségekben nincs tápanyag. Régen szerves trágyát használtak a gazdák, most meg műtrágyát. Akkor permet helyett rézgálic-mész volt, és kenőszappan, apám, aki címeres gazda volt, ezzel mosta le a fát ősszel meg tavasszal, nem volt ilyen meg olyan vegyszer.”

áremelkedés zöldség gyümölcs nagybani piac infláció

Margit néni 80 évével a legidősebb a piacon (Fotó: Juhász János)

Persze Margit néni zöldsége nem vegyszeres, fóliája nincs, csak a családjának, akik szintén besegítenek a termesztésbe. A paradicsomjai őszi ültetésűek, üvegháziak, a répa, fehérrépa még tavalyról maradt, homokban telelt át. „Az árakról szólva az az igazság, hogy igenis változtak. Ebben az időjárás is benne van, az nagyban befolyásolja az árakat. Most majdnem öt hónapig nem volt eső. Aztán jött az eső, de jött a fagy is. Kikelt a szabadföldi petrezselyem, szépen el is fonnyadt. Most az időjárás-előrejelzés azt mondja, hogy tartós kánikula nem lesz a nyáron, na de ha csak egyszer jön be a 38-40 fok, akkor is leég a termés… Aztán azt mondják, most jönnek a nagy viharok, a kis palántát, ami kikel, elsöpri” – mondja Margit néni, megjegyezve, hogy nemcsak az időjárás változott meg az utóbbi időben, hanem az emberek is. Nem érdeklődőek.

Az én áraimat a vevők és a kofa kollegák határozzák meg, nem én

Kárpáti János őstermelő, ahogy ő fogalmaz, „mikroőstermelő” Dunaszekcsőn, árul zöldséget-gyümölcsöt is, de főleg mézet a mohácsi piacon. Vele telefonon beszélgettünk, hogy megtudjuk, hasonló drágulást tapasztalnak-e vidéken. „Ha arról szól a cikked, miért lett minden annyira drága, akkor nem tudok segíteni – kezdi rögtön. – Te a pesti árakat látod, én meg az ittenieket a mohácsi piacon, és egészen másképp látom ezt az árváltozás dolgot: 

egyszerűen nincs.

Egy árucikket kipécézve, esetileg, bizonyos kereskedőknél valóban megfigyelhető egy-egy kiugró árváltozás, de összességében nem mondható el.”

És valóban: János a mohácsi piacon jelenleg 3000 forintért árulja az akácméz kilóját, míg a Fehérvári úti piacon 4000-ért is láttam. János szerint ennek viszonylag egyszerű a magyarázata: „a pesti ember alapvetően jobban él, mint a vidéki. Budapest, ha csak a politikát, kultúrát nézem, egy burok. Egyszerűen van egy nagy kontraszt Budapest és vidék között, és ez az árakban is jelentkezik. Pesten jobb áron el lehet adni a dolgokat, de hát a pesti piac régóta ilyen, az én dédnagymamám is annak idején Pestre járt hajóval eladni a sok megtermelt árucikket, füstölt árut.”

 

áremelkedés zöldség gyümölcs nagybani piac infláció

Fotó: Juhász János

A termelők tehát nem minden esetben és nem minden régióban tudnak a költségek után menni az áraikkal. „Eladóként én sem tudok árat emelni. A multik kezében vagyunk, legalábbis itt ebben a térségben mindenképpen. A mohácsi piacról lévén szó, itt 2-3 multinacionális vállalat van, és egyszerűen ők diktálják a piacot. Ezeknek a multiknak olyan az üzletpolitikájuk, hogy bizonyos árucikkeket extrém módon túláraznak, bizonyosakat meg beszerzési ár közelében adnak, és azt is időszakosan. Mi, termelők szezonhoz vagyunk kötve, de a multik sokszor szezonban annyira leverik az árakat, hogy emiatt nem tudunk emelni.”

–Ármeghatározásnál mit veszel figyelembe? Az energiaárakat, az inflációt, a termés munkaigényességét, a túltermelést, az időjárást, a termeléshez szükséges anyagok árát? – kérdezem Jánost.

– Esetemben teljes mértékben érdektelenek ezek a szempontok, amiket felsoroltál – vágja rá. – Nálam csak az számít, mi az az ár, amiért én aktuálisan, ott és akkor el tudom eladni az árut. Egyszerűen azt kell mondanom, a vevő határozza meg, hogy én mennyiért tudom adni. Ezen a szinten, ahol én vagyok, az árképzés így működik. Még egy piaci napon is változik az ára az árucikknek. A piac elején egy kicsivel többért adom, mint a piac második felében. Egy piacon belül sem mindegy, kinek az asztalánál van ugyanaz az árucikk ugyanabban a minőségben. Egy jól menő zöldségesnél ugyanaz az árucikk, ugyanabban, vagy esetleg rosszabb minőségben, nem azon az áron van kint, mint az én pultomon.”

Jánosnál az időjárás sem szempont. „Zsinórban már 2-3 éve elfagy a kajszibarack, három éve volt utoljára olyan termésem, amire azt mondom, hogy jó. Amennyiért én el tudtam a pultomon adni, minősíthetetlenül alacsony volt, ráadásul mindenkinek sok volt, szezon volt, én is csak akkor tudom árulni, amikor más. Most is szerintem hasonló lesz a helyzet.  Csak annak van lehetősége árban elmozdulni, aki valamilyen extra teljesítményt tud nyújtani, például ha mindenkinek elfagy a kajszibarackja, akkor ő valahogy mégis megmenti, de ez evidencia. Az én áraimat a vevők és a kofa kollégák határozzák meg, nem én.

Hogy nekem mi mennyibe kerül, abszolút nem szempont.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top