nlc.hu
Kert
Már kapható a piacokon a hazai spárga

Megérkezett a piacokra a valódi magyar spárga

Rendkívül egészséges, mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle.

Nagyobb mennyiségben érkezett a piacokra, üzletekbe friss magyar spárga – írja a Fruitveb.hu. A hazai termesztésű spárga kiváló minőségű, jelentős része azonban a határainkon túlra, jellemzően Németországba, Ausztriába vagy Svájcba kerül. A magyarok az EU átlagához képest nagyon keveset fogyasztanak belőle, bár az elmúlt években növekedni látszik a spárga népszerűsége. 

A lap információi szerint hazánkban nagyjából 1420 hektáron termesztenek spárgát, évente nagyjából 5000 tonnányit. Ennek java – a teljes mennyiség 60 százaléka – Bács-Kiskun megyéből érkezik, de jelentős termelő (30 százalék) Csongrád is, illetve kisebb ültetvények találhatóak Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is. 

Már kapható a piacokon a friss magyar spárga

Spárga spárgával (Fotó: Getty Images)

A hazai spárgaszezon április elejétől június elejéig-közepéig szokott tartani, idén azonban a szokatlanul hűvös időjárás miatt később kezdődött a betakarítás. A munkálatokat nehezíti, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is munkaerőhiányt tapasztalnak a termelők. A spárga betakarítását nehezíti, hogy a növényeket kézzel érdemes kihúzni a földből, mivel egy rossz mozdulattal akár a későbbi termést is tönkre lehet tenni. 

A spárga egyike a legegészségesebb zöldségeknek, alacsony a kalóriatartalma, de magas a tápértéke, emellett rengeteg növényi rostot tartalmaz és gazdag A-, C-, E-, és K-vitamin forrás, de található benne B-vitamin, folsav, kalcium, foszfor, vas, nátrium és kálium is. A spárga rostjai könnyen emészthetőek, ezért a zöldség fogyasztása elősegíti az egészséges bélműködést is. 

Íme pár kiváló recept, spárgával:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top