Dédszüleink óta kedvelt édesség tűnik el a magyar boltokból

Vad Rózsa | 2024. Október 10.
A Mondelez megszüntette a Győri Otthon háztartási keksz gyártását.

117 év után nemrégiben befejezte a minden háziasszony által ismert Győri Otthon háztartási keksz gyártását az amerikai Mondelez édességipari holding. A cég a Győri Keksz Kft. felvásárlása után 2019-ben a kekszgyártást Győrből Székesfehérvárra telepítette, ahol a Pilóta kekszet is gyártották. A Mondelez múlt heti közleménye szerint azonban 2024 első negyedévében megszüntették a háztartási keksz gyártását, és nem is tervezik annak újraindítását.

A keksz szerepe ugyanis szerintük a fogyasztói kereslet folyamatos csökkenése miatt mára marginálissá vált.

Háztartási keksz híján viszont jóval nehezebb,

illetve drágább lesz majd például kókuszgolyót, vagy kekszszalámit készíteniük a magyar háziasszonyoknak. A Termékkritikus néven ismert fogyasztóvédelmi blogger szerint a Győri háztartási keksz eltűnésével mindenki veszít.

@termekkritikus 2. évad, 98. rész: Győri háztartási keksz – búcsú az Otthontól A Győri Háztartási Keksz gyártását 2024 első negyedévében a Mondelez megszüntette. Egy ikonikus magyar termék 117 év után eltűnik a boltok polcairól, aminek oka a fogyasztói kereslet csökkenése – legalábbis ezt állítja a Mondelez. Azonban nehéz elképzelni, hogy egy olyan országban, ahol a kókuszgolyó alapeleme a háztartási keksz, valóban megszűnt volna az igény erre a termékre. Ebben a videóban végignézzük, hogyan tűntek el más ikonikus termékek is a magyar piacról, mint például az Albert keksz és a Győri nápolyik, és azt is megvitatjuk, miért lenne szükség egy Nemzeti Érdekvédelmi Hivatalra a magyar tradíciók védelme érdekében. Búcsúzunk az Otthontól... de vajon meddig folytatódhat még ez a folyamat? #termékkritikus #atermékkritikus #vásároljokosan #GyőriHáztartásiKeksz #Mondelez #háztartásikeksz #magyarikon #termékszűnés #kekszgyártás #AlbertKeksz #győrinápolyi #élelmiszeripar #NemzetiÉrdekvédelem #tradíciók #ikonikustermékek ♬ eredeti hang - A termékkritikus

A helyettesítő termékek sokak szerint túlságosan kemények, az idősebbek számára különösen nehézkes a fogyasztásuk. Magyarként pedig több mint 100 éves, tradicionális terméket veszítettünk el, amivel a magyar gasztronómiai örökség egy része ismét a süllyesztőbe került. 

Az Otthon háztartási keksz árát az utóbbi időben

durván megemelte a Mondelez. Termékkritikus rámutat, hogy az ilyen jellegű emelkedések rombolják a fogyasztói bizalmat, felvetve a kérdést, hogy a drágulás egyes esetekben nem előfutára-e a termék végleges kivezetésének. A Mondelez nyáron klasszikus, diszkoszvetős, ezüstfóliás kis Sport szelet gyártását szüntette meg, 71 év után. 

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version