nlc.hu
Életmód
Mondelez cég gigabüntetése

Sok százmillió eurós bírságot kapott a Pilóta keksz gyártója

A Mondelez International birtokolja az Oreo mellett a Győri Keksz márkáit, a Pilóta keksz is az amerikai cégé.

Az Európai Bizottság több mint háromszázmillió eurós büntetést szabott ki a csokoládé-, Pilóta keksz– és kávégyártó Mondelezre, a versenyszabályok megsértése miatt – írja a 444.hu. Az indoklás szerint az amerikai édességipari cég egyes országokban bizonyos termékeket olcsóbban értékesített, mint máshol, ami párhuzamos kereskedelemnek számít.

Sok százmillió eurós bírságot kapott a Pilóta keksz gyártója

A termékek csomagolásának nyelvezetével

pedig befolyásolták az árakat illetve csökkenthették a választékot. A Financial Times áprilisban írt arról, hogy a Mondelez akadályozhatta termékeinek szabad kereskedelmét az uniós tagállamok között. A cég akkorra 340 millió eurót tett félre egy lehetséges uniós bírság fedezésére. A Côte d’Or, a Milka, az Oreo, a Toblerone és a TUC gyártója

végül 337,5 millió eurós bírságot kapott.

A határozat szerint huszonkét versenyellenes megállapodásban vett részt, akadályozta és torzította a versenyt, visszaélve versenyfölényével. A Mondelez 2019 nyarán zárta be győri üzemét, ahol többek között az azóta Törökországban készülő Negrót gyártották. A Pilóta keksz székesfehérvári gyárukban készül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top