Ugye mindenki kívülről fújja már, hogy október 31-e halloween, november elseje mindenszentek ünnepe, november másodika halottak napja? A bulis-hangos halloween szépen belopózott a mi kultúránkba is, az ijesztő sminkekkel és jelmezekkel, dekorációs elemekkel együtt. A kísérteties hangulat a terített asztalokon is megjelenik: „véres” koktélokkal, fekete, olykor horrorisztikus ételekkel.
A halloween persze nem egy karácsony vagy szilveszter, úgyhogy a napokig tartó főzést-sütést tartalékoljuk csak decemberre. Pofonegyszerű receptek következnek, ügyetlenek is bátran próbálkozhatnak!
Halloweeni múmiavirslik – csakis ketchuppal!
A múmiavirslik készítésébe akár a lelkes és ügyetlenebb kezű kicsiket is bevonhatjuk. Ki ne élvezné a virslik bepólyálását a csíkokra vágott leveles tésztába?
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 25-30 dkg virsli
- 1 tojás
- 1 evőkanál sűrű majonéz vagy fehér krémsajt
- Egész fekete borsok
- Ketchup
Elkészítése:
- Ha fagyasztott a leveles tésztánk, készítsük elő szobahőmérsékletűre.
- A puha leveles tésztát 1-2 centi vastag csíkokra vágjuk, és körbetekerjük a virsliket.
- A felvert tojással egy ecsettel lekenjük a virslik felső oldalát, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig (vagy pirulásig) sütjük.
- A sütőből kivéve picit hagyjuk hűlni, hogy meg tudjuk alkotni a múmiák szemeit, és ne folyjon el rajta.
- Kiskanál végével (vagy amilyen eszközzel sikerül) pöttyentsünk majonézt vagy fehér krémsajtot a múmiák szemfehérjének, a közepébe tegyünk egész fekete borsot szemnek.
- Ketchup a méltó kísérője a véres ünnepen!
Halloweeni melegszendvicsek
Egy szuperkönnyű recept, az egyetlen apróbb kihívás benne, hogy ügyesen kanyarítsuk a tökfej/denevér, miegyéb kísérteties formát a kenyérbe.
Hozzávalók:
- 20 szelet toastkenyér 10 szendvicshez
- 10 szelet sajt – a Cheddar sajt színe illik legjobban a Halloweenhez, de választhatunk sápadtabbat is
- Vaj a kenéshez
- Opcionális: néhány fekete olívabogyó
Elkészítése:
- Kenjük meg a toastkenyerek mindkét belső oldalát vajjal, és tegyük bele a sajtszeletet.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük pirultra a melegszendvicseket, de ne süssük túl keményre, amit már nem tudunk formázni, mert széttörik a kenyér.
- Kis pengéjű késsel óvatosan vágjuk bele a halloweeni formánkat. Legegyszerűbb a képen is látható töklámpás motívum, a pók, a denevér vagy a szellem. Elfelezett fekete olívabogyóval szemet is formázhatunk a képen látható módon.
Halloweeni kísértetpizza
A Margherita pizza halloweeni kiadása következik. Egyszerre mutatós és isteni finom, szaftos, főleg paradicsomrajongóknak ajánljuk!
Hozzávalók:
- A házi pizzatészta hozzávalói vagy 4 pizzalap (150 g/db)
- 40 dkg friss koktélparadicsom
- 30 dkg mozzarella
- 1 nagy piros kaliforniai paprika
- 2 dl passzírozott paradicsom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- Só, bors, szárított bazsalikom, oregánó ízlés szerint
- Bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítése:
- Időnk és energiánk függvényében gyúrjunk ki saját pizzatésztát vagy szerezzünk be előkészített, bolti pizzalapot.
- Törjük át a fokhagymát, és egy kis lábasban az olívaolajon rottyantsuk össze a passzírozott paradicsommal és a kívánt fűszerekkel.
- A kaliforniai paprikát vágjuk fel vékony csíkokra, és egy serpenyőben süssük elő pár percet minimális olajon.
- A pizzakorongokat kenjük meg a fűszeres paradicsomszósszal és helyezzük rá a félbevágott koktélparadicsomokat és a (kicsit) elősütött kaliforniai paprikát.
- A mozzarellákból vágjunk ki szellemalakokat, és tegyük a pizzákra.
- Minél magasabb hőfokon, lehetőleg 250 fok felett süssük készre a pizzákat.
- A mozzarellaszellemek szemeit sütés után vágjuk ki, mert előtte úgyis eltűnne a forma. Ha elfolytak a mozzarellafigurák, sütés után még igazíthatunk rajtuk.
- Pár levél friss bazsalikommal is dekorálhatjuk.
Pókhálós pizza
Még sokkal gyorsabb eljárás, ha a komfortmegoldást választjuk, és bolti félkész termékből, vagyis előkészített tésztakorongból sütjük a halloweeni pizzákat.
Hozzávalók:
- 4 pizzalap (150 g/db)
- 4 dl passzírozott paradicsom
- 2 dl mascarpone
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- Só, bors, szárított bazsalikom, oregánó ízlés szerint
- Egy marék fekete olívabogyó
- Bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítése:
- Az előzőekhez hasonlóan törjük át a fokhagymát, és egy kis lábasban az olívaolajon rottyantsuk össze a passzírozott paradicsommal és a kívánt fűszerekkel.
- Kenjünk meg a fűszeres paradicsomszósszal a pizzákat, és minél magasabb hőfokon, lehetőleg 250 fok felett süssük készre a pizzákat.
- A mascarponét előzőleg jól hűtsük be, hogy ne folyjon, majd a hűtőből kivéve keverjünk bele egy kis zöldfűszert a fentiek közül.
- Habzsákból kinyomva vagy csak simán egy kanál segítségével formázzunk pókhálót a krémből a kisütött pizzákra.
- Formázzunk pókokat a fekete olívabogyókból: a félbevágott bogyók a potrohok, a vékonyra vágott bogyók a lábaik.
- A fentihez hasonlóan pár levél friss bazsalikommal is dekorálhatjuk.
Szörnyburgerek
Íme, amikor a hamburgered rád dülleszti a szemeit, és nyelvet ölt rád. Pár könnyű trükkel kétségtelenül látványos hamburgereket alkothatunk, íme!
Hozzávalók:
- 4 hamburgerbuci (bolti késztermék)
- 50 dkg faggyús marhahús, sertéshús vagy csirkehús kétszer ledarálva
- 8 szelet vastagabb, formázható lapsajt
- Egy negyed kígyóuborka
- Egy nagy fej vöröshagyma
- 1-2 teáskanál fokhagymapor vagy egy gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál ketchup
- Zsiradék a sütéshez
- Só, bors ízlés szerint
- 8 szem paprikával töltött zöld olívabogyó
- 8 db fogvájó
- Opcionális: csemegeuborka-szeletek
Elkészítése:
- Tisztítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, és vágjuk fel apróra. Daráljuk le a húst, amit választottunk, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze gondosan az aprított vöröshagyma 80%-ával és a fokhagymával. Válasszuk szét négy bucira, majd formázzunk hamburgerpogácsát a masszából.
- Süssük meg egy kis zsiradékon serpenyőben a hamburgerpogácsák mindkét oldalát. Ne süssük túl, ne szárítsuk ki, de ha sertésből vagy csirkéből készítjük, jól süssük át, ne maradjon belül nyers része.
- A félbevágott hamburgerzsemlék puha oldalait kicsit megpiríthatjuk a forró serpenyőben. Az alsó felüket kenjük meg ketchuppal, a felső részüket mustárral.
- A lapsajtokat vágjuk cakkosra a szörnyburgerekhez. Állítsuk össze: a hamburgerbucira fektessük a hosszában vékonyra szelt kígyóuborkát, ami a szörny nyelve lesz. Erre jön a cakkosra vágott lapkasajt, ami a fogsora.
- Finomabb lesz, ha csemegeuborka-szeleteket is teszünk bele, de ezeket rejtsük el.
- A fogvájók tetejére tűzzük a paprikával töltött zöld olívabogyókat, ami a szörnyikék szemei lesznek.
Boldog halloweent!