Hetek óta tart a lehalászás a halgazdaságokban, Hortobágyon már a munka felénél járnak. Közeleg ugyanis a karácsony, ami a hazai halpiac fő szezonja. A ponty és a harcsa még mindig a legnépszerűbb az ünnepi fogásokhoz, de drágulásra szerencsére idén nem kell számítani.
“Úgy tervezzük, hogy a két slágertermékünk, ami a ponty és a bio szürke harcsa ugyanolyan áron lesz, mint tavaly a piacokon” – mondta el az RTL Híradóban Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.
Azaz:
1900 forint körül lesz az élő ponty kilója, nagyjából 3500 forint pedig a szürke harcsáé. A filézett termékekért többet kérnek.
Sorok még nincsenek a halárusoknál, az eladók szerint az emberek egyelőre csak barátkoznak árakkal.
A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szerint kezdenek a magyarok rászokni a halevésre, egy kicsivel már többet esznek belőle. “Előző időszakban volt egy lassú emelkedés, amivel nem dicsekedhetünk, hiszen az európai átlag mintegy 20-21 kiló, míg a magyar átlag 6,5 kiló körüli. Tehát van még mit behoznunk!” – hangsúlyozta Lévai Ferenc szóvivő. A szakember szerint aszályos volt az idei nyár, drasztikus halpusztulást azonban nem okozott, és a takarmányárak is megfizethetők voltak, ezért nincs idén drágulás.
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock