8 okos hozzávaló: így dobd fel pénztárcabarát, mégis ünnepi alapanyagokkal a karácsonyi menüt!

Pásztor Rozi | 2024. December 21.
A karácsonyi menü úgy jó, ha minél sokszínűbb és gazdagabb! De mit tehetünk, ha mi magunk nem vagyunk épp gazdagok? Olyan trükkös hozzávalókat ajánlunk figyelmetekbe, amelyekkel szoros büdzsével is pompás menüt varázsolhattok az ünnepi asztalra!

Mitől lesz szép, ízletes és emlékezetes a karácsonyi menü? A magazinok és közösségi oldalak szebbnél szebb receptjeit és ételkompozícióit nézegetve sokunkat elfog a szorongás. A sütés-főzésre ilyenkor még az is rászánja az időt, aki egész évben inkább a gyors megoldásokat keresi, na de hol fog megállni a számla vége, ha az összes ínyenc hozzávalót beszerezzük? Persze, nincs is elegánsabb az év végi ünnepeken, mint a libamáj vagy a kacsasült az asztalon, de akkor se keseredjünk el, ha közbeszól a valóság.

Olyan ötleteket hoztunk, amikkel okosan csenhetsz egy kis színt és eleganciát a karácsonyi menübe, akár már néhány száz forintért. Figyelj oda mindig a színekre és az elrendezésre is, hiszen nem csak a drága alapanyagokon múlik, hogy egy étel vonzó legyen. Segítünk az inspirálódásban, és megmutatjuk, hogy az ünnepi tálalás és hangulat szűkösebb büdzséből is kihozható!

Két pénztárcabarát ötlet a húsos tálra

A hús nehéz kérdés. Sohasem volt olcsó, amelyik hús pedig olcsó, annak mint tudjuk, híg is a leve. Karácsonykor egyébként is olyan drága húsok és belsőségek játsszák a főszerepet, mint a libacomb, a kacsamell, kacsacomb vagy a méregdrága libamáj és kacsamáj. A belsőségek közül azonban a csirkemáj, a marha- és sertésmáj is olcsónak számít. Ebben a cikkben három pazar házi májkrém receptjét osztottuk meg veletek, további ötletekért nézd meg a galériát. A húsok közül ajánljuk a csirkecombot, csirke-felsőcombból egy egész tálcányit beszerezhettek már ezer forint körül. Egy kis gyümölcs, no és elegáns elrendezés, és kész is a kívánatos ünnepi főétel! A sült csirkecombot márpedig ki ne szeretné?!

A húsos ötletekért kattints a galériára!

Hagymás-gránátalmás csirkemáj

Hagymás-gránátalmás csirkemáj / Fotó: Sergey Nazarov, Getty Images

Gránátalmás csirkemáj rukkolával

Gránátalmás csirkemáj rukkolával / Fotó: 5PH, Getty Images

Baconbe tekert csirkemájfalatkák

Baconbe tekert csirkemájfalatkák / Fotó: Dan Totilca, Getty Images

Házi csirkemájkrém áfonyaszósszal

Házi csirkemájkrém áfonyaszósszal / Fotó: La_vanda, Getty Images

Csirkehúsos májpaté gránátalmamagokkal

Csirkehúsos csirkemájpaté gránátalmamagokkal / Fotó: Chinarius, Getty Images

Csirke alsó- és felsőcomb gyümölcsökkel

Sült csirke alsó- és felsőcomb gyümölcsökkel / Fotó: kasia2003, Getty Images

Egész sült csirkecomb az ünnepekre

Egész sült csirkecomb az ünnepekre / Fotó: Fatima Guisado lozano, Getty Images

Az alma háromszor: alma, birsalma, gránátalma

Az alma a létező leghétköznapibb alapanyag. Mégis milyen különlegessé tud varázsolni egy húsos főételt, ha sült alma kerül mellé! Sütés hatására a gyümölcs húsa megpuhul, és meleg téli fűszerekkel pedig még izgalmasabbá tehetjük. Jó barátja a szerecsendió, a kardamom és a fahéj is. A desszertekben is szánhatunk nagyobb szerepet ennek a gyümölcsnek, aminek kilóját pár száz forintért beszerezhetjük: a galériában szereplő töltött alma például egészen látványos, mégis pofonegyszerű édesség.

A birsalma ritkább szereplője a menükben, aminek a fő oka, hogy látszólag nehezebben adja magát. Nyersen valóban kőkemény, de sütés hatására a birsalma húsa is megszelídül. Akár együtt is süthetjük az almával: húsoknak, elsősorban szárnyasoknak dögös kísérője. A birsalmasajt az őszi-téli szezon egyik alapédessége, de akár pite is süthető belőle.

Az almák császárnője a gránátalma, ez nem vitás. Ennek a különleges gyümölcsnek rendhagyó módon nem a húsát, hanem a magjait fogyasztjuk el. Édességek egész sorának alapanyaga ez ragyogó színű finomság, de legyünk csak bátrak, és párosítsuk húsokkal – a fent említett májnak remek társa! –, szórjuk meg vele a salátákat vagy épp tegyünk koktélokba belőle.

Almás ötletekért kattints a galériára!

Karamellizált sült alma és körte

Karamellizált sült alma és körte / Fotó: Tetyana Linnik, Getty Images

Többféle almával sült marhaszelet

Többféle almával sült marhaszelet / Fotó: laran2, Getty Images

Sült libacomb sült almával és párolt lilakáposztával

Sült libacomb sült almával és párolt lilakáposztával / Fotó: Bennewitz, Getty Images

Töltött sült alma vaníliasodóval

Fotó: Creativ Studio Heinemann, Getty Images

Sült birsalma dióval és mézzel

Sült birsalma dióval és mézzel / Fotó: peredniankina, Getty Images

Almás pite

Almás pite, az örök / Fotó: Javier Gea, Getty Images

Narancsos vodkás koktél gránátalmamagokkal

Narancsos vodkakoktél gránátalmamagokkal / Fotó: ClarkandCompany, Getty Images

Pavlova gránátalmával

Pavlova gránátalmával / Fotó: istetiana, Getty Images

A karácsony illata: narancs

A citrusfélék az év ezen szakában megfizethetőbb árúak. Jól is jön a délről érkező vitamindózis, de kár a citromra, narancsra, grépfrútra és mandarinra csak nyersen ehető gyümölcsként gondolnunk. A fahéjas-narancsos édességek egyet jelentenek a karácsonnyal, de ezenkívül több száz formációban ötvözhetjük naranccsal az ünnepi finomságokat. Kellemes aromát, izgalmas ízt kölcsönöz még az olyan egyszerű és hétköznapi alapanyagoknak is, mint a fent említett csirkecombok.

A narancs ráadásul épp akkor jutányos árú, ha a lédig árusított, vékonyabb héjú, alacsonyabb besorolású, olcsó terméket vesszük, Ez önmagában nem olyan finom, főzésre-sütésre azonban remekül alkalmas. A narancsszósz például az egyik legjobb dolog, ami az olcsó naranccsal történhet, további ötletekért kattintsatok a képre!

Narancsos ötletekért kattints a galériára!

Amerika palacsinta narancsdzsemmel

Amerika palacsinta narancsdzsemmel / Fotó: istetiana, Getty Images

Őzsült narancsszósszal

Őzsült narancsszósszal / Fotó: hanbr, Getty Images

Sült hús citrus körettel

Akár sült hús köreteként is. / Fotó: MarynaVoronova, Getty Images

Sárgarépás édesköménysaláta citrusfélákkel

Sárgarépás édesköménysaláta rukkolával és friss citrusfélékkel / Fotó: Al Gonzalez, Getty Images

Ambrózia-saláta mályvacukorral, vörös szőlővel és friss citrusokkal

Ambrózia-saláta mályvacukorral, vörös szőlővel és friss citrusokkal / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

A lebecsült keresztesvirágúak: káposztát és kelbimbót az ünnepi asztalra!

Nincs mit szépíteni, a káposzta és a kelbimbó közutálatnak örvendő zöldségek. Tucatnyi érv szól márpedig mellettük, egészségesek, vitamindúsak és igenis finoman elkészíthetőek! Nagyon jól áll nekik a pirítás és a karamellizálás is, ilyenkor a kicsapódó cukornak köszönhetően izgalmas új aromákat nyernek. Ha te sem kedveled ezeket a téli zöldségeket, talán eljött az idő, hogy egy új esélyt adj nekik! A közel-keleti stílusban elkészített sült káposzta nem érdemtelenül lett az utóbbi években a menő éttermek egyik kedvenc vega főétele…

Káposztás és kelbimbós ötletekért kattints a galériára!

Karamellizált káposzta sült baconnel és sajtszósszal

Karamellizált káposzta sült baconnel és sajtszósszal / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images

Sütőben sült káposzta dióval, pesztóval és csillagánizzsal

Sütőben sült káposzta dióval, pesztóval és csillagánizzsal / Fotó: VICUSCHKA, Getty Images

Párolt almás vöröskáposzta, a tökéletes ünnepi köret

Párolt almás vöröskáposzta, a tökéletes ünnepi köret / Fotó: Danielle Wood, Getty Images

Nyersen is finom: almás-narancsos lilakáposzta-saláta

Nyersen is finom: almás-narancsos lilakáposzta-saláta / Fotó: Bartosz Luczak, Getty Images

Párolt kelmbimbó vörösáfonyával

Párolt kelmbimbó vörösáfonyával / Fotó: yulka3ice, Getty Images

Fokhagymás parmezánnal sült kelbimbó

Fokhagymás parmezánnal sült kelbimbó / Fotó: Roberto Machado Noa, Getty Images

Pirított kelbimbó baconnel

Pirított kelbimbó baconnel / Fotó: Bartosz Luczak, Getty Images

 

Exit mobile version