Jamie Oliver a Channel 4 csatornán december 8-án induló Jamie Cooks Christmas egyik epizódjában elmondta, hogy mindig is a tökéletes burgonya után kutatott. Az adásban most megosztotta tippjeit, hogy hogyan lehet a lehető legjobban elkészíteni a legistenibb sült krumplit – írja a Mirror.
A titok: csirkealaplé + nyomkodás
Idén a krumplikat Jamie csirkealaplében fogja előfőzni, és csak ezután teszi a sütőbe – mint mondja, ettől még jobb lesz az íze. Az alaplevet pedig felhasználhatjuk a mártás elkészítéséhez is! Emellett Jamie azt tanácsolta, hogy picikét nyomkodjuk össze a burgonyát, míg sül: „Szeretem finoman félig összenyomkodni a burgonyát, amikor már egy órája a sütőben van – ettől lesz jó ropogós” – fogalmazott.
A megfelelő zsiradék kiválasztása a másik kulcs
Jamie egy másik receptje szerint szerint a zsiradék kiválasztása nagyban befolyásolja a sült krumpli ízét és állagát. A vaj édes és gazdag ízt ad, a pulykazsír masszív, húsos ízt, míg az olívaolaj borsos, füves aromát biztosít. Jamie mindhárom zsiradék keverékét használja.
Jamie tippje emellett az, hogy a zsiradék melegítéséhez egy tepsiben melegítsük fel a kiválasztott zsiradékot a tűzhelyen, majd adjunk hozzá néhány rozmaringágat és fokhagymagerezdet (héjastól), hogy intenzív aromákat varázsoljunk az ételbe. A főtt burgonyákat érdemes előtte kissé megrázni a szűrőben, hogy érdesebb felületet kapjanak, ami elősegíti a ropogós kéreg kialakulását.
Ezután helyezzük a burgonyákat a forró zsiradékba, és süssük 180°C-on körülbelül 1 óra húsz percig. A sütés felénél érdemes kivenni a tepsit, és a fentebb említett módon egy spatulával enyhén lenyomni a burgonyákat.
Jamie szerint előre is el lehet készíteni az ételt: a burgonyát a sütés előtti állapotban egy éjszakára lefedve, hűvös helyen tárolhatjuk, majd másnap csak be kell helyezni a sütőbe.
Maradékmentés, spórolás nagycsaládosként Jamie szerint
Bár a karácsony gyakran az év legvarázslatosabb időszaka a gyerekek számára, néhány szülő számára mégis kihívás, különösen, ha sok gyereket kell jóllakatniuk. Jamie egyik tippje megoldásként az, ha szezonális zölségeket használunk az ünnepek alatt. „Ha pedig nem engedheted meg magadnak a sertéskarajt az ünnepi porchettához, akkor készíthetsz sertés dagadót” – mondta.
Jamie a fentieken túl még egy tippet adott azoknak, akiknél nagy a család: „A sajtos karfiolos lasagne-mat igen nagy adaggal el lehet készíteni, így egy nagyobb társaságot is meg tudok vele etetni”.