nlc.hu
Egészség

Egészséges-e a burgonya?

Valóban egészséges a krumpli?

A krumpli sokoldalú, és pont ezért soha nem lehet megunni. De talán mégis felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mennyire is egészséges ez az élelmiszer?

Kevés dolog kelt nagyobb bizalmatlanságot valakiben, mint az, ha azt hallja, hogy az illető nem szereti a krumplit. Ők azt mondják, hogy ízetlen. Mi azt mondjuk, hogy tiszta lappal indul, és fűszernövényekbe, illetve olívaolajba kell forgatni, mielőtt tökéletesre sütnénk vagy főznénk, hogy remekművet hozzunk létre.

Három krumpli rájuk ragasztott szemekkel.

A krumpli annyira finom, és olyan jólesik enni, hogy időnként azon kapjuk magunkat, hogy néhány extra adagot is megeszünk a keményítőtartalmú zöldségből!

Ami igazán elgondolkodtatott minket: vajon úgy is jót tesz-e számunkra a burgonya, hogy mindenféle extra hozzávalóval (sajt, vaj vagy tejszín) ízesítjük? Íme a burgonya néhány meglepő egészségügyi előnye, és hogy hogyan készíthetjük el egészségesen.

Legfőbb egészségügyi előnyök

1. A burgonya javíthatja az energiaszintet

Az egyik legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a burgonya tápláló zöldség, amely tele van alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezek segítenek a szervezet támogatásában, az immunrendszer erősítésében és az energiaszint javításában.

A burgonya C-vitamin– és rosttartalma segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Emellett a burgonyában lévő rostok segítenek az éhség csillapításában és támogatják a bélrendszer egészségét. A burgonya B6-vitamint, kalciumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Glutén- és koleszterinmentes, valamint alacsony a nátrium- és zsírtartalma.

2. A kálium csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A burgonya tele van káliummal. Az evés közben bevitt kálium és a nátrium korlátozása segít csökkenteni a szisztolés vérnyomást, ami csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A szív egészsége mellett a kálium segíti az izomműködést és a folyadékegyensúlyt, ami segít fenntartani az edzést és a napi tevékenységeket.

Egy tál sültkrumpli, körülötte elszórva még több sültkrumpli, ketchup és egész krumplik.

3. Az antioxidánsok lassíthatják az öregedési folyamatot

A burgonya színe befolyásolhatja a benne lévő antioxidánsok számát. Tanulmányok szerint érdemes a színes burgonyát választani a fehér helyett, ha teljes mértékben ki szeretnénk aknázni a burgonya antioxidánsokkal járó előnyeit. A sötétkék és piros fajták antocián néven ismert antioxidánsokat tartalmaznak.

Az antociánok erős antioxidánsok, amelyek lassítják az öregedési folyamatot. Nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is, mivel ébren tartják az agyat és megakadályozzák az idegrendszeri hanyatlást. A legmagasabb antioxidáns-tartalom a burgonya héjában és húsában található.

4, A rezisztens keményítő javíthatja a bélrendszer egészségét

A rezisztens keményítő olyan keményítőtípus, amely nem emésztődik meg a vékonybélben. Ehelyett ezek a keményítők inkább prebiotikus rostként viselkednek, amelyek a vastagbélben lévő jó baktériumokat táplálják, ami javíthatja a bélrendszer egészségét.

A burgonya jó forrása a rezisztens keményítőnek, és különösen megnövekszik, ha a burgonyát főzés után lehűtjük (gondoljunk a burgonyasalátára). Ezek a keményítők bizonyítottan segítenek a vércukorszint szabályozásában és csökkentik az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét.

Hogyan készítsünk egészséges burgonyát?

Egyértelmű, hogy a burgonya tele van egészségügyi előnyökkel. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogyan készítjük el, és mennyit fogyasztunk belőle. Tanulmányok pozitív összefüggést találtak bizonyos burgonyafajták fogyasztása és a derékkörfogat növekedése, valamint a súlygyarapodás között.

Ezért a sült burgonya vagy burgonyachips fogyasztása helyett válasszunk egészségesebb, tápanyagtartalmukat megőrző főzési módokat, például főtt, grillezett vagy párolt burgonyát. Ha szeretjük a sült krumplit, próbáljuk meg forró levegős sütőben ropogósra készíteni. A főtt, majd lehűtött burgonyát zöldsalátához is adhatjuk.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top