nlc.hu
Egészség

C-vitamin és a rák összefüggése

Káros lehet a C-vitamin bevitele rákbetegeknél

Káros lehet a szükségesnél több C- és E-vitamin bevitele a rákbetegeknél.

A C- és E-vitaminok szedése segítheti a tüdőrák növekedését és terjedését – állítja a The Journal of Clinical Investigation folyóiratban publikált tanulmány.

Ezúttal olyan egereket vizsgáltak, amelyek a tüdőrák egérspecifikus formáját hordozták, továbbá olyan egyedeket is, amelyekbe emberi tüdőráksejteket ültettek.

C-vitamin és a rák összefüggése

(Fotó: Getty Images)

A mostani vizsgálatokban az állatok C-vitamint kaptak a vizükbe, és E-vitamint és Acetil-L-Ciszteint az étrendjükön keresztül, az ajánlott bevitelnél nagyobb dózisban. Mint kiderült: minél nagyobb vitamindózist kaptak az egerek, annál nagyobb ütemben fejlődött a daganatok érhálózata. Ezt mindkét csoportnál megfigyelték – az egérspecifikus, valamint az emberi rákos sejtenek hordozó példányoknál is.

Fontos hangsúlyozni, hogy az eredmények nem jelentik azt, hogy a rákos betegeknek fel kell hagyniuk a vitaminok szedésével, a hangsúly a megfelelő dózison van, amit a kezelőorvossal érdemes egyeztetni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top