nlc.hu
Egészség

10 gyulladáscsökkentő, antioxidáns-bomba gyümölcs

10 gyulladáscsökkentő, antioxidáns-bomba gyümölcs

Az ilyen a gyümölcsökben gazdag étrend segíthet a szervezetnek a krónikus gyulladások leküzdésében.

A gyulladáscsökkentő kifejezés nagyon trendi manapság, de mit is jelent valójában az, hogy valami – például egy gyümölcs, zöldség – gyulladáscsökkentő? Két dietetikus segít ezt tisztába tenni.

Miért fontos a gyulladás csökkentése?

A szervezetünkben két különböző típusú gyulladás lehet.

„Az első típus, az úgynevezett akut gyulladás, a rövid ideig tartó rózsaszín, vörös vagy duzzanat a seb körül, amely a seb gyógyulása közben keletkezik” – mondja Janice Chow dietetikus és a The Mindful Chow tulajdonosa. Ez a fajta gyulladás hasznos a szervezet számára, és ez a szervezet természetes reakciója egy nem kívánt behatolóra (sérülés, betegség, fertőzés stb.). A krónikus gyulladás a gyulladások második fajtája, és jobban károsítja az egészséget, ha nem kezelik. Krónikusnak nevezik, mert hosszabb ideig jelentkezik. „A krónikus gyulladást különféle tényezők, például külső és belső traumák válthatják ki – magyarázza Chow. – Ezek lehetnek betegségek vagy állapotok vagy hosszan tartó környezeti hatások.” A környezeti kiváltó tényezők közé tartozik a stressz és a helytelen táplálkozás is.

Hogyan segít a gyümölcsfogyasztás csökkenteni a krónikus gyulladást?

„A legtöbb gyümölcsöt az teszi erősen gyulladáscsökkentővé, hogy olyan tápanyagokat és vegyületeket tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladást” – mondja Chow, felhívva a figyelmet az élelmiszerekben található két fő vegyületcsoportra: az antioxidánsokra és a rostokra.

Gyulladáscsökkentő gyümölcsök

(Fotó: Getty Images)

Antioxidánsok

„Az antioxidánsok szerepe az, hogy semlegesítsék a szervezetünk instabil molekuláit, amelyek a gyulladás során előfordulhatnak” – mondja Chow.

„Instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök keletkeznek, amikor a szervezet folyamatosan ki van téve olyan környezeti hatásoknak, mint a levegőben lévő méreganyagok, alkoholfogyasztás, stressz, rossz táplálkozás és hasonlók – magyarázza Annie Zappulla dietetikus.– Ezen instabil molekulák túlzott mennyisége hosszabb távon károsíthatja sejtjeinket, és vannak olyan elméletek, amelyek szerint az ilyen típusú sejtkárosodás krónikus betegségekhez vezethet” – mondja Chow.

Az antioxidánsok élelmiszerekkel (főleg növényi élelmiszerekkel) történő nagyobb bevitele segíthet semlegesíteni ezeket az instabil molekulákat. „A kutatások rámutatnak arra is, hogy a rost a másik leghasznosabb vegyület a krónikus gyulladás csökkentésében” – mondja Chow.

A legjobb gyulladáscsökkentő gyümölcsök:

  • sárkánygyümölcs
  • alma
  • bogyós gyümölcsök
  • fehér és kék szőlő
  • csonthéjas gyümölcsök
  • citrusfélék
  • gránátalma
  • maracuja
  • sárgadinnye
  • ananász

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top