nlc.hu
Egészség

Kurkuma mint gyógynövény

A kurkuma hatása a szervezetünkre rendszeres fogyasztás esetén

Az indiai sáfrányként is ismert kurkuma a magas koleszterinszint ellen éppolyan hatásos lehet, mint az emésztési problémák esetén. Ismerd meg jobban ezt a karakteres ízű fűszert!

A kurkumát a keleti orvoslásban az élet fűszerének is nevezik, hiszen nemcsak az ételek ízesítéséhez, hanem gyógynövényként is használják. A kurkumát immunerősítőként is használhatod, sőt, akár fogfehérítésre is. Elmondjuk, még mi mindenben segíthet neked!

Kurkuma, a gyomorproblémák enyhítője

A kurkuma magas kurkumintartalmának köszönhetően az egyik legjobb természetes gyulladáscsökkentő, és emésztésserkentő gyógynövény. A kurkumin nemcsak szép sárgára színezi a fűszert, hanem felpörgeti a gyomor- és epesav termelést, ami által jobb lesz az emésztésünk. Ha a nehezebb ételekhez kurkumát is adsz, jó eséllyel nem kell majd kellemetlen teltségérzettel számolnod.

A kurkuma gyógyhatásai

A kurkuma élénk színét a kurkumin adja (Fotó: Getty Images)

Magas koleszterinszint ellen

A szív- és érrendszeri problémák előszobája a magas vérnyomás. Számos tanulmány született arról, hogy a rendszeres kurkumafogyasztás csökkenti a koleszterinszintet, ami által nagyobb eséllyel megelőzhetők a szívbetegségek.

Reumás fájdalmak enyhítője

Mivel a reumát gyulladás okozza, a kurkuma gyulladáscsökkentő hatása miatt az egyik legjobb természetes módszer az enyhítésére. Természetesen, ismét a kurkuminé, a sárga színért felelős anyagé a főszerep, ami, ha nem vigyázol, és arcpakolásként használod, beszínezheti az arcbőrödet. Ehelyett inkább használd belsőleg ezt a fűszert, hiszen megvédi a sejteket a károsodástól, csökkenti a gyulladást, és ezáltal a fájdalmakat is enyhíti.

Javítja az emlékezetet

Az Indiai Neurológiai Akadémia kutatásokat végzett, és arra jutottak, hogy a kurkumában található kurkumin csökkentheti a demenciát. A vizsgálatban résztvevő Alzheimer-kóros betegeknek rendszeresen kurkuma kapszulákat adtak, és azt tapasztalták, hogy jó hatással van az emlékezőképességükre. Ha megterhelőbb időszak áll előtted, fogyassz több kurkumát, és az agyad is jobban fog majd!

A kurkuma gyógyhatásai

A kurkumát Indiában így árulják (Fotó: Getty Images)

A kurkuma és a daganatos betegségek

A kurkuma erős antioxidáns hatású, azaz képes semlegesíteni a káros szabadgyököket, valamint erősíti az immunrendszert. A szabadgyökök felelnek többek között az öregedését és a daganatos elváltozásokért is. Rengeteg tanulmány foglalkozott már azzal az évtizedek során, hogy a kurkuma milyen hatással van a rákra. Vizsgálták a méhnyakrák, a mellrák, a prosztatarák és a vastagbélrák viszonylatában is, és arra jutottak, hogy a kurkumin csökkenti az áttétek kialakulásának az esélyét, és elősegítheti a felépülést is. Az USA-ban és Németországban is ajánlják a kurkumát, mint kiegészítő módszert, a kezelések mellé.

Még több fűszer, ami gyógynövény is egyben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top