Életmód

5 agyserkentő fűszernövény

A fűszerekre és gyógynövényekre a diétánk megmentőiként gondolunk: a legszimplább (mondjuk ki: legsemmilyenebb) ételeket is fel tudják dobni. De nemcsak az alakunk hálálja meg a fogyasztásukat, hanem szellemileg is csúcsformába hoznak.

A mentális egészségre, és az agyunk karbantartására épp annyira oda kell figyelnünk, mint a testünkére. Ebben a különböző gyógy- és fűszernövények sietnek a segítségünkre. Némelyikkel élesebb emlékezetre, másikkal pedig több nyugalomra tehetünk szert. Lássuk pontosan, melyik miben segít!

Kakukkfű és petrezselyem

X fűszernövény, amikkel megőrizheted az agyad épségét

Ebben a két aromás fűszernövényben olyan flavonoidok találhatók, amik jótékony hatással vannak a kommunikációban közreműködő agysejtekre. Így rendszeres fogyasztásuk olyan betegségeket előzhet meg, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór, sőt még a depresszión is segíthetnek.

Kamilla

X fűszernövény, amikkel megőrizheted az agyad épségét

A kamilla a legismertebb stresszűző gyógynövény. A belőle készült főzetet évszázadok óta fogyasztják álmatlanság vagy szorongás esetén, és nem véletlen: nemcsak népi hagyományok, hanem tudományos kísérletek igazolják hatékonyságát. Egy kísérletben, krónikus szorongással diagnosztizált betegek egyik része 8 héten keresztül kamillás tablettát, másik része placebót kapott. Azoknál, akiket kamillával kezeltek, jelentősen csökkent a stressz szintje.

Kurkuma

X fűszernövény, amikkel megőrizheted az agyad épségét

Ez az egzotikus fűszer a gyömbérfélék családjába tartozik. Rengeteg jótékony hatása mellett (csökkenti az epehólyag kialakulásának veszélyét, jó a cukorbetegség ellen, vízhajtó) nemrég rájöttek, hogy az Alzheimer-kór ellen is felveszi a kesztyűt. Ugyanis erős antiamyloid hatása miatt blokkolja a béta-amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását – ami az alzheimeres elváltozások hátterében áll.

Zsálya

X fűszernövény, amikkel megőrizheted az agyad épségét

Számos, állatokon és embereken végzett kísérlet bizonyítja, hogy ez az illatos növény fejleszti a memóriát, segít a tanulásban és a koncentrálásban. Ugyanakkor azoknak, akik magas vérnyomással küzdenek, minimalizálniuk kell a fogyasztását, mert a vérnyomást tovább növelheti.

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top