A Taste Atlas a világ gasztrotérképeként mutatkozik be. A külföldi weboldalon több mint 11 ezer nemzeti étel, közel 6500 helyi alapanyag, 24 ezer étterem szerepel, és az oldal tartalma folyamatosan nő. Jelenleg több mint 50 ezer regisztrált felhasználó, vagyis nemzetközi ételőrült tartja életben az oldalt, akik folyamatosan szavaznak a világ legjobb konyháira, ételeire, éttermeire, gasztroúticéljaira. Egyszóval a Taste Atlas egy pezsgő és izgalmas tartalmú kulináris weboldal, ahol érdemes böngészni, ha nyitottak vagyunk a világ ízeire.
Az oldal felhasználói nagyjából a lehetetlenre vállalkozva a világ legjobb ételeire is voksoltak. Összesen 11 258 nemzeti ételre lehetett szavazni, és mintegy 367 847 voks érkezett a világ legtávolibb pontjain készített ételekre. Ha azt nézzük, hogy mekkora merítésből került ki a 100 legjobb, azt kell mondanunk, hogy az eredmény szédületes!
Olyan gasztro-nagyhatalmak ételei közé került be egy magyar fogás, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Thaiföld, Kína vagy Japán. Az első tíz helyezett ételből is kitűnik, hogy jelenleg világszerte mennyire menőnek számítanak a dél-amerikai, a közel-keleti és az észak-afrikai konyhák. Büszkeségre ad okot, hogy Magyarország is felfért a százas listára, mégpedig a mágikus számú 77. helyre.
Ha kíváncsi vagy, melyik magyar étel került be a világ top 100-ba, kattints a galériára!
A 77. helyezett magyar étel előtt lássuk az első 10 helyezettet! A képen egy török lakoma képe látható. / Fotó: Foxys_forest_manufacture, Getty Images
A lechona Kolumbia specialitása, a híres malacbőrben sült sertés- és marhahús. / Fotó: Luis Daniel Ramirez Ortiz, Getty Images
A nápolyi pizza nem kerülhet le a dobogóról! / Fotó: Inveno Media, Getty Images
A brazil picanha a világ egyik legjobb steakje. / Fotó: Marcio Tibilletti, Getty Images
Rechta: az észak-afrikai Algéria tésztás, húsos, zöldséges specialitása / Fotó: Rechtaalgeroise Slothtysloth, Wikipedia
Thaiföld egyik csodája ez a vörös curry étel. Phanaeng curry, más néven panang vagy penang curry. / Fotó: Bebe Istrate/500px, Getty Images
Az argantin szabadtéri asado grill egy fogalom. Hosszan, türelmesen sütik, a helyi ételkultúra híres húskészítési technológiája. / Fotó: Jose Luis Raota, Getty Images
Çökertme kebabı Törökországból. Egy borjúhúsból készített kebab, amit joghurttal, paradicsommal, sült krumplival tálalnak. / Fotó: Jwslubbock, Wikipedia
Indonézia nemzeti specialitása a rawon leves, ez az egész sötét színűre főzött marhahúsleves. / Fotó: christian razukas, Wikipedia
A cağ kebabı egy pácolt bárányszeletekből álló, vízszintesen egymásra húzott, tűz mellett forgó kebabfajta Törökországban. / Fotó: fottobank, Getty Images
Az etióp konyha néhány éve lett trendi. Íme, a tibs, az izgalmas kelet-afrikai konyha egyik zöldséges húsétele. / Fotó: HomoCosmicos, Getty Images
A világ legjobb 100 étele között 77. a magyar húsleves! Egyetértünk? Mi egyetértünk vele! / Fotó: Julia Nagy, Getty Images