A sonkatekercs receptjének egy nagy titka van – készítsd el velünk a tormakrémest!

Belső Olga | 2024. December 26.
A sonkatekercs töltelékénél egyetlen kőbe vésett követelmény van: a megfelelő állag. A tormakrémest megmutatjuk, a többivel kísérletezz bátran!

A sonkatekercs az ünnepi hidegtálak elmaradhatatlan szereplője. Kétségtelenül finom, és lássuk be, elég jól is néz ki, feltéve, hogy minőségi alapanyagokból és jó receptből készítettük. A legjobb benne, hogy itt aztán tényleg elereszthetjük a fantáziánkat, a gépsonkát bármivel megtölthetjük, aminek megfelelő az állaga és el tudjuk képzelni sonkába tekerve.

Készíthetünk gorgonzolás sonkatekercset, a mascarponét egyszerűen elkeverjük a reszelt gorgonzolával, és kész. Tölthetjük a sonkát hummusszal, vagy épp majonézes krumplival. Keverhetünk reszelt sajtot és fűszereket besamel mártásba, vagy törhetünk főtt tojást krémsajtba, esetleg alkalmazhatjuk ezek bármilyen kombinációját.

Komplett hidegtál. (Fotó: Vargazs, Pixabay)

A tormakrémes sajttekercs receptje

A klasszikus hidegtálakon a két legnépszerűbb töltelék a tormakrém és a körözött. Mindkettő esetében a szűk keresztmetszet: olyan keményre (egyszersmind lágyra) kell készíteni a krémet, hogy habzsákból ki tudjuk nyomni, viszont ne folyjon ki a sonkából. A habzsák sokat segít a töltésnél, de ha nincs otthon ilyen eszközünk, egy masszívabb nejlonzacskó is megteszi, aminek levágtuk az egyik sarkát.

A körözött állagát beállítani cseppet sem stresszes, ha még nem elég lágy, keverünk hozzá egy kis tejfölt.

A túró minősége viszont nagyon fontos. Lgyen minél zsírosabb, a száraz túró ugyanis fájdalom, ebben az ételben nagyon nem finom. Fojtós.

Ha nem krémes túrót vettünk, hanem rögöset, azzal bekeverés előtt érdemes foglalkozni egy kicsit: vagy törjük át szitán (ez a bonyolultabb megoldás), vagy toljuk bele a botmixert, és csapassuk simára!

A tormakrémnél már nehezebb a helyzet, ott nem igazán lehet improvizálni, mivel a krém alapja besamel, ez határozza meg a töltelék állagát. Nincs mese, követni kell a receptet. Tessék.

A végére még tehetünk egy csillagot a habzsákból. / Fotó: LisaMC, Getty Images

Hozzávalók (10 sonkatekercshez)

Elkészítése:

  1. Először elkészítjük a besamelt. A vajat megolvasztjuk egy kis fazékban, és amikor habzik, hozzáadjuk a lisztet. Jól elkeverjük, egy picit sem hagyjuk magára, majd felöntjük a tejjel. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, közben habverővel egyengetjük, hogy ne legyen csomós. Az arányok miatt jó sűrű lesz. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Kihűtjük, majd hozzákeverjük a tormát és a majonézt. Utóbbit úgy adagoljuk, hogy ez állítja majd be az állagot, szóval jól figyeljük! A felhasznált majonéz fajtájától függően lehet, hogy kicsit több vagy kevesebb kell bele.
  3. Végül egy habzsákba töltjük, amit szép nagy csillagcsőrrel láttunk el, majd a sonkaszeletek rövidebb oldalára húzunk vele egy csíkot és feltekerjük. Egymás mellé helyezzük őket egy tálon (franciasaláta vagy más salátaágyon), és amikor szépen elrendeztük, a tekercsek két végére is nyomunk a krémből.

Fogyasztás előtt hagyjuk kicsit pihenni a hűtőben, hogy megdermedjen.

Exit mobile version