nlc.hu
Gasztro

Így reszeld a tormát!

Eddig nem jól reszelted a tormát, mutatjuk, hogyan kell

A házi készítésű torma frissebb ízű, mint a bolti fajták, és meglepően sokoldalú fűszer, amely hűtve körülbelül három hónapig eláll, hacsak fel nem faljuk az egészet a húsvéti sonkához.

Húsvétkor nincs is jobb dolog a sonka mellé, mint a reszelt torma – akár magában, akár ecetesen. A reszelés előkészítéséhez szükségünk lesz egy friss, behűtött tormára, és egy négyoldalú kézi reszelőre. A torma jobban csíp, mint a vöröshagyma, ezért ügyeljünk arra, hogy az ablakokat nyitva tartsuk közben, vagy viseljünk védőszemüveget.

1. lépés

Hámozzuk meg a tormát krumpli hámozóval, és vágjuk ki a sötét ereket. Nyissuk ki a közeli ablakokat, és használjon védőszemüveget, hogy megvédjük a szemünket. Vágjuk a tormát kb. 7 centiméteres szeletekre.

2. lépés

Most jön a reszelés. Sokan konyhai gépekkel próbálkoznak vagy sajtreszelővel – utóbbi is megteszi, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a négyoldalú reszelő melyik oldalát használjuk. A csillagos recés oldallal csodálatosan finom textúrát tudunk elérni, tormareszelésen kívül használhatjuk sajt és csokireszelésre is. (Persze ha nem fontos a textúra, de kímélnéd a csuklód, aprítógépbe is dobhatod az ecetes-cukros vízzel együtt, majd lepürésítheted.)

3. lépés

Ha a tormát lereszeltük, hagyjuk állni 10 percig, mielőtt ecetet adunk hozzá, mert ez erősebb ízt eredményez. Adjuk hozzá annyi ecetet és 1 csésze hideg vizet, amely a tormát majdnem el nem fedi. Hozzákeverjük a sót, lezárjuk, és tálalásig hűtőbe tesszük. Az elkészített torma akár 3 hónapig is eláll a hűtőszekrényben.

Forrás: New York Times

reszelt torma

Így reszeld a tormát. Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top