nlc.hu
Gasztro

Használd ki a sajtreszelő mind a négy oldalát!

Tudod, mire való a négy oldala? A hagyományos sajtreszelő okosabb, mint hinnénk!

Te is csak egy-két oldalát használod a sajtreszelőnek? A helyes kifejezés erre a népszerű eszközre valójában nem is a sajtreszelő lenne, hiszen multifunkcionális.

Ma már a sajtreszelőkből is válogathatunk. Kapható miniatűr, homorú, ergonomikus, sündisznó alakú és olyan is, ami alatt egy kis edénykébe gyűjthetjük a lereszelt sajtot.

Minden reszelő atyja azonban a magyar háztartásokban a négyoldalú sajtreszelő. A legtöbbünk konyhájában fellelhető ez az időtálló típus, amit ha nem kezd ki a rozsda, hosszan a megbízható társunk lehet.

A retró négyoldalú reszelők előnyei

A négyoldalú reszelő azért is kedvelhető, mert nem kell a levegőben tartani. Stabilan áll az asztalon (az újabb fajtáknak gumi vagy szilikon is van az alján a tapadáshoz), és egész biztosan a négy oldalán belül halmozódik a sajt.

De nem csak állítva ideális használni. Íme, még egy módszer, ahogyan tarthatjuk a reszelőt:

A legtöbben azonban csak sajt reszelésére használják ezt az egyszerűségében is sokoldalú eszközt, amelynek bár négy oldala van, ennél jóval többféle élelmiszert farigcsálhatunk vele. Lássuk is: haladjunk a nagyobbtól a kisebb lyukú oldalakig.

Vintázs reszelő

Vintázs darab: a négy oldal kiterítve / Fotó: Merrimon, Getty Images

Ne hagyjuk kihasználatlanul a gyaluló oldalát sem

Ezzel a pengével kiválóan szeletelhetünk vékonyra zöldségeket, gyümölcsöket. Állítva tartva könnyedén szeletelhetünk vele kígyóuborkát, cukkinit, krumplit, amit csak szeretnénk.

Végre Magyarországon is egyre népszerűbbek a saláták, amelyekben sokszínűen használjuk fel a zöldségeket vagy akár a gyümölcsöket. A reszelő ezen oldalával vékonyra szeletelhetünk az említetteken kívül akár almát, körtét, paprikát, sárgarépát – bármit, ami nem túl puha.

Ha egy méretes tököt szeretnénk legyalulni, kényelmesebben megfogható az egyoldalú zöldséggyaluló, de ennek híján a négyoldalúval is eredményesek lehetünk. Döntsük oldalra a reszelőt, és csak sebesen!

Sajtok vékony szeletelésére is alkalmas. Fontos, hogy a sajt ne legyen se lágy, se érlelt, kemény.

Ajánljuk:

  • kemény húsú zöldségek, gyümölcsök, pl. krumpli, édesburgonya, padlizsán, cukkini, kígyóuborka, sárgarépa, alma, körte stb.
  • zsíros, félkemény sajtok

gyalulására.

Krumpliszeleteles sajtreszelőn

Krumpliszeleteles sajtreszelőn / Fotó: Jeff R Clow, Getty Images

A „tócsnis”: a reszelő nagyobb lyukú oldala

Számos ételhez ez a legjobb választás. Legyen az a tócsni, bármilyen zöldséglepény vagy zöldségfasírt, ha megfelelő tartása van egy zöldség húsának, le tudjuk reszelni ezen az oldalán. Süteményekben úgyszintén jó szolgálatot tesz: a répatortától az almás pitén át a muffinokig.

 

Két szokatlan alapanyagot is reszelhetünk vele

Egy szuper tipp a kőkemény vaj gyors felhasználásához: a hűtőhideg vajat reszeljük le a durvább lyukú oldalán. Így már használható lesz, adagolható, kenhető vagy szép kis forgácsokban tálalható!A könnyeztető vöröshagyma-szeletelés sem mindenki kedvence. Ha nincs kedvünk apróra vágni, és az étel receptje megengedi, meglepő módon vöröshagymát is érdemes a nagyobb lyukakon reszelni. Kizárólag olyan ételekhez alkalmas, amelyekbe apróra vágott hagyma szükséges, és lilahagymával is működik. Próbáljuk csak ki!

Almareszelés

Almareszelés / Fotó: invizbk, Getty Images

Sokan szeretik nagyobb darabokra reszelve a sajtot, illetve azon ritka esetben, ha lágy sajtot reszelnénk, szintén ezt az oldalt válasszuk. Trükk: ha lágy sajtot szeretnénk reszelni, tegyük be negyed órára a mélyhűtőbe előtte.

Egyes ételekbe morzsolt vagy reszelt tofut ajánlanak, például a tojást helyettesítő tofurántottába. Ha a tofu is megjárja (10-15 percig) a fagyasztót, könnyebben reszelhető.

Reszelt almát majszoló kisfiú

A reszelt alma örömei / Fotó: Andrey Zhuravlev, Getty Images

Ajánljuk:

  • kemény húsú zöldségek, gyümölcsök, pl. krumpli, édesburgonya, sárgarépa, fehérrépa, alma, körte stb.
  • zsíros, félkemény sajtok
  • lágy sajtok
  • tofu
  • fagyasztott csirkemellfilé

reszelésére.

A legnépszerűbb: a kisebb és sűrűbb lyukú oldal

Milliónyi melegszendvics készült a reszelő ezen oldalának segítségével. A vékonyka csíkokra reszelt sajt ideálisan olvad melegszendvicsre, pizzára, sütőben sült tepsis finomságra.

Fogazata alkalmas a szikkadt kenyér és az étcsokoládé lereszelésére is.

Frissen reszelt narancshéj

Ha frissen reszelt narancshéj kell az ételbe / Fotó: KarpenkovDenis, Getty Images

Ajánljuk:

  • zsíros, félkemény sajtok
  • fokhagyma
  • nyers torma (csakis síszemüvegben!)
  • morzsakészítéshez száraz kenyér, zsömle
  • étcsokoládé

reszelésére.

A recés oldala sem csak arra van kitalálva, hogy felsértse a kezünket

Kinek a keze vagy pulóvere ne akadt volna már bele a reszelő recés oldalába? Ami a veszélye, egyben az erénye is, ugyanis olyan kemény élelmiszereket is visz a fogazata, amelyek lereszelése a többi oldallal reménytelen lenne.

A reszelő recés oldala

Recék közelről / Fotó: Douglas Sacha, GettyImages

Kaphatók külön egyoldalú, kisebb, kézi reszelők is, amelyekkel elegánsan tudunk az asztalnál parmezánt reszelni a frissen főtt olasz tésztára, de a négyoldalú is alkalmas e célra.

A recés oldallal csodálatosan finom textúrát tudunk elérni, az ételre ráolvadóan leheletvékony sajt- vagy csokiforgácsot például.

Szerecsendió egészben és finomra reszelve

Ilyen szép finomra lehet reszelni a szerecsendiót a recés oldalával / Fotó: olgakr, Getty Images

Ajánljuk:

  • parmezán, Grana Padano és más érlelt, kemény sajtok
  • szerecsendió
  • étcsokoládé
  • citrusfélék héja
  • gyömbér
  • fokhagyma
  • bottarga (természetes ízfokozóként használt, umamiban gazdag, keményre szárított halikra Szardíniából).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top