Ha a klasszikus fonott húsvéti kalács mellett van kedvetek valami mást is kipróbálni, akkor ez a két kakaós kalács biztos, hogy jó választás lesz.
Kakaós töltött kalács
„Van két futó projektem, az egyik egy frankó kakaós kalács megtalálása, vagy hogy gasztrosznob kifejezést használjak, „KIFEJLESZTÉSE”:), a másik projekt meg a nem frankó kakaós kalácsok megtalálása:) Na nem, viccelek csak.
Hozzávalók két kalácshoz:
- 4 dl tej
- 2 ek. cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 70-72 dkg liszt
- 1 mk. só
- 1,5 dl olaj
- 1 tojás
- 50 g cukor
A töltelékhez:
- 8 dkg vaj
- 1 cs. vaníliáscukor
- 50 g porcukor
- 3 kk kakaópor
A lekenéshez:
- 1 tojás
A recept a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Foszlós cifra kalács
„Azért egy igazi, otthoni, saját készítésű kalácsnak nincs párja a világon! Aki csak teheti és van ideje süssön!! Teljesen más érzés felvágni, beleharapni, megkenni, na szóval nagyon klassz érzés, plusz természetesen szuper finom, igazi, ízes kalács, aminek szinte lelke van!
Imádok kalácsot sütni – mondjuk, szerintem ez lejött az előbbi ömlengésemből – viszont rengeteg idő kell hozzá, mert jó kalácsot sütni szerintem tényleg csak gondos kelesztések árán lehet. A sima fonottkalács-recept helyett most egy joghurttal készült receptet próbáltam ki, aminek az eredménye egy sokkal puhább és foszlósabb kalács lett!”
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 15-20 g friss élesztő
- 1 tk. porcukor
- 50 ml tej
- 1 tojás kicsit felverve (negyedét félrerakom a teteje megkenéséhez)
- 25 g olvasztott vaj/margarin
- 100 ml natúr joghurt
- 70-80 g kristálycukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 ek. víz
- 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
A recept a Levendula lány blogon folytatódik.