Mézeskalács, beigli, gyümölcskenyér. Elmaradhatatlan süteményei a karácsonyi ünnepeknek. Készítsd el velünk ezt az alapvetően egyszerű és elronthatatlan gyümölcskenyeret, amelyben biztosan nem fogsz csalódni. Hűvös helyen tárolva napokig friss marad, persze csak akkor, ha jó sokat sütsz belőle, mert egyetlen tepsi egészen biztosan pillanatok alatt elfogy.
A karácsonyi gyümölcskenyér hozzávalói:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 nagyobb tojás
- 4 ek. méz
- 15 dkg durvára vágott magkeverék (dió, mogyoró, mandula)
- 20 dkg durvára vágott aszalt gyümölcs keverék (ízlés szerint lehet kandírozott narancshéj, sárgabarack, szilva, füge, áfonya, meggy, datolya, füge)
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütőpor
- fél mk. só
Így készítheted el a karácsonyi gyümölcskenyeret:
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra.
- Közepes méretű tepsit, sütőtálat bélelj ki sütőpapírral.
- Keverd a liszthez a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, a durvára aprított magkeveréket és az aszalt gyümölcsöket.
- Egy másik tálban robotgép vagy habverő segítségével keverd habosra a tojásokat, öntsd hozzá a mézet és a vaníliaaromát, keverd még egy kicsit.
- Öntsd a száraz hozzávalókhoz a tojásos keveréket, és alaposan dolgozd össze, majd a gyümölcskenyér tésztáját simítsd a tepsibe.
- Told a forró sütőbe, és körülbelül 60 percig süsd. Amikor szép piros a sütemény teteje és a tűpróbát követően a közepe is átsült, vedd ki a sütőből. Hagyd kihűlni, majd szeleteld, és helyezd tálra a karácsonyi gyümölcskenyeret.
Fotó: Pinterest