Isteni diós zserbó
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 1dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 0,5 dl rum
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tojássárgája
- szódabikarbóna
- só
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 40 dkg darált dióbél
- 40 dkg lekvár,
- 30 dkg kristálycukor
A tetejére:
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 4 evőkanál víz
- 4 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A lisztet morzsold el a vajjal vagy a margarinnal, az élesztőt pedig morzsold bele a meglangyosított tejbe. Hagyd állni nagyjából 10 percig. Langyosítsd meg a rumot is, és szórd bele a cukrot. Az élesztős tejet öntsd a liszthez, és a tojások sárgájával, valamint a szódabikarbónával és egy csipet sóval keverd össze, és gyúrd tésztává, majd hagyd állni egy órát a hűtőben.
A zserbó töltelékéhez a diót keverd össze a lekvárral és a cukorral. A tésztát oszd három részre, és egyenként nyújtsd őket lappá. Az egyiket fektesd a kivajazott tepsibe, és simítsd rá a diós lekvár felét. Ha ez megvan, rakd rá a második tésztalapot, arra a maradék diós lekvárt, végül pedig a mehet a harmadik lap.
Kend meg a tetejét tojássárgájával, szurkáld meg villával, majd hagyd állni 45 percig. Ezután mehet az előmelegített sütőbe nagyjából 40 percre. Ha megsült, hagyd kihűlni a tepsiben.
Végül jöhet a csokimáz…
A máz hozzávalóit keverd össze és a tűzön olvaszd meg. Ha szépen folyik már, öntsd a sütire, és kend el a tetején. Ha egy napot állni hagyod a zserbót, még istenibb lesz.