Ahhoz, hogy ne csússz ki az időből, egy kis stratégiai tervezés szükséges:
- Kezdd a pástétommal, nagyon hamar elkészül, utána pihentesd a hűtőben.
- Ha nem akarsz húsleveskockát használni a leveshez, készítsd el előre a csirkealaplevet. Amíg a leves fő, lesz kb. 15 perced, hogy nekiállj a szárnyast előkészíteni.
- A gyöngytyúk sütési ideje egy kisebb példányra vonatkozik, számolj azzal, hogy egy nagyobb több időt tölt majd a sütőben. Az előkészítése akkor is csak 20 percig tart, így kb. 3 óra alatt mesés menüt varázsolhatsz az ünnepi asztalra.
Füstölt lazacos pástétom
Elkészítés: 5-10 perc, + 30 perc hűtés
Hozzávalók 4 főre:
200 g füstölt lazac, összevágva
50 g vaj (nem sózott), kiolvasztva
1-2 ek. citromlé
4 ek. főzőtejszín
egy csipet cayenne bors
kis marék friss metélőhagyma
só, frissen őrölt bors
toast kenyér a tálaláshoz
Elkészítése:
- A füstölt lazacdarabkákat és a vajat simára turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a tejszínt, a cayenne borsot és a metélőhagymát. Megkóstoljuk, és ízlés szerint tovább ízesítjük. Kisebb tálakba adagoljuk és fóliával lefedjük, legalább 30 perce a hűtőbe tesszük. Pirítóssal tálaljuk.
Tejszínes halleves fehér babbal
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc
Hozzávalók 6 főre:
50 g vaj
2 nagyobb hagyma, felvágva
400 g cannellini bab (konzerv) lecsepegtetve
500 ml csirkealaplé
270 ml habtejszín
2 csipet sáfrány
450 g füstölt tőkehalfilé
metélőhagyma felvágva a tálaláshoz
Elkészítése:
- A vajat felolvasztjuk egy tapadásmentes serpenyőben. Hozzáadjuk a hagymákat és 15 percig fonnyasztjuk (nem várjuk meg, amíg elszíneződnek).
- Hozzákeverjük a babot, a csirkealaplevet és a tejszínt, egy csipet sáfránnyal ízesítjük. Lefedjük és 5 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a tőkehalfiléket, lefedjük és újabb 5-8 percig főzzük. Ellenőrizzük közben, hogy a hal megfőtt-e.
- Kivesszük a halfilék egyharmadát, és félretesszük.
- A levest botmixerrel vagy turmixgépben simára turmixoljuk. Ha bársonyos textúrát szeretnénk, át is szűrhetjük.
- Egy edénybe merjük, hozzákeverjük a sáfrányt és a korábban félretett halfilét.
- Tálalás előtt kis lángon felmelegítjük egy serpenyőben. A metélőhagyma-darabokkal díszítjük.
Gyöngytyúk almával és mogyorós töltelékkel
Előkészítés: 20 perc
Sütés: 75 perc
Hozzávalók 2 főre:
3 ek. olívaolaj
fél hagyma apróra vágva
1 hagyma 4 szeletre vágva
1 alma kisebb szeletekre vágva
1 alma elfelezve
75 g száraz kenyér, felvágva
25 g mogyoró, pirítva
fél citrom héja
1 szál rozmaring (a levelek leszedve, apróra vágva)
1 közepes méretű tojás, felverve
1 kg gyöngytyúk
1 ek. búzaliszt
75 ml vörösbor
1 ek. ribizlizselé
1 ek. balzsamecet
Elkészítése:
Töltelék:
- Egy ek. olívaolajat felhevítünk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, és közepes lángon kb. 15 percig fonnyasztjuk.
- Beletesszük a darabokra vágott almát, a kenyeret, a mogyorót, a citromhéjat és a rozmaringot.
- Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra. A töltelékhez adjuk a felvert tojást, ízesítjük és összekeverjük a többi hozzávalóval.
- Gyöngytyúk:
A töltelék felét a gyöngytyúk belsejébe tesszük. A maradék tölteléket két 150 ml-es ramekin tálkába kanalazzuk, és félretesszük. - A négy hagymaszelet közül kettőt a gyöngytyúk belsejébe teszünk. Összekötjük egy spárgával a szárnyas lábait. A mellrészt bedörzsöljük 2 ek. olívaolajjal és alaposan fűszerezzük.
- Tepsibe tesszük a szárnyast, 150 ml vizet adunk hozzá, és megsütjük. (A sütési idő a gyöngytyúk tömegétől függ, 450 grammonként 20 perccel kell számolni, és a végeredményhez kell adnunk még 20 percet.) A sütési idő felénél meglocsoljuk a gyöngytyúkot.
- A félretett tölteléket az utolsó 30 percre tesszük a sütőbe. A tepsibe tesszük a megmaradt hagymaszeleteket és a fél almákat.
- A kész gyöngytyúkot meleg tányérra helyezzük, letakarjuk fóliával és hagyjuk pihenni. A hagyma- és az almaszeleteket melegen tartjuk
Szósz:
A lisztet a tepsibe öntjük a pecsenyeléhez, és kb. egy percig főzzük.
- Hozzáadjuk a a bort, a ribizlizselét és az ecetet.
- Fűszerezzük, felforraljuk, és tovább főzzük, gyakran megkeverve.
- Külön tálkában tálaljuk a szárnyas, az alma és a hagyma mellé.