Retró sütik a karácsonyi menühöz: a hólabda, a kókuszkocka és a hókifli tuti receptje

nlc | 2019. December 12.
A következő sütemények nemcsak a karácsonyi időszakban kedveltek. Igazi retró finomságok, amikkel napjainkban is elnyered a vendégek tetszését.

Hólabda

Hozzávalók:

A tésztához

A krémhez

Tetejére

Forgatáshoz
12 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat válaszd ketté, a fehérjékből verj kemény habot. Add hozzá a sárgákat, majd a cukrot, a langyos vizet, végül a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. Ekkor már csak óvatosan, gép nélkül, fakanállal dolgozz. Öntsd a masszát zsírozott, liszttel megszórt tepsibe, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizd a tésztát. Ha a sütibe egy hegyes kést szúrsz, és azt üresen húzod ki, nyugodtan vedd ki a tésztát a sütőből, majd hagyd kihűlni.

A krémhez a tejet dolgozd csomómentesre a liszttel. Főzd kis lángon, közben folyamatosan kevergesd. Amikor már sűrű, rakd bele a cukrot és a vaníliás cukrot. A tűzről levéve kevergesd még egy kicsit. Ha langyos a krém, add hozzá a vajat.

A tésztát szúrd ki nagyobb pogácsaszaggatóval, vágd ketté, és kend meg a krémmel. Vond be vele az oldalát is, és forgasd a kókuszba. A csokimázhoz olvassz meg egy tábla étcsokit, és egyengesd a süti tetejére. Tedd a hűtőbe legalább két órára, hogy megdermedjen.

Kókuszkocka

Hozzávalók:

A tésztához:

A krémhez:

Elkészítés:

A vajat, a porcukrot, az egész tojást és a mézet habosra kevered, hozzáadod a sütőporral elkevert lisztet és a 2-3 dl tejet (attól függően a liszt mennyit vesz fel). A masszát alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben sütöd.

Szósz:

A csokiszószhoz a porcukrot, a vajat, a kakaót, a tejet és a rumot kis lábasban megmelegíted, és ebbe mártod a kis kockákra vágott (ünnepi alkalmakra készítheted csillag vagy hold formával is) sütit, majd a kókuszban megforgatod.

Hókifli

Hozzávalók:

Elkészítés:

A lisztet a vajjal, a tejföllel és a sóval a sütés előtti napon gyúrd össze, és tedd be a hűtőbe. A sütés napján nyújtsd ki félujjnyi vastagra, és 8-10 centi átmérőjű köröket szaggass ki belőle. Tegyél minden darabra egy kiskanál szilvalekvárt, majd óvatosan tekerd fel, és nyomkodd le a végét, nehogy a lekvár sütés közben kifolyjon. Előmelegített sütőben süsd meg, és tálaláskor a vaníliás porcukorral szórd meg a tetejét.

Exit mobile version