nlc.hu
Kezdők karácsonya

Lakástüzek az adventi koszorútól

Így nem ég le a lakásod az adventi koszorútól!

Advent idején nagyobb a lakástüzek veszélye. Tavaly 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt.
adventi koszorú

Vasárnap meggyújtjuk az adventi koszorú első gyertyáját, ezzel elkezdődik az ünnepi készülődés időszaka. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek.

Ősszel és télen naponta 30 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan 45 percenként kigyullad egy lakás. A lángok legtöbbször 1-2 négyzetméteren pusztítanak, de naponta 2-3 lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének.

Életmentő dolog fillérekért

A hétvégén otthonunkat egy tűzveszélyes dekorációval, az adventi koszorúval egészítjük ki. Mindegy, hogy mi magunk készítjük el a koszorút, vagy készen vásároljuk azt, a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét! Tavaly 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt. Idén november 24-én Gádoroson már vált lakhatatlanná egy 80 négyzetméteres családi ház egy korán meggyújtott adventi koszorú miatt.

 

Ne hagyd magára!

Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül!

 A lakásban lévő, egyre több műanyagot tartalmazó tárgy és bútor miatt gyorsabban terjed a tűz, mint 50 évvel ezelőtt, és több mérgező füst is keletkezik. A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI Fotó: Balázs Attila 

Hangolódj az adventre az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top