Gyors vendégváró falatkák szilveszterre

nlc | 2019. December 27.
Megesik, hogy szilveszterkor olyan rokonok, barátok is betoppannak, akikre nem számítottunk. Pánik és kétségbeesés helyett próbáljátok ki a gyors vendégváró ételeinket.

A helyzet persze az, hogy a sós sütemények felhozatala nem olyan színes, mint édes társaiké, de az alapanyagokkal és a fűszerekkel kedvünkre játszhatunk és kísérletezhetünk. Íme néhány trükk és tipp, amit érdemes megfogadni:

Töltött tojás

Hozzávalók:

  1. A tojásokat főzd keményre, majd pucold meg, és vágd ketté őket.
  2. Vedd ki a sárgákat, adj hozzájuk megpucolt, összeturmixolt avokádót és keverd össze őket. Végül mehet bele a reszelt fokhagyma a citromlé és a mustár. Simára pürésítjük, majd kóstolás után sózzuk és borsozzuk. Kanál, vagy habzsák segítségével visszatöltheted a tojásba.
  3. A bacont meg kell pirítani, és apróra vágni, majd megszórni vele a tojásokat.

Avokádós töltött tojás (fotó: iStock)

Gombás-krémsajtos leveles tészta

Hozzávalók:

1. A kiolvasztott leveles tésztát kiterítjük, és kis téglalapokra vágjuk. 

2. A krémsajthoz hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot, enyhén sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

3. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, illatosra pirítjuk a felszeletelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és kb. 10 percig pirítjuk.

4. A levelestészta-lapokat megkenjük a sajtos krémmel, és ráterítünk 2-3 szelet gombát. A széleket felhajtjuk, a peremét lekenjük tojással, és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Hamis Raffaello

Hozzávalók:

  1. A cukorból és a vízből főzz sűrű szirupot. Hagyd gyöngyözve forrni, majd húzd félre a tűzről, keverd bele a vajat és a kókuszreszeléket. Alacsony hőfok felett kevergesd tovább, amíg a vaj jól elkeveredik benne. Ekkor szórd bele a tejport, és kézi habverővel vagy fakanállal keverd csomómentesre. Zárd el a gázt, és tedd félre hűlni. Amikor már kihűlt, tedd be a hűtőszekrénybe dermedni.
  2. Egy-két óra után egy fagylaltmérő kanál segítségével mérj ki kisebb adagokat a masszából, és a tenyereddel formázd gömb alakúra, majd forgasd meg a kókuszreszelékben. Töltheted meggyszemekkel vagy koktélcseresznyével is; ebben az esetben a kivett massza közepére tedd a gyümölcsöt, és úgy formázz golyót belőle, majd jöhet a kókuszfürdő. Nyomkodhatsz bele egy kevés hántolt mandulát is, így ropogósabb lesz.

Házilag is készíthetünk Raffaellót (fotó: iStock)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Exit mobile version