Láss tisztán

Azt mondják, a szem a lélek tükre: már egy pillantás is elárulhatja, milyen érzések rejtőznek benned igazán. De nem ez az egyetlen dolog, amiről lerántja a leplet, a szemed állapota ugyanis az egészségedről is rengeteget árulkodik!

Játék a szemnek

Tisztul a kép: Rejtélyek nyomában

Filmvászonra kívánkozik a Szulejmán-rejtélyt megoldó magyar kutatók története

I. Szulejmán szultán szigetvári ideiglenes nyughelyét évszázadokra eltüntették a történelem viharai, pedig az 1600-as években még egy kis település is kialakult a fölé emelt türbe körül. Talán már nem is hitte senki, hogy valaha is megkerül, amikor színre lépett egy briliáns magyar kutatócsoport.

Sir George Back festmény Franklin-expedíció HMS Terror északnyugati átjáró hajó sarkvidék

Kannibalizmus, skorbut, TBC: a Franklin-expedíció hátborzongató titkai

Nem sokat kellett hozzátenniük a Terror című tévésorozat alkotóinak a Franklin-expedíció valós történetéhez, hogy rejtélyekkel teli és hátborzongató sztorit tálaljanak a nézőknek: az északnyugati átjárót kereső hajósok eltűnése máig izgalomban tartja a kutatókat és a nagyközönséget is.

Hobbirégész tárta fel Tróját – Heinrich Schliemann sztorija

Nem vették komolyan, de ő hitt abban, amibe belevágott. Heinrich Schliemann megtalálta Tróját, a régész szakmából sokan mégis lenézték őt.

Még mindig rengetegen állítják, hogy Romanov Anasztázia túlélte a kivégzését

A 20. század egyik legnagyobb rejtélye volt, hogy életben maradt-e az orosz cári család többi tagjával együtt halálra ítélt nagyhercegnő, Romanov Anasztázia 1917-ben, a kivégzésük után. Ma már tisztán látunk a kérdésben, bár ezt sokan nagyon sajnálják, és el sem akarják fogadni.

Szerelem első látásra? – videó

A szerelem mindenkinél máshogy alakul ki. Valakinél első látásra történik meg, más esetében pedig több találkozás után. Párkapcsolati tanácsadónk most megosztja a szerelemmel kapcsolatos gondolatait videónkban.

Olivia Newton-John rejtélyes exe vízbe esett, megfulladt, eltűnt – és azóta is rendszeresen mutatkozik Mexikóban

Patrick McDermottnak már 13 éve nyoma veszett. Annak pedig lassan kilenc esztendeje, hogy a nyomozók, a turisták és a helybéliek újra meg újra találkoznak vele Mexikó tengerparti falvaiban. Legalábbis állítólag.

Gárdonyi Géza író

Titokzatos naplója megfejtéséig semmit sem tudtunk az igazi Gárdonyi Gézáról

A különcnek tartott író rendhagyó életéből és életművéből is kiemelkedik a rejtjelekkel írt Titkosnapló. A titkosírást közel ötven után sikerült csak megfejteni, de bőségesen meghálálta a befektetett munkát.

150 évbe telt megfejteni Edgar Allan Poe utolsó nagy rejtvényét

És még így is maradtak utána titkok. De ez így is van rendjén, elvégre Edgar Allan Poe-ról beszélünk.

A halhatatlan megmentő

Nemzetközi szinten fonódnak össze és gabalyodnak egymásba a titkok Raoul Wallenberg rejtélyes halálának kapcsán. Évtizedes kutatások vesznek a semmibe a nyomok végleges elhalványulása és/vagy információk, dokumentumok szándékos visszatartása miatt, egy dolog azonban biztos: bár a svéd diplomatát hivatalosan is halottá nyilvánították, máig nem tisztázottak a halála pontos körülményei.

500 év kellett, hogy megtalálják az angol király csontjait – III. Richárd holttestének sztorija

III. Richárdról úgy vélték, hogy csak egy Shakespeare-drámának köszönheti hírnevét, pedig a műnél talán még érdekesebb holttestének története. A sztoriban szerepel VIII. Henrik és egy leicesteri parkoló is. Na de hogy függ össze ez a kettő?

Szépművészeti Múzeum képlopás 1983 1982

Emlékszel? 35 éve követték el az évszázad magyar bűntényét, a nagy képlopást

Nevetséges körülmények között loptak el 1983-ban ezen a napon a Szépművészeti Múzeumból hét festményt, de a bűncselekmény egyáltalán nem volt tréfadolog: csillagászati kár keletkezett. Szerencsére a végén minden jóra fordult.

Ókori görög számítógép: ez az antiküthérai szerkezet

Akkora, mint egy táblagép, tud annyit, mint annak néhány applikációja, de akkor készítették, amikor a táblagép (mit táblagép, legyen inkább az elektromosság!) még a kanyarban sem volt. Az antiküthérai szerkezet egyes régészek szerint a legfontosabb régészeti lelet, amit valaha találtak. De mire jó?

New York titkos alagútját menekülésre és partizásra is használták

A manhattani föld alatti hálózatokat rengeteg legenda övezi. Közülük is üstökösként emelkedik ki a 61-es vágány: erről van a legtöbb és legvadabb történet forgalomban.

52 év után találta meg elhunytnak hitt anyját – a Lucy Ann Johnson-sztori

Alig több mint kétezer kilométer választott el két gyermeket az anyjától az észak-amerikai földdarab egyik leghíresebb "eltűnt személy"-es ügyében. A rendőrség nem jutott semmire, végül Linda Evans úgy döntött, hogy megtalálja az anyját. Ügyesebb volt, mint a nyomozók.

Tudtad, milyen igényei vannak Madonnának vagy Kanye Westnek? Elmondjuk

Humoristaimitátor, Diana hercegnő fotója, méregdrága törölköző, hektoliternyi szesz, rendőri felvezetés, intim szőrzet. Rettenetes, milyen kérésekkel traktálják a sztárok a koncertszervezőket. Összeállítás.

Gyémántfokozat: Leonardo és a szalámis szendvics

Ilyen, amikor valaki nemcsak bejut a gyémántmennyországba, de onnan gyémántokkal megrakva távozik. Tanulság: minden rendszer kijátszható, és ne bízz a szendvicsedben sem.

A bűntény, ha világszenzáció – A angliai nagy vonatrablás

Profi bűntény, amatőr hibák, gazdag utóélet és megannyi feldolgozás. Az ügy és hullámverése az egész világot bejárta – 2016-ban ért véget.

Gyerekcipőben járna nélküle az egyiptológia: a rosette-i kő sztorija

Régészek és történészek százai, ezrei foglalkoznak manapság is a máig sok szempontból misztikusnak tűnő ókori Egyiptommal. Vizsgálják a birodalom építményeit, kutatják népének társadalmi berendezkedését, és próbálják megfejteni a hieroglifákat, az egyiptomi nyelvet, írást. A XIX. század elején két tanulmány is megjelent, ami a nyelv- és jelrendszer vizsgálatát tekintve forradalminak nevezhető, ehhez kellett a rosette-i kő. Mégis mit tud ez a kőtábla? Elmondjuk.

Kísértet és história: Mary, Celeste, Gratia

Egy lélek sem volt a Mary Celeste fedélzetén, amikor egy hónappal az indulás után rátaláltak az Atlanti-óceánon. A magányosan sodródó, üres hajó nemcsak a kortársak fantáziáját lódította meg, de az azóta eltelt közel másfél évszázadban sok kutatóét és hajósét is. Egészen elképesztő történetek láttak napvilágot…

A Lánchídon nincs nyelvnyújtás

A lánchídi kőoroszlánok nyelve miatt megszégyenített szobrász valóban a Dunába vetette volna magát? Íme a turisták kedvenc legendája.

Kínzókamrákat képzeltek a Köztársaság tér alá ’56-ban – de mit találtak, miután felásták a teret?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit máig kutatják a történészek, és próbálják a lehető legpontosabban rekonstruálni a történéseket. A forradalmat megelőző időszakban több nagyvárosi legenda is keringett a kommunista pártról, annak intézményeiről és épületeiről, ezek közül az egyik leghíresebb és egyes állampolgárok által már-már tényként kezelt a Köztársaság téri kazamaták létezése.

Szemtények

Mit kell tenni szemszárazság esetén

A szemszárazság nagyon gyakori probléma, a legtöbbször azokat érinti, akik sokat dolgoznak számítógéppel, esetleg egész nap egy légkondicionált irodában ülnek. Mutatjuk, hogy lehet a zavaró tüneteket könnyedén csillapítani.

5 dolog, amit nem tudsz a szemszárazságról

Azt mondják, a szem a lélek tükre: már egy pillantás is elárulhatja, milyen érzések rejtőznek benned igazán. De nem ez az egyetlen dolog, amiről lerántja a leplet, a szemed állapota ugyanis az egészségedről is rengeteget árulkodik! Összeszedtünk 5 dolgot, amit tudnod kell a szemszárasságról.

szem szín

A legfurcsább és legritkább szemek

Lenyűgöző dolgokra képes a természet. Vannak emberek, akik egészen különleges szemszínnel születnek. Ezek a szemek valósággal hipnotizálják azokat, akik rájuk néznek. Némelyik szempár olyan intenzív kék, akár az ég, vagy zöld, mint a smaragd, és ezt az intenzitást a bőr színe csak fokozza.

Ezért tudnak bizonyos emberek nyitott szemmel úszni a víz alatt

Valószínűleg mindenki kipróbálta már strandolás közben, hogy mi történik, ha kinyitja a szemét a víz alatt, és azt tapasztalta, hogy bármilyen tiszta is a víz, a víz alatti látvány nagyon homályos (többek között ezért találták ki az úszó- és búvárszemüvegeket). Ennek egyszerű fizikai magyarázata van, csak a szemműködés alapmechanizmusát kell ismerni hozzá.

Ne nyald meg a kontaktlencsédet! – Dolgok, amikkel rengeteget ártasz a szemednek

Mennyit ártasz a szemedben, ha kontaktlencsédnél is alkalmazod az öt másodperces szabályt, miután földre esett? Vízben tárolod, vagy azzal ugrassz fejest a tengerbe? Mutatjuk, mire kell figyelned.

Színtévesztő vagy? Itt tudod tesztelni!

Nagyjából minden huszadik ember szenved színtévesztésben vagy színvakságban. Vajon te is közéjük tartozol? Most megtudhatod.

Hányat pislogtál eddig életed során?

Azt, hogy mennyit pislogunk, nagyban befolyásolják a természeti tényezők és hogy milyen tevékenységet folytatunk: olvasunk, tévézünk vagy akár nyugalmi helyzetben vagyunk.

Hogy befolyásolja a szemgolyónk hossza, hogy távol- vagy rövidlátók vagyunk?

Az éles látás feltétele, hogy a tárgy pontjairól érkező fénysugarak a szembe kerülve, annak törőközegein (szaruhártya, csarnokvíz, lencse, üvegtest) áthaladva, irányukat megváltoztatva, az ideghártyán (retinán) egyesüljenek képpontokká.

Hírességek, akikről nem tudtad, hogy színtévesztők

Macsók, népszerűek, és van egy különleges tulajdonságuk: nem mindig ismerik fel a színeket.

Hogyan festették a szemüket régen a nők?

Szén, zselatin, méhviasz, a női leleményességnek nincs határa. Íme, pár ősrégi praktika a szemfestéshez.