Láss tisztán
Szponzorált tartalom

Hányat pislogtál eddig életed során?

Azt, hogy mennyit pislogunk, nagyban befolyásolják a természeti tényezők és hogy milyen tevékenységet folytatunk: olvasunk, tévézünk vagy akár nyugalmi helyzetben vagyunk.

Az agy gondoskodik arról, hogy amikor pislogunk, semmi lényegesről ne maradjunk le. A pislogás alapvetően arra szolgál, hogy megvédje a szemet a káros külső hatásoktól, irritációtól. Mindezt úgy teszi, hogy az úgynevezett könnymirigy nedvességet (könnyet) termel folyamatosan, mely a szemhéj pislogása révén lemossa és – baktériumölő hatása miatt – megvédi a szemgolyót. Hányat pislog egy ember egy perc alatt, egy óra vagy akár egy nap alatt? Hányat pisloghattál eddig életed során?

Férfiak és nők pislogási szokásai

Számos kutatás tanulmányozta már az emberi pislogást, és arra vonatkozóan is több kísérlet volt, hogy kiderítsék: van-e jelentős különbség a férfiak és a nők pislogási szokásai között? Egyes tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy a hölgyek közel kétszer annyit pislognak, mint a férfiak, de ennek ellentmond az a kutatási eredmény, amely nem talált szignifikáns különbséget a két nem átlagos pislogási adata között.

Laboratóriumi (zárt, szabályozott, ellenőrzött körülmények között, ahol semmi sem zavarja meg a kísérleti alanyokat és azok szemét) környezetben egy ember átlagosan percenként 10-szer pislog.
Nem laboratóriumi környezetben (ahol a szemet számos külső hatás érheti) két pislogás között általában 2-10 másodperc telik el.

Megfigyelhető viszont az is, hogy ha a szemünkkel egy bizonyos tárgyra huzamosabb ideig fókuszálunk (pl. a leggyakoribb eset, hogy egy könyvet olvasunk, vagy a telefonunk kijelzőjét bámuljuk egy játék közben), akkor jelentősen lecsökken a pislogások száma, amely ekkor percenként 3-4 pislogás is lehet. Ekkor könnyen szembesülünk az úgynevezett szemkiszáradással, mely a szem gyors elfáradásához vezethet.

Szemszárazság

A szemszárazság a könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, amely a szem felszínén objektív tüneteket vált ki, és a betegnek szubjektív panaszokat okoz.

A felületet borító könnyfilm feladata a szaru- és kötőhártya állandó nedvesen tartása, a külső szaruhártyaréteg oxigén- és tápanyagellátása, a szaruhártya egyenetlenségeinek kiegyenlítése, a szem védelme a külső bakteriális és vírusos támadásoktól, valamint a néha bekerülő idegentestek kiöblítése, eltávolítása.

A folyamatosan termelődő, másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi – napi 1-3 ml – könnyet 5-10 másodpercenkénti pislogással oszlatjuk el a szemfelszínen, hogy annak fénytörő felületén mindig kellő mennyiségű legyen belőle. Hiányában a szaru- és kötőhártya pislogásra fájdalmas, érzékeny és sérülékeny lesz. A szem viszket és ég, a látás is homályossá válhat. Csaknem mindig krónikus betegséggel van dolgunk, ami állandó törődést és kezelést igényel.

Tünetek

Szemfájdalom, gyakori hunyorgás, gyakori pislogás, kipirosodott kötőhártya, szemégés, fokozott könnycsorgás.
Filmnézés közben az átlagosnál többen pislogtak például jelenetváltáskor, a jelenetek végénél, akkor, amikor a szereplő nincs a képen, illetve a jelenetek ismétlésénél is.

Létezik tehát egy mechanizmus, amely ellenőrzi a pislogás időzítését. Valószínűleg jelek alapján ítéli meg, mikor szükséges a figyelem, és mikor nem. Az olvasásnál hasonló jelenség figyelhető meg: a mondatvégi jeleknél pislogunk legtöbbször.

A szemszárazság előfordulása

A szem szárazsága az egyik leggyakoribb szembetegség. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában – főleg 40 év felett –, és a szemészhez fordulók ötödénél lelhető föl ez a probléma. Idősebb korban a könnymirigyek sorvadása miatt a tünet gyakoribb. Ezenkívül különösen gyakran fordul elő változókorú nőknél.

Nyitókép: Thinkstock

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top