Van egy betegség, amely szinte eltűnt a koronavírus-járvány hatására

nlc | 2021. Május 07.
Az influenzás esetek száma óriásit zuhant a koronavírus-járvány miatt, de ez nem biztos, hogy hosszú távon jó.

Mióta a koronavírus világszerte elterjedt, az Egészségügyi Világszervezet által jelentett influenzás megbetegedések száma rég nem látott mértékűre csökkent – írja a Scientific American.

A járványtani szakértők szerint a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések és korlátozások hatására szorult vissza az influenza. Az influenzavírus ugyanis nagyon hasonlóan terjed, mint a SARS-CoV-2, de kevésbé fertőző.

Az influenzás esetek számának zuhanása gyors és általános volt. Az Egyesült Államokban például 600 halálesetet jegyeztek fel a 2020–2021-es szezonban, míg ezt megelőzően 22 ezren haltak meg influenza miatt, két szezonnal korábban pedig 34 ezren.

A közegészségügyi szakértők természetesen örülnek, hogy szinte eltűnt az influenza, egyesek azonban amiatt aggódnak, hogy így elmarad az immunválasz is. Ha az influenzavírus több évre eltűnik, a mai kisgyerekeknek esélyük sem lesz arra, hogy a fiatalkori immunválasz megmaradjon a szervezetükben. Ez lehet jó és rossz is attól függően, hogy az influenza melyik törzse lesz domináns az életük során. Az influenza jövőbeli terjedése viszont egyelőre megjósolhatatlan.

(Kiemelt kép: illusztráció, MTI / Czeglédi Zsolt)

További cikkek az influenzáról:

Exit mobile version