nlc.hu
Életmód

Súlyosabb lehet az influenzajárvány

Korábban és súlyosabb formában térhet vissza az influenza

Egyes szakértők szerint korábban kezdődhet az influenzajárvány és súlyosabb lesz, míg mások szerint ezt még korai kijelenteni.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések miatt korábban nem látott mértékben visszaszorult a influenzavírus terjedése, de kutatók szerint ennek komoly következményei lehetnek, mert az influenza elleni immunitás emiatt annyira lecsökken, hogy annak a következő télen súlyos járvány lehet a következménye, írja a 24.hu.

„Ha fogadni lehetne rá, akkor arra tennék, hogy a következő télen súlyos járvány jön, feltételezve, hogy a korlátozások addigra teljesen feloldódnak” – nyilatkozta John Edmunds professzor, a brit kormány tudományos tanácsadói bizottságának tagja, aki szerint éppen ezért elképzelhető, hogy a következő influenzajárvány a szokásosnál korábban, még az ősszel elkezdődik.

Dr. John McCauley, a Francis Crick Intézet Influenzaközpontjának igazgatója példátlannak nevezte a jelenlegi helyzetet.

Nem hiszem, hogy az elmúlt több mint száz évben előfordult volna, hogy ilyen kevés influenzavírus keringett

– jelentette ki.

A szakértő szerint az, hogy idén ennyire visszaszorult az influenzás megbetegedések száma, az sajnos megnehezíti annak meghatározását is, hogy a következő influenzaoltásoknak a vírus mely törzsei ellen kell védelmet nyújtaniuk.

Mivel huszadannyi mintát tudunk csak vizsgálni, nem igazán tudjuk, hogy ezek mennyire reprezentatívak

– mondta.

Az Edinburgh-i Egyetem infektológus professzora, Mark Woolhouse ugyanakkor spekulációnak nevezte a fenti prognózisokat, szerinte egyelőre nem lehet megmondani, mennyire lesz súlyos a következő influenzajárvány.

Influenza

Fotó: Andrea Piacquadio/Pexels

Még több cikk az influenzáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top