Egészség

Mit tehetsz azért, hogy a várandósság ideje alatt elkerüld az influenzát?

Az influenza várandósság idején – az immunrendszer megváltozott működése miatt – súlyosabb lehet egy sima fertőzésnél, ráadásul az anya betegsége a magzatra is veszélyes lehet, így különösen fontos, hogy előre gondolkodj, és megelőzd. Ezt teheted azért, hogy elkerüld a fertőzést!

Milyen tünetek alapján ismerhetjük fel az influenzát, és miért kell különös gondot fordítani a megelőzésre a várandósság hónapjaiban? Ezekre a kérdésekre válaszolunk most.

Az influenza tünetei

Itthon leginkább szezonális influenzával találkozhatunk, aminek lefolyása körülbelül 7 nap, de ha babát vársz, akár 3 hétig is elhúzódhat. Ennyi időbe telik az immunrendszerünknek ellenanyagot termelni, és megakadályozni, hogy a vírus további sejteket fertőzzön. Onnantól számítva, hogy megfertőződtünk, a lappangási idő lehet akár néhány óra, de 1-2 nap is.

Az influenza fontos ismertetőjele, hogy úgy érezzük, egyik pillanatról a másikra betegedtünk meg. Kezdetben a hidegrázással kísért, hirtelen jelentkező, magas láz, valamint fejfájás jelezheti az influenza jelenlétét. Az influenza száraz köhögéssel indul, ami később azonban hurutossá válik, és orrfolyást is tapasztalhatunk.

Gyakran kíséri fejfájás, ízületi és végtagfájdalmak, valamint étvágytalanság, de fáradtság, levertség és általános rossz közérzet is felbukkanhat. Rendszerint a 4. nap után javulnak a tünetek, de ez egyénenként eltérhet. Fontos, hogy kismamaként megelőzd az influenzát, ugyanis amellett, hogy akár háromszor annyi ideig is tarthat a betegség, szövődményei is lehetnek. Várandósan nagyobb az esély a tüdőgyulladásra, és a koraszülés esélyét is megnövelheti.

Hogyan védekezhetsz várandósan az influenza ellen?

Az első és legfontosabb, hogy időben oltasd be magad! Ideális esetben még az influenzaszezon előtt, azaz október környékén jó, ha megkapod a védőoltást. Ha nem jön össze, ne aggódj, januárban sem késő még, ugyanis – időjárástól függően – rendszerint februárban van a legtöbb megbetegedés. Azért fontos, hogy időben megkapd a vakcinát, mert ahhoz, hogy a teljes védelem kialakulhasson, körülbelül 2-3 hétre van szükség.

Emellett lényeges, hogy lehetőség szerint kerülj minden olyan helyet, ahol megfertőződhetsz, és a beteg kollégákat, barátokat, hozzátartozókat is. Ha kell, viselj szájmaszkot, mert a vírus könnyen terjed a levegőben. A zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, a boltban, az open office-okban nagyobb az esélye a fertőzésnek járvány idején. De a koncerteket, rendezvényeket is érdemes ilyenkor hanyagolnod. Ha nem tudsz otthon maradni, mindig gyakran és alaposan moss kezet – meleg vízzel, szappannal, legalább 20 másodpercig tartson egy kézmosás. E nélkül ne nyúlj a szemedhez, az orrodhoz és a szádhoz sem, ugyanis nagyon sokszor úgy fertőződünk meg, hogy ugyanazt a kilincset, bevásárlókosarat fogjuk meg, mint a fertőzött ember, majd a szemünkhöz nyúlva már át is vittük a vírust a saját szervezetünkbe. Végül, de nem utolsósorban: pótold a folyadékot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top