Nem kúl: újabb belvárosi kultkocsma zár be

Magyarországkúl | 2018. Augusztus 29.
A Király utcai Kuplungot lebontják, a helyén luxuslakásokat építenek.

Több mint egy évtized után bezár a bulinegyed egyik utolsó romkocsmája, a Kuplung – tudósít az Index. Az üzemeltetők elmondták: a közkedvelt klubot és a hozzá tartozó két másik szórakozóhelyet, a Patentet és a Hableányt lebontják, a helyükön luxuslakások épülnek.

„Ez egy milliárdos beruházás, ami milliárdos haszonnal kecsegtet” – mondta a lapnak nyilatkozva Kováts Péter „Pedro”, a hely tulajdonosa, aki 2004-ben a Fészek kertből a Király utcába vitte a Kuplungot. 2004-ben fél évre vették ki a helyszínt; az elmúlt években körülbelül tizenkét-tizenhárom alkalommal hosszabbítottak szerződést, csak egyetlen olyan, hároméves időszak volt, amikor előre tudtak tervezni. „Az utolsó időszakban hetekre, hónapokra állapodtunk meg a terület tulajdonosaival, ez azért már nem volt egy optimális helyzet” – mondta Kováts.

Fotó: Facebook / Kuplung

A Kuplung a hazai könnyűzenei élet egyik fontos központja volt, köszönhetően többek között annak, hogy a tulajdonosok folyamatosan fejlesztették a helyet: lett rendes színpada, hang- és fénytechnikája, backstage-et és öltözőt is építettek. Itt lépett fel először a magyar zenei élet több meghatározó zenekara is, mint a Halott Pénz, a Blahalouisiana, a Fran Palermo vagy a Middlemist Red.

Kováts elmondta, korábban ők is megpróbálták megvenni a területet, még egy nagyobb hitelt is felvettek volna, ha kell, de sajnos hiába próbálkoztak. Megértik ugyan, hogy a bérbeadók egyetlen szempontja a profit, de nem értenek egyet vele.

Öröm az ürömben, hogy az üzemeltetők nem adják fel: új helyszínt keresnek a legendás klubnak. Mivel a környéken ma már szinte lehetetlen megfizethető áron megfelelő adottságú helyet találni, az évek óta a „következő VII. kerületként” emlegetett Józsefvárosban nézelődnek.                     

Az elmúlt években számos budapesti kulthelyet zártak be, ezekről szóló összeállításunk első, második és harmadik részét is elolvashatják az NLCafén.

Exit mobile version