nlc.hu
Magyarország kúl
Bontják a pártbizottság székházát a volt Köztársaság téren

Bontják a pártbizottság székházát a volt Köztársaság téren

Bontják a II. János Pál pápa téri Horizont Házat, vagyis hamarosan eltűnik az egykori Köztársaság téri MSZP-székház hányattatott életű szomszédja. Ami ráadásul szintén szorosan kötődött a párthoz, bár előtte a mészárosok székháza is volt.

Az egykori MDP (Magyar Dolgozók Pártja) Budapesti Bizottságának hajdani székháza a II. János Pál pápa téren, (korábban Köztársaság tér), ahol sok halálos áldozatot követelő fegyveres harc zajlott le 1956. október 30-án. (MTVA-fotó: Jászai Csaba )

A kifosztott, bedeszkázott, évek óta csak romló állagú és a magyar történelemben többször tragikus szerepet betöltő épület bontására egy olvasói levél hívta fel az Urbanista blog figyelmét. Az egyik Luther utcai társasház lakóit arra kérték ugyanis, zárják le az üres Horizont Ház és a társasház között kialakított parkolóterületet az októberben kezdődő bontási munkálatok miatt.

A Józsefvárosi Önkormányzat megerősítette, hogy a magántulajdonban lévő épület bontási engedélye a napokban emelkedett jogerőre, bár a bontás pontos időpontjáról nincs tudomásuk. Ahogy írták: „A bontási terv szerint a bontás kézi technológiával történik a földszinti szintig, a pince bontására a szomszédos épületek védelmében nem kerül sor. Az önkormányzat hatósági építési engedélyt a 27. szám alatti területre nem adott ki, ilyen kérelem sem került benyújtásra. […] Az önkormányzat által kiadott engedély kizárólag a 27-es számra vonatkozik, nem érintik a 26-os szám alatti volt székház épületét.”

De miért is ikonikus a II. János Pál pápa tér 27. és 26.?

Nácik és kommunisták

A II. János Pál pápa tér 27. szám alatti épület sorsa több évtizede elválaszthatatlan a tér 26. számú, mára szintén szellemházként funkcionáló egykori MSZP-székháztól.

Nem tudni, a két épület mikor kapcsolódott össze, ami biztos: 1956-ban a 26. sz. épület (a „pártház”) és a 27. sz. épület (pártbizottsági épület) között az emeletkülönbségek ellenére szabad átjárás volt.

A II. János Pál pápa tér és a Kenyérmező utca sarkán álló egykori székházat eredetileg lakóháznak építették, majd a történelemkönyvekből ismert okok miatt az idők során többször átépítették.

A negyvenes évek elején itt volt a nemzetiszocializmus szimpatizánsainak és külföldi vendégeinek bázisa, a Reichsdeutsches Haus (Birodalmi Német Ház), benne olyan ernyőszervezetekkel mint a Német Tanítónők és Nevelőnők Otthona vagy éppen a Volksbund. 1945-ben a menekülő németek alig hűlt helyét a Magyar Kommunista Párt (MKP) Központi Bizottsága, majd az MKP (1948 után MDP) Budapesti Bizottsága foglalta el.

A szépen berendezkedő kommunisták szívesen hangoztatták a térhez kapcsolódó mozgalmi emlékeket, és lassan kiderült, hogy az akkor már Köztársaságnak hívott tér mindig is valóságos kis „Vörös tér” volt a Józsefvárosban.

A pártbizottság székháza az 1956-os események után (MTI-fotó)

Józsefvárosi szellemházak

Ma is leginkább a véres és tragikus 56-os események jutnak eszünkbe, ha a térre és ezekre az épületekre gondolunk: a pártház ostroma, lincselés, kutatás a városi legendaként terjedő titkos kazamatákban sínylődő foglyok után. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) egy évvel később a pártház megrohanásának évfordulóján rendezett nagygyűlésre saját maga állított elő több százezres, lojális tömeget a Köztársaság térre. A tetemeken újjáépült a játszótér, a Köztársaság tér 8-ban kinyitott a Mézes Mackó nevű legendás büfé. A tér is kiélvezte a kádári konszolidáció minden cseppjét.

A Köztársaság tér 26. és 27. egészen 2007-ig az utódpárt, az MSZP tulajdonában maradt. Ekkor az MSZP és Puch László 1,6 milliárd forintért adta el a Parkview Hotel Kft.-nek, egy ismeretlen tulajdonosú ír cégnek, idén márciusban pedig kiderült, hogy egy titkos ajánlattevő 530 millió forintért vihette el a két roskatag, összesen 3003 négyzetméter alapterületű ingatlant. A gepnarancs.hu úgy tudja, a II. János Pál pápa tér 26. és 27. ma egy libanoni ingatlanfejlesztő cégé, amely végül is lakóingatlan kialakítását tervezi.

Kapcsolódó: 

Gyönyörű lett a zugliget lóvasútállomás épülete

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top